NAV

Ești nemulțumit de tratamentul pe care îl primești la NAV? Iată ce poți să faci

Scris de Daniel Solheim

Ombudsmanul NAV din Agder își dezvăluie cele mai eficiente metode.

Jahn-Thore Fjeldstad este ombudsman NAV în Agder și singurul ombudsman NAV din Norvegia.

Chiar dacă el este angajat pentru a susține și îndruma populația din comitatul Agder, el primește apeluri telefonice și întrebări din toată țara.

Aici, Fjeldstad oferă cele mai bune recomandări pentru cei care au un dosar la NAV, care nu este soluționat așa cum s-au așteptat ei.

Cel mai important lucru de reținut, potrivit lui Fjeldstad, este:

– Gândește-te că cei 19.000 de angajați ai NAV-ului nu au drept scop principal să îți îngreuneze tocmai ție viața. Cei mai mulți angajați ai NAV fac tot posibilul, în limita reglementărilor legale, să îi ajute pe clienți. Desigur, pot apărea erori, dar atunci trebuie să faci ce îți stă ție în putință pentru a remedia eroarea.

Jahn-Tore Fjeldstad are recomandări bune pentru cei care sunt nemulțumiți de rezultatul dosarului la NAV. Foto: Kjell Inge Søreide
Ia legătura cu NAV

În primul rând, trebuie să te conectezi la NAV.no și să scrii acolo întrebarea pe care o ai.

Este important să faci acest lucru în scris, astfel încât răspunsul la întrebarea ta să fie salvat în sistem. În cazul în care nu ești de acord cu răspunsul, poți solicita o motivare în scris.

Citește toată documentația din caz

Pe lângă contatul în scris cu NAV și prin a pune întrebări concrete, trebuie să citești cu atenție toată documentația pusă la baza unei decizii (vedtak).

O adeverință medicala reflectă opinia medicului cu privire la problemele tale de sănătate. Citește-o cu atenție pentru a verifica dacă medicul a înțeles ce ai dorit să îi transmiți.

Reține că ai dreptul la interpret (plătit de stat) atât la întâlnirile cu medicul de familie/specialist/spital/clinică cât și în dialogul cu NAV. (articol în limba română).

Vezi mai jos și informații privind serviciile de interpretariat la NAV.

S-a efectuat o evaluare a capacității de muncă? Acest document oferă o bună perspectivă asupra modului în care NAV vede dosarul tău. Aceasta este o evaluare a posibilităților tale pe piața muncii.

Evaluarea capacității de muncă va prezenta ce fel de informații a luat NAV în considerare și cum au fost interpretate acestea. În acest caz poți verifica cu medicul dacă este de acord cu interpretarea efectuată de NAV. A interpretat NAV-ul o boală sau simptome corect în raport cu piața muncii?

Ai un nou îndrumător la NAV?

Nu este ceva personal atunci când un dosar nu este soluționat așa cum se așteaptă clientul. În cazul în care, totuși, simți că comunicarea dintre tine și îndrumătorul NAV nu este una bună, este un lucru înțelept să folosești funcția ”Skriv til oss” (Scrie-ne) de pe site-ul NAV și să faci un referat al întâlnirii cu îndrumătorul. Iată un exemplu, cum poți pune problema:

”Bună (numele îndrumătorului, fac referire la ședința din data de (data). Eu am înțeles că ar trebui să (…) și că (…) era cel mai important aspect discutat în ședință. Este corect? Tu ai mai spus că trebuie să (…). Ai posibilitatea să-mi răspunzi de ce trebuie să fac asta?”

În cazul în care primești des răspunsul ”nu, este greșit” sau ”ai înțeles greșit”, poți să folosești aceste răspunsuri drept temei pentru a solicita schimbarea îndrumătorului tău:

Astfel, ai făcut dovada scrisă că dialogul cu îndrumătorul tău nu este unul bun iar NAV poate aprecia dacă o schimbare este necesară.

Ai îndoieli dacă să depui sau nu contestație?

În cazul în care ești nesigur dacă vrei sau nu să depui contestație față de o decizie (vedtak), poți solicita (în scris) o amânare a termenului de depunere a contestației pentru a face verificări.

A făcut NAV o greșeală?

În cazul în care ai citit cu atenție documentația din dosar și consideri că NAV a comis o greșeală, poți folosi funcția ”Serviceklage” – ”Contestație privind serviciul” și să soliciți un răspuns în scris.

În acest caz, ar trebui să scrii pe scurt și concis ce consideri tu că este greșit și să faci o propunere de soluționare a problemei.

sursa: frifagbevegelse.no


Ai nevoie de interpret (traducător) la NAV?

Dacă urmează să ai o ședință cu NAV, NAV are responsabilitatea de a evalua dacă ai nevoie de interpret și de a comanda un interpret.

Ia legătura cu NAV dacă crezi că ai nevoie de un interpret pentru întâlnirea cu NAV. Pentru tine, serviciile de interpretariat la NAV sunt gratuite.

Contactează NAV pentru servicii de interpretariat aici (apasă pe butonul albastru):


Iată o prezentare generală a celor mai comune instituții care au responsabilitatea de finanțare pentru servicii de interpretariat:
  • NAV acoperă serviciile de interpretariat pentru medici/servicii de sănătate, muncă, studii superioare și viața de zi cu zi. Acest lucru este autorizat în secțiunea 10-7 din Legea asigurărilor naționale.
  • Municipalitatea și consiliul județean acoperă serviciile de interpretariat în grădiniță, școală primară și gimnaziu. Acest lucru este autorizat în § 2-6 și § 3-9 din Legea Educației.
  • Instituția sanitară acoperă serviciile de interpretariat în timpul internării și spitalizării. Acest lucru este autorizat în Capitolul 3 din Legea privind drepturile pacienților și utilizatorilor.
  • Instanțele de judecată acoperă serviciile de interpretariat în procedurile judiciare. Acest lucru este autorizat în Secțiunea 137 din Legea Curților de Judecată.
  • Poliția acoperă serviciile de interpretariat pentru anchetele penale efectuate de poliție. Aceasta este o consecință a reglementării îndatoririlor și drepturilor din Legea administrației publice în toate procedurile publice (§ 11 și § 17).

sursa: nav.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu