Altele

Fortele de Aparare pot acum sa iti rechizitioneze masina

Scris de Daniel Solheim

In aceasta saptamana, Fortele de Aparare norvegiene trimit scrisori catre 4000 de proprietari de autovehicule din toata tara prin care ii informeaza ca vor avea nevoie de masina lor in caz de criza sau razboi.

General-maiorul Lars Christian Aamodt si proprietarul Even Sæterøy Mannion in fata unui Volvo pe care acum Fortele de Aparare il pre-rechizitioneaza

Masina Volvo care ii apartine lui Even Sæterøy Mannion din Jessheim, este una din masinile alese de Fortele de Aparare.

– Este o masina robusta care ne ofera o capacitate buna. Si, de aceea, ne-am gandit sa pre-rechizitionam acest autovehicul, spune general-maiorul Lars Christian Aamodt, seful Diviziei de logistica din cadrul Fortelor Armate Norvegiene (FLO).

Masina este una cu tractiune integrala, care poate ajunge oriunde, spune proprietarul. El este foarte multumit de masina, dar este pregatit sa o predea armatei daca va fi nevoie.

– Ma gandesc ca este cu totul in ordine. Asa este conceputa armata, ca toti sa contribuie, spune Sæterøy Mannion.

Armata construieste capacitatea pentru stari de criza

Timp de o vreme mai indelungata, fortele de aparare au lucrat cu o noua baza de date a resurselor, care sa sigure ca vor avea acces la toate resursele necesare intr-o situatie de razboi.

Iar in acesta privinta, societatea civila trebuie sa contribuie.

Miercuri, 4155 de proprietari de autovehicule din Norvegia vor primi o scrisoare in Altinn in legatura cu faptul ca autovehiculul pe care il detin este pre-rechizitionat.

– O astfel de pre-rechizitionare poate fi perceputa ca dramatica. Dar aceasta masura este una de preventie si o parte din activitatea de reconstructie a unei pregatiri pe care Norvegia si Apararea o aveau inainte, dar care nu a mai fost atat de importanta dupa incetarea razboiului rece, spune general-maiorul Aamodt.

Pe timp de pace, aceasta pre-rechizitionare nu va avea nici o insemnatate practica pentru proprietarii autovehiculelor, spune Aamodt.


Pre-rechizitionarea autovehiculelor in functie de judet:

 • Troms si Finnmark 646
 • Nordland 433
 • Trøndelag 258
 • Møre si Romsdal 261
 • Vestland 664
 • Rogaland 342
 • Agder 219
 • Vestfold si Telemark 191
 • Oslo 106
 • Viken 683
 • Innlandet 352

In total, 4155 de autovehicule sunt pre-rechizitionate pentru anul 2022. Acestea sunt distribuite pe toate judetele tarii si vor acoperi nevoia de autovehicule din cadrul Fortelor de aparare pe langa autovehiculele pe care acestea le au la dispozitie in activitatea normala de zi cu zi.


Cea mai mica problema

Deocamdata, Fortele de Aparare au nevoie doar de autovehicule pe benzina sau motorina. Pre-rechizitionarea este valabila pentru un an, dar poate fi prelungita.

Even Sæterøy Mannion este pregatit sa predea masina daca Fortele de Aparare vor avea nevoie de ea.

Even Sæterøy Mannion are, el insusi, un istoric in cadrul Fortelor de Aparare, si intelege pe deplin ceea ce fac Fortele de Aparare acum. A preda masina nu este, probabil, cea mai mare problema, in cazul in care se ajunge la asa ceva.

– Din fericire mai avem o masina, dar nu cred ca asta va fi primul lucru la care ne vom gandi in cazul in care intreaga Forta de Aparare se mobilizeaza in Norvegia, spune el.

General-maiorul Aamodt se asteapta la un raspuns pozitiv. A apara Norvegia este, de fapt, o sarcina pentru intreaga natiune, spune el.

– Eu cred ca intreaga natiune norvegiana intelege ca pentru ca un stat mic sa poata mobiliza multe resurse, trebuie ca fiecare sa contribuie.

Legea de capacitatii de urgenta – Beredskapsloven

Aceasta este o lege inactiva din 1951 care asigura temeiul juridic.

General-maiorul Lars Christian Aamodt spune ca este important ca legea sa fie reactualizata si sa se poata face planuri noi, moderne de urgenta intr-o perioada nelinistita.

– Este bine ca sa intarim capacitatea de urgenta acum cand lumea arata asa cum arata acum, spune el.

Seful Divizei de logistica din cadrul Fortelor de aparare, general -maiorul Lars Christian Aamodt spune ca este importanta marirea capacitatii pentru gestionarea urgentelor.

Cei care sunt instiintati prin scrisoare pe Altinn in aceasta saptamana, vor fi informati ce au de facut in caz de criza.

– In scrisoare li se va comunica ce au de facut, inclusiv unde dorim sa predea autovehiculul, astfel incat sa-l putem folosi, spune general-maiorul.

Poate rechizitiona cladiri si proprietati

Legea rechizitionarilor militare este din 29. iunie 1951 si a fost adoptata, la acea vreme, tocmai pentru a asigura ca Fortele Armate sa poata planifica resursele totale ale societatii in vederea apararii tarii.

Baza nationala de date a resurselor a fost intocmita i colaborare cu Statens Vegvesen si Prefectii din toate judetele tarii, pentru a asigura o cat mai buna capacitate de urgenta in orice situatie de criza.

Pe viitor, baza de date va fi extinsa cu mai multe tipuri de resurse, spre exemplu autovehicule, cladiri sau terenuri.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu