Skatteetaten

Numarul provizoriu de identificare – D-nummer

Scris de Daniel Solheim

In Norvegia exista doua tipuri de numere de identificare: numarul personal (fødselsnummer) si d-nummer. Care din ele il primesti, in calitate de cetatean strain, depine de tipul de drept de sedere pe care il ai si pentru ce perioada de timp te-ai gandit sa ramai in Norvegia.

Poti avea dreptul la d-nummer daca

 • planuiesti sa stai in Norvegia mai putin de sase luni sau
 • planuiesti sa stai in Norvegia mai mult de sase luni dar nu indemplinesti conditiile pentru obtinerea numarului personal (fødselsnummer)
Daca ai nevoie de d-nummer

Daca ai dreptul si nevoie de d-nummer, compania/firma/intreprinderea cu care este in contact il poate comanda pentru tine. Daca, de exemplu, soliciti un card de taxe, Autoritatea Fiscala (Skateetaten) va comanda un d-nummer pentru tine.

Poti avea nevoie de d-nummer daca tu, de exemplu,

 • urmeaza sa lucrezi sau sa desfasoari o activitate de afaceri
 • esti azilant sau persoana cu alt tip de drept de sedere valabil
 • primesti prestatii prin asigurarea sociala
 • esti membru al consiliului de administratie al unei afaceri
 • esti proprietarul unui imobil
 • urmeaza sa deschizi un cont bancar

Lista institutiilor care pot solicita d-nummer si persoanele pentru care pot solicita d-nummer:
 • Autoritatea fiscala (skatteetaten) – pentru persoanele care au obligatia de a plati taxe si impozite
 • NAV – pentru cetateni SEE in cautare de munca si/sau beneficiari ai unor prestatii prin asigurarea sociala
 • banci, institutii financiare si companii de asigurare – pentru relatii de afaceri cu banci norvegiene si alte institutii financiare
 • Centrala hartiilor de valoare (verdipapirsentralen)- prin infiintarea unui cont VPS.
 • Registrele afacerilor (Brønnøysundregristrene) – pentru inregistrarea in Registrul afacerilor, Registrul unitatilor comerciale sau in Registrul bunurilor mobile
 • Autoritatea de cartografiere (Kartverket)- ca autoritate de matricola pentru inregistrarea proprietilor imobile
 • Administratia economica a sanatatii (Helfo) – pentru azilanti si personal NATO care au nevoie de medic de familie
 • Directia pentru migranti (UDI), Departamentul pentru Straini al Politiei (Politiets utlendingsenhet) si Comisia strainilor (Utlendingsnemda) – pentru azilanti, la inregistrarea cererii de obtinere a protectiei si pentru alte persoane cu drept valabil de sedere
 • Ministerul de Externe (Utenriksdepartementet) – pentru personalul strain al ambasadelor sau cetateni straini in organizatii internationale si organe de conventie interstatale cu sediul in Norvegia, carora le-a fost acordat si acceptat acest drept de catre Ministerul de Externe in conformitate cu Regulamentul pentru straini, art. 1-4 si art. 1-5 (alineat 1 pana la 3).

Ce inseamna cifrele din d-nummer?

D-nummer este format din 11 cifre. Primele 6 cifre arata data nasterii, iar prima cifra din data nasterii este adaugata cu 4. Daca, de exemplu, esti nascut in data de 01.01.85, primele cifre din d-nummer vor fi 410185.

Daca nu exista un d-nummer liber legat de data nasterii tale, atunci va fi folosita data inregistrarii. Daca cererea ta a fost inregistrata la data de 15.01.20, primele cifre din D-nummer vor fi 550185.


Control ID si d-nummer-ul tau

Institutia care solicita d-nummer pentru tine poate sa ceara sa iti controleze identitatea. Astfel, trebuie sa faci o programare la Skatteetaten pentru controlul ID.

Vei primi d-nummer-ul in posta. Daca Skatteetaten este autoritatea care comanda un D-nummer pentru tine, de exemplu pentru ca tu sa obtii un card de impozitare, vei primi d-nummer-ul la ghiseu cand te prezinti pentru controlul ID.

D-nummer cu statut „INACTIV”

D-nummer-ul primeste statut „INACTIV” dupa cinci ani de la data la care ti-a fost atribuit. Asta nu inseamna ca d-nummer-ul nu mai este valabil sau a fost sters, dar in unele situtatii poti intampina conditii ca d-nummer-ul sa fie activ. Institutia care foloseste datele despre tine decide daca exista o cerinta de re-activare a d-nummer-ului.

Re-activarea d-nummer-ului

Pentru a reactiva d-nummer-ul si de a obtine statut „ACTIV” din nou, trebuie sa faci o programare pentru control ID (ID-kontroll) la Skatteetaten.


Controlul ID trebuie sa fie efectuat la mai mult de cinci ani de la data la care ti-a fost atribuit d-nummer-ul tau. Asta pentru ca d-nummer-ul trebuie sa aiba statut „INACTIV” pentru a putea fi reactivat. Data la care ai primit d-nummer-ul tau, este mentionata in scrisoarea pe care ai primit-o odata cu d-nummer-ul.


Institutiile care pot solicita d-nummer pentru nevoile tale, pot repune d-nummer-ul in status „ACTIV”. Lista acelor institutii o gasesti mai sus.

sursa: Skatteetaten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu