Știri Trai

Explozie de ciuperci și hribi – Câteva recomandări pentru culegători

Scris de Daniel Solheim

Culegătorii de ciuperci se bucură de un sezon foarte bun. Dar, cu mai multe ciuperci în pădure, există și cealaltă față a medaliei.

Speciile îndrăgite: Chantarelles si hribii sunt ciupercile foarte căutate de către culegători. Anul acesta, steinsopp – hribul de piatră, abundă în pădurile norvegiene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– În estul Norvegiei este foarte bine! Sezonul ciupercilor nu a mai fost atât de bun de mulți ani, spune Pål Karlsen, președintele Asociației Norvegiene pentru Ciuperci și Plante Utile (NSNF).

Chiar și experții sunt surprinși de cantitatea mare de ciuperci din pădurile norvegiene în acest an. Potrivit lui Karlsen, culegătorii de ciuperci din estul Norvegiei sunt cei care se bucură de cea mai mare abundență de ciuperci.

– Norvegia este o țară lungă și este greu de spus ceva la modul general, dar în estul Norvegiei este foarte bine în acest an. În nordul Norvegiei a fost un sezon destul de uscat, dar se pare că și acolo vor fi ciuperci. La fel și în vestul Norvegiei, în timp ce sudul Norvegiei și regiunea de mijloc, Trøndelag, sunt bune.

– Este încă destul de devreme în cursul sezonului, astfel că situația este foarte promițătoare. Trebuie doar să te decizi să ieși din casă!

– Pentru un iubitor al ciupercilor, modificările climei sunt de bun augur, chiar dacă acestea nu sunt bune în general, spune liderul de specialitate din cadrul NSNF, Pål Karlsen. Ciupercilor le place clima umedă și caldă. Foto: Mette Randem

Potrivit lui Karlsen, vremea schimbătoare este cea care a creat baza pentru un sezon extraordinar pentru ciuperci:

– Combinația de temperatură și umiditate, dar și vremea schimbătoare. Ploaie și soare sunt o combinație perfectă.

Record la Controlul Ciupercilor

Pe site-ul NSNF care oferă un control digital pentru culegătorii de ciuperci, săptămâna trecută au fost trimise 3500 de ciuperci. Este un nou record.

Cele mai des trimise specii sunt speciile comestibile îndrăgite: steinsopp (în română hrib, hrib cenușiu sau mănătarcă) și kantarell (în română gălbior, gălbenel, burete galben su ciuciuleți gălbiori) :

Steinsopp – Hribul cenușiu este denumit și ”regele blând al pădurii”, datorită gustului său delicat Foto: Gorm Kallestad / NTB
”Aurul pădurii” sau gălbiorul (Kantarell) de culoare galbenă este foarte apreciat în gastronomie Foto: Gorm Kallestad / NTB

Pe site-ul NSNF, la controlul digital, culegătorii de ciuperci pot trimite poze cu ciupercile/hribii pe care le-au cules, dacă sunt nesiguri și doresc să primească un răspuns dacă acestea sunt sau nu comestibile.

Mai multe din filialele locale ale NSNF oferă și puncte fizice de control în mai multe localități din țară în timpul sezonului.

– Oamenii care ne trimit poze sunt de obicei destul de siguri de ciupercile pe care le-au cules, dar doresc să primească o confirmare înainte de a le consuma.

Site-ul NSNF care oferă atât puncte de control al ciupercilor cât și control digital.

De asemenea, site-ul oferă acces și la aplicația ”Digital Soppkontroll”, pe care culegătorii de ciuperci o pot folosi în lipsa punctelor de control sau a distanței prea mari.

Pe ”Finn soppkontroll” site-ul oferă un calendar cu punctele de control din toată țara, în perioada iulie – sfârșitul lunii octombrie.

– Pot provoca mari probleme de sănătate

Vremea umedă și caldă este, însă, prielnică și pentru speciile toxice.

Până la finele lunii iulie în acest an, Giftinformasjonen (punctul de contact privind intoxicații al Helsenorge) a primit 463 de notificări în legătură cu cazuri în care persoane au fost sau este posibil să fi fost expuse la ciuperci toxice, relatează Adresseavisen.

Pe site-ul Helsenorge.no găsiți informații și despre ciupercile otrăvitoare.

Asta înseamnă o creștere cu 44%, în comparație cu media ultimilor cinci ani.

Karlsen ne spune că sunt depistate ciuperci toxice și la controalele de ciuperci.

– Este mână în mână cu cantitatea de ciuperci. Sunt puține ciuperci toxice în anii nefavorabili, asta rezultă direct din condițiile de sezon, spune Karlsen.

Info:

Cum să diferențiezi între diversele categorii de ciuperci:

  • Ciuperci cu discuri/lamele: Acestea au discuri/lamele pe partea inferioară a pălăriei. Ciupercile cu discuri sunt un grup mare de ciuperci care include și cele mai otrăvitoare ciuperci din Norvegia.
  • Ciuperci tubulare: Acestea au tuburi pe partea inferioară a pălăriei, care pot arăta ca un burete. Grupul include mai multe ciuperci comestibile, dar acestea trebuie tratate termic timp de 10-20 de minute înainte de a fi consumate
  • Bureți țepoși: au țepi mici, conici pe partea inferioară a pălăriei. Ciupercile porcupini deschise la culoare sunt comestibile, iar grupul nu conține ciuperci otrăvitoare.
  • Ciuperci poroase: Ciupercile poroase sunt netede sub pălărie. Stratul de pori este fixat în carnea pălăriei și unii din pori pot fi separați de alții. Unele specii din această categorie au tulpină și cresc pe solul din pădure (fåresopp – genul Albatrellus) și unele care cresc pe tulpunile copacilor (kjuker – genul Polyporus)
  • Ciuperci cu nervuri sub pălărie (ribbesopper): din această categorie face parte, de exemplu, gălbiorul (Kantarell).

Vezi lista ciupercilor otrăvitoare din Norvegia pe Helsenorge.no (cu poze)

Karlsen are o recomandare clară pentru culegătorii de ciuperci: NU RISCAȚI!

– Trebuie să știi ce ai cules. Mergi la un punct de control sau utilizează aplicația digitală de control. Dacă întrebi alți oameni, trebuie să fii sigur că cei pe care îi întrebi sunt într-adevăr cunoscători de ciuperci.

În Bodø, Salten Naturlag a descoperit cantități record de fluesopp alb, menționează publicația Avisa Nordland. Amanita Virosa (Hvit fluesopp) este o ciupercă toxică letală, care, în cazul consumului poate produce leziuni ale ficatului și decesul.

Karlsen avertizează în special împotriva a trei tipuri de ciuperci otrăvitoare:

  • Hvit fluesopp (Amanita Virosa sau buretele tomnatic) – vezi poza de mai sus.
Amanita Virosa (Hvit fluesopp) este una din cele mai toxice ciuperci din Norvegia! Foto: Nils Bjåland / VG.
  • Grønn fluesopp (Amanita Phalloides sau buretele viperei)
(Amanita Phalloides sau buretele viperei
  • Spiss  giftslørsopp (Cortinarius rubellus sau pălărie ucigașă)
Cortinarius rubellus sau pălărie ucigașă

– Dacă găsești vreuna din aceste specii în coșul tău, printre alte ciuperci, recomandarea noastră este să le arunci pe toate. Doar o mică bucățică poate produce probleme foarte mari, spune Karlsen.

El crede că sezonul ciupercilor din acest an va fi unul lung:

– În urmă cu zece ani, sezonul începea în iulie și avea apogeul în luna septembrie. Acum, sezonul ciupercilor începe mai devreme și putem culege pe o perioadă mult mai lungă, spune el.

– Eu cred că sezonul va continua până la căderea brumei, dar cu alte specii. Sezonul pentru steinsopp (hribul cenușiu) și gălbiorul (Chantarelles cibarius) trece încet, dar apar alte specii comestibile. cum ar fi Trompeta căprioarei (Cratellerus tubaeformis – trekantarell în norvegiană) care poate fi cules până când vine gerul și zăpada. Atunci îl poți culege din zăpadă, gata congelat.

sursa: vg.no


Specii comestibile care ușor pot fi confundate cu specii necomestibile sau otrăvitoare:

HRIBUL CENUȘIU sau MĂNĂTARCA poate fi ușor confundat cu două alte specii: Rødskrubb și Gallerørsopp (vezi imagini mai jos)

Rødskrubb (Pitărcuță sau Roniță)

Pitărcuță în stânga, burete cenușiu în dreapta / Ambele sunt comestibile, dar pitărcuța trebuie tratată termic cel puțin 10-15 minute.

Gallerørsopp (fierea pădurii sau hrib amar)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu