Integrare Sănătate

Ce este si cu ce se ocupa Centrul de asistenta familiala – Familievernkontoret

Scris de Daniel Solheim

„Centrul de asistenta familiala (Familievernkontoret) este un serviciu specializat al carui domeniu de specialitate sunt problemele legate de viata de familie. Aceste centre vor oferi servicii de terapie si consiliere in cazurile in care exista dificultati, conflicte sau crize in familie.

Centrele de asistenta familiala vor efectua si medierea intre parti conform legii casatoriei si a legii protectiei copilului”

sursa: Legea Centrelor de asistenta familiala

Cu ce poate sa ajute Centrul de asistenta familiala?

Aceste birouri ofera sprijin celor care doresc sa lucreze la inbunatatirea relatiilor lor de familie.

Acest lucru se aplica atat cuplurilor cat si familiilor, inclusiv celor care nu mai formeaza un cuplu, daca acestia doresc sa lucreze la o mai buna cooperare parentala.

Ajutor pentru intelegerea relatiei de cuplu

Multi dintre cei care iau legatura cu Centrul de asistenta familiala pentru a primi ajutor in relatia de cuplu, au avut dificultati o perioada mai lunga de timp si sunt nesiguri daca mai este posibil sa mai faca ceva pentru a imbunatati relatia. Nu este un lucru neobisnuit sa auzim oameni spunandu-ne ca „si-au pierdut sentementele” unul fata de celalalt.

Deseori, se intampla ca una din partile unui cuplu sa fie nesigura daca mai doreste sa continue in acea relatie de cuplu, in timp ce cealalta parte isi doreste sa continue. In astfel de cazuri putem oferi consiliere pentru clarificarea situatiei, in care folosim timp impreuna pentru a crea intelegere despre modul in care relatia de cuplu a ajuns la stadiul in care a ajuns si care a fost posibila contributie a fiecaruia dintre cei doi pentru modul in care s-a dezvoltat relatia.

Aceasta nu este o terapie, dar poate fi de ajutor pentru a putea ajunge la o decizie daca sa se opteze pentru terapie de cuplu sau pentru dizolvarea relatiei de cuplu.

Aceasta consiliere in vederea clarificarii poate oferi o intelegere mai nuantata si mai profunda a lucrurilor care sau intamplat, ceea ce reprezinta o baza buna pentru continuarea terapiei de cuplu, dar si pentru a putea pune capat relatiei intr-un mod bun. Acest lucru va fi important si in ceea ce priveste cooperarea parentala in continuare.

De asemenea, se intampla ca oamenii care vor sa ramana impreuna, sa ne solicite ajutorul pentru a face acest lucru in cel mai bun mod posibil, astfel incat sa nu cada in aceleasi capcane si tipare distructive care i-au determinat sa se desparta.

Suntem mai mult decat bucurosi sa va ajutam.

De asemenea oferim cursuri pentru cuplurile care sunt impreuna de ceva vreme si care doresc sa aiba grija de relatia lor si sa-si intareasca dragostea de zi cu zi.

Aici aveti mai multe informatii despre cursurile de convietuire. (traduse mai jos)

Cand ruptura relatiei devine o certitudine

Cand ruptura relatiei devine o certitudine oferim serviciile specializate impuse prin lege: medierea si consilierea parentala.

O buna cooperare parentala este de o importanta enorma pentru copii, dar si pentur parinti si pentru calitatea vietii tuturor celor implicati.

Stim ca deseori poate fi greu sa te raportezi la celalalt in urma unei rupturi a relatiei, ceea ce poate face cooperarea dificila. Iar asta indiferent dar a trecut putin sau mult timp de la despartire.

O mai buna colaborare

Centrele de asistenta familiala au un nivel inalt de expertiza in a ajuta parintii sa coopereze mai bine, iar daca aveti probleme cu cooperarea intre voi, nu ezitati sa ne contactati.

Suntem aici pentru a va ajuta.

Nu asteptati pana relatia incepe sa functioneze, copilaria copiilor este acum, iar ei au nevoie ca parintii lor sa coopereze cat mai bine!

Exista si cursuri de Continued Parenting, pentru cei care doresc sa creeze o relatie parentala suficient de buna cu fostul partener dupa o despartire.

Mai jos o prezentare completa a ofertei serviciului de asistenta familiala pentru familii si cupluri:

Centrele de asistenta familiala ofera urmatoarele servicii:

Servicii preventive pentru convietuire

Curs pentru parini cu copii care au nevoi speciale

Alte servicii oferite de Centrele de asistenta familiala

IMPORTANT DE RETINUT!

  • Poti contacta Centrul de asistenta familiala fara sa fie necesara o trimitere
  • Serviciile oferite de Centrele de asistenta familiala sunt gratuite
  • Centrele de asistenta familiala prioritizeaza cazurile care au importanta pentru copii
  • Este posibil sa existe un timp de asteptare pentru a putea veni la o prima convorbire

Aici ai lista tuturor Centrelor de asistenta familiala (Familievernkontor) din Norvegia.


sursa: BUFDIR – Directia Nationala pentru copii, tineri si familii

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu