Articol consemnat de Teodora Cowie – contributor la Portalul Romanesc din Norvegia – sursa de informatii: Municipalitatea Oslo – sectorul gradinitelor
Inscrierea copiilor la scoala sau gradinita este unul dintre cele mai importante demersuri pe care o familie recent stabilita in Norvegia trebuie sa le faca. De multe ori pot aparea nelamuriri datorate necunoasterii sistemului, iar raspunsurile nu sunt la indemana tutoror, mai ales daca ne confruntam si cu un nivel mai scazut de limba norvegiana.
In aceasta serie de articole scurte vom explica pe intelesul tututor cum functioneaza sistemul scolar de la cele mai mici varste pana la liceu, cum ne inscriem copiii la gradinita, care ne sunt drepturile, dar si ce reguli trebuie sa respectam.
Partea 1
Gradinita in Norvegia
In Norvegia, anul scolar incepe in luna august si se incheie in iulie, cand toate gradinitelor sunt inchise pentru doua sau trei saptamani.
Fiecare copil are dreptul la un loc la gradinita in comuna in care locuieste, cu conditia ca parintele sa aplice inaintea de termenul limita.
Termenul limita pana la care se poate face inscrierea variaza pe teritoriul Norvegiei, dar in general este in luna martie pentru anul scolar care incepe in august urmator. Solicitarile venite dupa acest termen sunt luate in considerare doar daca raman locuri libere dupa repartizarea principala.
Cei mai multi copii incep gradinita in jurul varstei de 1 an. In Norvegia luna in care este nascut copilul determina cand poate acesta incepe gradinita:
- Copiii care împlinesc un an în perioada ianuarie-iulie au dreptul la un loc în august anul în care împlinesc un an.
- Copiii care împlinesc un an în august, septembrie, octombrie sau noiembrie au dreptul legal la o grădiniță în luna în care împlinesc un an.
- Copiii care împlinesc un an în decembrie au dreptul la o grădiniță în august viitor, după ce au împlinit un an.
- Copiii mai mari fără un loc de grădiniță au dreptul la un loc în luna august.
Unde si cum se face inscrierea ?
Inscrierea se face pe pagina online a comunei. Aceasta consista dintr-un formular simplu de completat, cu datele personale ale copilului si ale parintilor, limba materna, precum si intrebari referitoare la posibilila incadrare la ajutor financiar sau in grupele de prioritate la repartizare.
Parintii pot aplica pentru un loc de grădiniță fără ca copilulul să locuiască în comuna, dar copilul trebuie să aibă adresa de rezidență în municipiu in prima zi cand incepe la gradinita. Dacă vă mutați ulterior în afara municipiului, puteți păstra locul timp de maximum trei luni în grădinițele municipale (grădinițele private au propriile lor statuturi).
In formularul de inscriere, parintele trebuie sa aleaga una sau mai multe gradinite si sa le puna pe lista in ordinea preferintelor. Parintele poate alege in lista sa atat gradinite private, cat si de stat. In general, se aleg gradinite din apropierea domiciliului, dar nu este obligatoriu.
Daca copilul nu are personnummer, este totusi posibil sa il inscriem la gradinita. In acest caz, parintele trebuie sa contacteze autoritatile pentru a genera un personnummer temporar pentru copil.
La cateva saptamani dupa depunerea cererii, comuna face repartizarea copiilor pe locurile disponibile. In Oslo sunt trei runde de repartizare.
Daca locurile sunt limitate, copilul poate pimi un loc la repartizare, dar acesta poate sa nu fie neaparat cel de pe prima pozitie din lista, sau chiar sa fie o cu totul alta gradinita decat cele alese.
In acest caz, este foarte important ca parintii sa confirme totusi acceptarea locului primit si imediat sa depuna o noua cerere pentru gradinita dorita. In acest timp, copilul se afla pe lista de asteptare pentru gradinita dorita, dar macar are un loc asigurat la inceperea anului scolar.
Daca nu sunt multumiti de locul primit, parintii pot chiar suna la diverse gradinite pentru a afla cat de lunga este lista de asteptare respectiva si cate locuri libere mai are, daca este cazul.
Cand ne inscriem copilul la gradinita
Termenul limita pana la care se poate face inscrierea variaza pe teritoriul Norvegiei, dar in general este in luna martie pentru anul scolar care incepe in august urmator. Pentru Oslo, termenul limita este de 1 martie.
Solicitarile venite dupa acest termen vor fi luate in considerare doar daca raman locuri libere dupa repartizarea principala. Raspunsul se trimite de catre comuna prin email sau DigiPost la cateva saptamani dupa termenul limita.
Cine are prioritate la repartizare ?
Ca regula generala, copiii sunt repartizati in functie de varsta, avand prioritate cei nascuti mai devreme.
Cu toate acestea, au prioritate copiii cu dizabilitati, care provin din familii unde exista persoane cu dizabilitati, copii ai caror parinti au statut de recent refugiat, sau copii ai caror parinti sunt ii cresc singuri sau sunt in cautare de loc de munca, au prioritate.
Pentru aceste cazuri sunt necesare diferite acte doveditoare, fie de la doctor, fie de la NAV. Apoi, copiii care au un frate sau o sora in aceeasi gradinita, se bucura si ei de prioritate la repartizare, dar pentru aceste cazuri nu este nevoie de acte doveditoare.
Privat sau „la stat” ?
La nivel national, aproximativ jumatate din totalul gradinitelor sunt gradinite de stat (kommunal barnehage), detinute si administrate de autoritatile publice, iar cealalta jumatate sunt private (privatbarnehage), care sunt detinute de diverse firme, asociatii de parinti sau alte organizatii.
Diferentele sunt minime in ceea ce privesc conditiile de invatamant si calitatea educatiei oferite copiilor.
Gradinitele private pot avea jucarii si material educational mai deosebite si de obicei ofera copiilor o masa calda la pranz, contra cost.
Pe de alta parte, in gradinitele de stat, personalul tinde sa ramana mai mult timp in gradinita, oferind un sentiment de stabilitate mai puternic copiilor.
Costuri
In privinta costurilor, aceastea sunt la fel, taxa lunara pentru gradinitele private nefiind mai mare decat la cele de stat. In Oslo, pretul maximal este de 3230 NOK/luna, la care se pot oferi reduceri in functie de venituri. In cazul gradinitelor de stat, la costuri se mai adauga si pretul mancarii de pranzului, care este de 185 NOK/luna.
Gradinitele private au preturi mai ridicate pentru masa copiilor, dar acestea nu depasesc de obicei 500 NOK/luna.
Daca familia are un venit brut mai mic de 592 167 NOK/an, parintii pot solicita o reducere, statul acordand un ajutor financiar in acest sens.
De asemenea, in cazul in care veniturile sunt sub nivelul mentionat mai sus, familia poate beneficia in plus de « gratis kjernetid ».
Aceasta inseamna « timp de baza gratis », si se refera ca primele 20 de ore pe saptamana petrecute de copil la gradinita nu se platesc.
Familia plateste diferenta pentru restul de ore, costul total fiind redus in acest fel la aproape jumatate la gradinita.
Pentru a solicita reducerile taxei pe baza de venit, parintele trebuie sa detina personnummer sau D-nummer si BankID.
In Oslo, cererea pentru reducerea taxei se depune online, pe pagina de internet a comunei, acolo unde se depun si cererile de inscriere.
In cazul in care familia are mai mult de un copil la gradinita, se ofera automat un discount intre 30 si 50% din pretul taxei pentru cel de-al doilea copil (« søskenrabatt », sau in romaneste «reducerea pentru frati»).
Pentru acest discount, parintele nu trebuie sa depuna o cerere separata, ci doar sa se asigure ca acelasi parinte este desemnat ca si contact principal pe cererile de inscriere pentru amandoi copiii sau ca adresa de facturare este aceeasi.
Inscrierea la gradinita nu este un proces complicat, daca avem grija sa repectam termenul pana la care se pot face solicitarile.
In afara acestui termen nu este imposibil sa gasim un loc pentru odrasla noastra, dar cel mai probabil va trebui sa sacrificam fie confortul de a avea o gradinita in apropiere.
Avantajul este ca macar procesul educational este modern, de calitate si bland cu copiii, iar acestia ajung sa isi faca mici prieteni de joaca.