Români frumoși Știri

Recitaluri de muzică clasică – Bogdan Onofrei și Grace Jee Eun Oh la biserica Frogner în Lier și la Sofiemyr Kirke în Oslo

Scris de Daniel Solheim

Recitalul de muzică clasică de sâmbătă seara, în care tânărul violonist Bogdan Onofrei a fost protagonist, acompaniat la pian de Grace Jee Eun Oh, a fost organizat în regia Ambasadei României la Oslo în colaborare cu DAC Music Performance și Biserica Frogner din Lier, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile SEE.

Obiectivul acestei manifestări culturale a fost acela de a descoperi valori comune între Norvegia și România, în domeniul muzicii clasice: melodii populare, relief muzical, ființe mitice și melodii romantice.

Curatorul acestui eveniment a fost Dragoș Andrei Cantea, el însuși un virtuos pianist pe care membrii comunității românești din Norvegia îl cunosc și îl îndrăgesc.

Dragoș Andrei Cantea, curatorului evenimentului muzical Foto: Facebook

Alături de mai mulți prieteni am decis să participăm la acest eveniment cultural, iar în ce ne privește pe noi, Dan și Angela, experiența a fost una extraordinar de frumoasă.

Bogdan Onofrei, un violonist tânăr, foarte simpatic, a prezentat pe scurt piesele care urmau să fie interpretate iar apoi a fermecat audiența interpretând piese ale unor compozitori români și norvegieni, acompaniat la pian de Grace Jee Eun Oh. Cei doi artiști sunt la prima colaborare de acest gen, dar au interpretat cu maiestrie piesele din program, într-un tandem perfect.

Bogdan Onofrei (vioară) și Grace Jee Eun Oh (pian) în concert. Foto: Angela Kecskes

În ambientul unei biserici construite în anul 1200 și reconstruite la mijlocul anilor 1600 în urma unui incendiu, cu o acustică tipică unor astfel de lăcașuri, ne-am lăsat purtați de incursiunile melodice ale celor doi tineri artiști.

Personal, nu am mai auzit Balada lui Ciprian Porumbescu interpretată într-o manieră atât de caldă, cu asemenea reverberații. Fiecare piesă, cu fiecare notă interpretată la vioară și fiecare acord al pianului, și-au găsit locul într-o minunată simfonie care a îmbinat armonios muzica clasică norvegiană cu cea românească.

Fragment din ”Balada” lui Ciprian Porumbescu Video: Angela Kecskes

Apogeul fost, și asta este părerea mea, Ciocârlia, interpretată impecabil de cei doi tineri artiști.

Aplauze și flori pentru cei doi tineri artiști la finalul concertului. Foto: Angela Kecskes

Merită să vă luați timp și să vă bucurați de acest ”balsam pentru suflet”, cum l-a descris Angela. Merită să ascultați un tânăr violonist român, cu o putere unică de exprimare și interpretare, alături de o virtuoasă pianistă, la fel de tânără. Împreună cei doi artiști formează un duo demn de admirat!

Următorul concert va avea loc sâmbăta viitoare, 19.08.2023, la biserica Kolbotn, de la orele 18.00. Intrarea este gratuită, dar se poate face o plată benevolă prin vipps (chetă). (vezi afișul manifestării mai jos)

Adresa:

Sofiemyr Kirke, Holbergs vei 45, 1412 Sofiemyr

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu