Integrare Skatteetaten UDI

Numarul personal norvegian (fødselsenummer sau personnummer) si D-nummer (numarul de identificare provizoriu)

Scris de Daniel Solheim

Fødselsnummer este o alta denumire pentru acelasi lucru, adica pentru codul numeric personal norvegian, cunoscut si sub „personnummer”.

Fødselsnummer este un numar de identificare pentru tine, cand ai dreptul de sedere si urmeaza sa locuiesti in Norvegia mai mult de sase luni. Ai nevoie de numarul personal (fødselsnummer) cand iei legatura cu diverse autoritati norvegiene.

La ce folosesti numarul personal?

Cu numarul personal de identificare poti, de exemplu, sa deschizi un cont de banca, sa iti alegi medic de familie, sa inchiriezi un imobil, sa platesti taxe si sa partici la alegeri electorale.

Un numar personal de identificare are 11 cifre, primele sase sunt formate din data nasterii (format zzmmaa) iar ultimele cinci cifre sunt denumite „numarul personal”.

Cand obtii un numar personal de identificare?
 • cand primesti dreptul de sedere in Norvegia, Autoritatea fiscala (Skatteetaten) decide daca primesti un numar personal de identificare sau un numar provizoriu de identificare (d-nummer).

Intr-o scrisoare de la Autoritatea fiscala esti informat in legatura cu aceasta decizie in termen de doua pana la sase saptamani de la data la care ai fost la politie pentru a solicita documentul de inregistrare (oppholdskort).

 • daca ai drept de sedere conform regulamentului SEE (pentru cetatenii din Spatiul Economic European, aici inclusa si Romania), primesti un numar personal de la Autoritatea fiscala, cand te prezinti personal la Autoritatea fiscala, dupa ce te-ai inregistrat la politie.

informatie de pe site-ul Autoritatii fiscale norvegiene : www.skatteetaten.no

Completarea formularului „Melding om flytting til Norge” – (Solicitarea inregistrarii domiciliului in Norvegia)

Formularul RF-1401 (pe site-ul www.skatteetaten.no,
pentru cetatenii romani, se alege „cetatenia EU/SEE”
Se alege Durata de sedere preconizata – „peste 6 luni”
La pct 3 se alege – da, am loc de munca sau – da, am loc de studii
La pct 4 – se raspunde daca minori sub 18 ani se muta in Norvegia impreuna cu persoana care aplica pentru numar personal de identificare.
La pct. 5 Alegi daca esti casatorit cu celalalt parinte (al copilului)
La pct 6 esti intrebat daca te muti in Norvegia venind dintr-o alta tara nordica sau nu.

Cand ai completat formularul pana aici primesti 4 puncte pe care trebuie sa le indeplinesti:

punctele sunt traduse mai jos:
 1. Trebuie sa te inregistrezi ca cetatean din UE/SEE la Directia pentru straini (UDI).
 2. Trebuie sa descarci formularul RF1401 (Melding om flytting til Norge) si sa-l completezi pe suport de hartie
 3. La programarea de la Autoritatea fiscala (Skatt) trebuie sa iei cu tine urmatoarele documente:
 • pasaport sau document de identitate national, care arata poza ta, cetatenia si sexul
 • copilul trebuie sa aiba document de identitate valabil (pasaport), cu exceptia faptul daca copilul este trecut in pasaportul parintelui
 • Documentul de inregistrare emis de politie (Registreringsbevis for EU/SEE borger)
 • Contract valabil de cumparare a unui imobil sau contract de chirie pentru imobil care sa fie valabil pentru cel putin 6 luni.

In cazul in care contractul de chirie este mai vechi de 3 luni, trebuie sa iei cu tine o adeverinta de la proprietarul imobilului inchiriat care sa arate ca contractul de chirie este in continuare valabil.

Daca nu ai contract de cumparare a unui imobil sau contract de chirie, ia cu tine documentatie care arata unde locuiesti.

 • Contract de munca care este valabil pentru 6 luni sau mai mult pentru locul de munca in Norvegia.

Daca contractul tau de munca este mai vechi de trei luni, trebuie sa iei cu tine o adeverinta de la angajator care arata ca contractul de munca este in continuare valabil.

 • in cazul comenzilor de munca prin firme de intermediere a locurilor de munca, trebuie sa ai cu tine o adeverinta/confirmare a comenzii de munca cu durata de cel putin sase luni.
 • daca esti liber profesionist (ai firma proprie) trebuie sa prezinti documentatie in legatura cu functionarea firmei sau a veniturilor provenite din activitatatea ta antreprenoriala

Daca iti lipseste documentatie in legatura cu locul de munca, ia cu tine alta documetatie care arata ca tu vei sta in Norvegia 6 luni sau mai mult.

Noi vom evalua documentele primite si te vom contacta daca avem nevoie de mai multe informatii.

Cetatenii EU/SEE care solicita dreptul de sedere in loc sa se inregistreze conform regulamentului SEE, trebuie sa trimita solicitarea de mutare in Norvegia la fel ca cetatenii din afara spatiului EU/SEE. Asta poate fi, de exemplu, in cazul reintregirii familiei.

Copii care se muta in Norvegia singuri

Copii sub varsta de 18 ani care se muta singuri in Norvegia pentru a locui aici impreuna cu mama, tatal sau alt membru al familiei, trebuie sa aiba documentatie care arata ca copilul va locui in Norvegia 6 luni sau mai mult. Asta poate fi, de exemplu, adeverinta de la gradinita, scoala sau centrul de sanatate (helsestasjon).

Confirmare

Vei primi o confirmare a inregistrarii mutarii tale in Norvegia, ori pe Altinn (in cazul in care esti inregistrat ca utilizator electronic, ori prin scrisoare. Confirmarea trimisa prin posta, va fi adresata la noua ta adresa inregistrata in Registrul populatiei din Norvegia sau la o adresa postala. Este important sa iti pui eticheta pe casuta postala.

Cum iti faci programare la Skatteetaten?

Accesezi pagina https://www.skatteetaten.no/en/contact/offices/book/ (poti sa dai click pe link)

Dai click pe butonul albastru „Book an appointment” – si ai doua posibilitati:

Poti face o programare la un birou fiscal in lista oraselor de pe pagina sau, daca locuiesti in Oslo, Stavanger, Bergen sau Trondheim, poti face o programare la biroul SUA – Centrul de servicii pentru muncitori straini

Daca ai ales Centrul de Servicii pentru Muncitori Straini vei ajunge aici:

Apasa pe „Book an appointment” si vei ajunge la urmatoarea pagina:

Aici marchezi casuta albastra (I agree to the terms and conditions), alegi numarul de persoane pentru care doresti programare si apoi apesi pe „Next”.

Aici ai trei optiuni:

 • solicitarea unui card de impozit – alegi aceasta optiune cand doresti sa obtii un D-nummer
 • mutarea in Norvegia – alegi aceasta optiune cand doresti sa obtii un numar personal norvegian (personnummer)
 • verificarea numarului personal – alegi aceasta optiune atunci cand ai obtinut numar personal de identificare de la alt birou decat cel fiscal sau SUA.

Dupa aceea apesi tasta „Next” si ajungi la o pagina cu informatii unde ti se explica ce documente trebuie sa ai la tine, in functie de optiunea aleasa.

In subsolul paginii trebuie sa confirmi ca ai citit si inteles cerintele care se impun in ce priveste documentatia pe care trebuie sa o prezinti apoi apesi pe „Next”.

La urmatoarea pagina vei putea alege biroul SUA sau biroul fiscal cel mai apropiat de tine:

Apoi, dupa ce ai ales biroul SUA dorit, apasa tasta „First available time”

Asa primesti primele programari disponibile.

Dai click pe ora dorita in ziua dorita , aceasta devine marcata:

Apasa pe „Next”

Completeaza prenumele tau si numele tau de familie apoi da click pe „Next”.

Completeaza informatiile de contact:

 • adresa de email
 • confirma adresa de email
 • numar de telefon
 • repeta numarul de telefon
 • alege daca doresti sa primesti confirmare pe email sau pe telefon, sau pe ambele
 • alege daca doresti sa primesti un „reminder” inainte de programare, cu intervalul de timp (inainte de programare) dorit.

Da click pe Next.

Restul il rezolvi singur!

*Pana aici informatia de pe site-ul www.skatteetaten.no


Ai un numar personal dar te-ai inregistrat ca fiind mutat din Norvegia?

Exista mai multe motive din cauza carora poti fi inregistrat in Registrul populatiei, ca fiind mutat din Norvegia.

Daca esti inregistrat ca fiind mutat din Norvegia pentru ca ti-a expirat dreptul de sedere (nu este cazul cetatenilor din UE/SEE) atunci poti solicita UDI sa anunte Autoritatea fiscala in asa fel incat inregistrarea ca mutat din Norvegia sa fie corectata.

Aceasta se intampla doar daca UDI considera ca avea drept de sedere legal cand ai fost inregistrat ca mutat din Norvegia in Registrul populatiei.

Daca existe alte motive pentru inregistrarea ta ca mutat din Norvegia, trebuie sa contactezi Autoritatea fiscala direct.

Fødselsnummer (numar personal de identificare) si fødselsdato (data nasterii) nu sunt acelasi lucru

Nu este sigur ca numarul de identificare care ti se atribuie este acelasi ca data ta de nastere. UDI nu modifica data nasterii tale (fødselsdato) chiar daca nu este identica cu numarul personal de identificare (fødselsnummer).

Ai un D-nummer?

Un D-nummer este un numar de identificare provizoriu care ti se atribuie cand primesti dreptul de sedere in Norvegia si urmeaza sa stai in Norvegia mai putin de sase luni.

La ce poti folosi D-nummer?

Ai nevoie de D-nummer pentru a putea deschide un cont de banca, a inchiria un imobil si pentru plata taxelor.

Cand primesti D-nummer?

Asta depinde de situatia ta:

 • daca ai solicitat dreptul de sedere in Norvegia, primesti D-nummer intr-o scrisoare de la Autoritatea fiscala (Skatt) in termen de doua saptamani de la data in care ai fost la politie pentru a solicita dreptul de sedere (registreringsbevis).
 • Daca esti azilant primesti un d-nummer cand vii in Norvegia. Numarul ti se atribuie de catre UDI sau de catre Sectia pentru Migranti a politiei, cand te inregistrezi la sosire.
 • Daca esti cetatean sin UE/SEE vezi informatia de la Autoritatea fiscala (tradusa mai sus).

Urmeaza sa ramai in Norvegia mai mult de sase luni?

In acest caz trebuie sa ai un numar personal de identificare si sa il folosesti in locul D-nummer-ului.

Daca tu cosnider ca ar trebui sa fi fost inregistrat ca rezident in Norvegia si sa fi primit numar personal de identificare (fødselsnummer) in loc de D-nummer, poti sa trimiti formularul de mutare in Norvegia si documentatia care confirma sederea ta in Norvegia catre Autoritatea Fiscala (Skatt)

(Pasii pentru obtinerea numarului personal norevgian -fødselsnummer/personnummer sunt explicati mai sus).

Ce este un DUF-nummer?

Toate persoanele care solicita dreptul de sedere in Norvegia sau cer protectia statului norvegian, primesc un numar DUF.

 • Numarul DUF este numarul de inregistrare al solicitantului in sistemul de date al UDI.
 • Toate persoanele care solicta protectie sau drept de sedere in Norvegia primesc un numar DUF. Daca depui o noua cerere, vei pastra acelasi numar DUF.
 • Numarul este compus din 12 cifre si incepe cu anul in care ai depus cerere pentru prima data ( de exemplu: 2012 586975 61)-
 • Numarul DUF il gasesti pe documentele de la UDI. Daca ei un card de sedere sau carnet de refugiat, vei gasi numarul DUF si pe aceste documente.

Dupa ce primesti drept de sedere in Norvegia, vei obtine un D-nummer sau un numar personal norvegian.

Sursa: UDI, Skatteetaten.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu