Educație Integrare Muncă

Banca de Studii / Statens Lånekasse – Burse și împrumuturi

Scris de Daniel Solheim

În Norvegia tocmai a început noul an școlar. Mii de școlari, elevi și studenți au pășit pentru prima dată pragul unei instituții de învățământ, în timp ce alții își continuă traseul în diferitele etape, de la școala generală la studiile superioare.

Norvegia, asemănător altor țări europene, are o Bancă de Studii (Statens Lånekasse) prin care studenții și cei care participă în învățământul liceal și preuniversitar pot să își finanțeze studiile sau traiul în timpul studiilor.

Cei mai mulți studenți în Norvegia au un împrumut de studii de la Statens Lånekasse.

Un împrumut de studii de la Statens Lånekasse nu este întru totul echivalent unui împrumut bancar, pentru că are mai multe avantaje.

Cei mai mulți elevi de liceu care solicită un sprijin financiar de la Statens Lånekasse primesc doar bursă. În învățământul superior, de ex. la universitate, colegiu sau școală de specialitate, este comună o combinație de împrumut și bursă. Evident, împrumutul va fi plătit ulterior cu o anumită dobândă.

Părți din împrumutul de studii pot fi transformate în bursă.

Până la 40 % din împrumutul de studii pentru învățământul superior poate fi transformat în bursă. Condițiile pentru ca un împrumut să fie transformat în bursă sunt:

 • să nu locuiești cu părinții
 • să promovezi studiile
 • să ai venituri sub o anumită limită

Pentru mai multe informații accesează site-ul Băncii de Studii aici.


Pentru cetățenii români:

Dacă îndeplinești anumite condiții, poți obține împrumut și bursă de la Statens Lånekasse, chiar dacă ești cetățean străin.

Dacă ai drept legal de ședere în Norvegia și faci o școală/studii aici, poți obține împrumut de studii sau bursă de la Statens Lånekasse, dacă îndeplinești una din condițiile de mai jos.

Drept definitiv/permanent de ședere în Norvegia

Ești cetățean din Spațiul SEE cu drept definitiv/permanent de ședere în Norvegia. Acest drept permanent de ședere este un drept pe care îl obții după minim cinci ani de ședere în Norvegia. Citește pe site-ul UDI despre dreptul permanent de ședere (lb. norvegiană/engleză) sau citește articolul în limba română.

Cerințe privind documentele:

Dacă deții o dovadă a dreptului de ședere, va trebui să trimiți o copie a acestui document. Documentul de înregistrare pentru cetățeni SEE nu este același lucru precum dovada dreptului permanent de ședere.

Dacă ești cetățean SEE care încă nu a obținut dreptul permanent de ședere, trebuie să trimiți documentație care să arate

 • că ai locuit legal în Norvegia timp ce cinci ani consecutiv. Asta înseamnă documente care arată că ai fost angajat, ai avut firma proprie, ai prestat servicii, ai fost student sau ai locuit aici cu suficiente mijloace financiare.

Dacă ești cetățean SEE și aplici pentru bursă/împrumut în baza dreptului permanent de ședere al unui membru de familie din Spațiul SEE, va trebui să trimiți documentație care arată că atât tu cât și cetățeanul SEE care este membru de familie, ați avut o ședere în Norvegia de minim 5 ani consecutiv.

Angajați din Spațiul SEE/EFTA

Ești cetățean din SEE sau EFTA și ai statut de angajat în Norvegia. Va trebuie să îndeplinești una din aceste condiții:

 • trebuie să continui să muncești (minim 10-12 ore pe săptămână) în timp ce îți urmezi școala/studiile
 • te oprești din muncă pentru a urma studiile și există o legătură profesională între munca pe care ai avut-o în Norvegia și educația pentru care soliciți bursă/împrumut. Dacă în ultimele șase luni ai fost înregistrat ca solicitant de locuri de muncă la NAV pe întreaga perioadă, condiția legăturii profesionale dintre educație și fostul loc de muncă poate fi eliminată.

Cerințele privind documentația:

Dacă vei continua să lucrezi în timpul studiilor:

 • adeverință de la angajator, care să arate procentul de angajare, orele lucrate pe săptămână/lună în perioada studiilor, dacă postul este permanent/temporar. Dacă postul este temporar, trebuie specificată data la care se încheie relația de muncă. Adeverința trebuie să fie semnată și ștampilată de angajator.

Dacă ai fost solicitant de locuri de muncă (șomer) și dorești să faci studii, va trebui să trimiți următoarele documente:

 • adeverințe de la angajatorii anteriori (arbeidsattest) care să ateste perioada/perioadele lucrate în Norvegia. Adeverința trebuie să fie semnată și ștampilată de angajator. Un contract de muncă nu este suficient.
 • documentație de la instituția de învățământ care să arate ce fel de studii vei urma

Copii al cetățenilor SEE/EFTA sau ai soților acestora:

Pot avea dreptul la bursă/împrumut pentru a urma studii în Norvegia sau în străinătate în cazul în care aceștia sunt copii ai unui cetățean SEE/EFTA sau ai unei persoane căsătorite cu un cetățean SEE/EFTA. În plus, trebuie să îndeplinească minim una din cele două condiții:

 • să aibă o vârstă sub 21 de ani
 • să fie întreținut de cetățeanul SEE/EFTA sau soțul/soția acestuia.

Reține: vei pierde dreptul la bursă/împrumut conform punctelor de mai sus dacă cetățeanul SEE/EFTA nu mai are statut de angajat în Norvegia.

De asemenea, poți obține împrumut/bursă dacă locuiești în Norvegia și ești copilul unui cetățean SEE/EFTA sau al unei persoane căsătorite cu acesta. Condiția este să locuiești cu acesta sau să fi locuit cu acesta în timp ce era considerat angajat în Norvegia. Poți obține împrumut/bursă în Norvegia doar îndeplinind această condiție.

Documentația necesară:

 • documentație care să arate că unul dintre părinții tăi este sau a fost angajat în Norvegia, de ex. adeverință de la angajator. Doar contract de muncă nu este suficient.

Dacă părinții tăi vin dintr-o țară din afara zonei Nordice, trebuie să mai trimiți:

 • copie a documentului de înregistrare de la poliție pentru unul din părinți
 • copie a documentului de ședere sau documentului de înregistrare de la poliție pentru tine.

Trebuie să îndeplinești una din condițiile de mai jos pentru a obține împrumut/bursă de studii:

 • să deții drept permanent de ședere în Norvegia (vezi articol în limba română)
 • să fii un muncitor din spațiul SEE/EFTA
 • să fii un membru de familie al unui muncitor din spațiul SEE/EFTA

Pentru o listă completă a tuturor condițiilor, accesează site-ul Lånekassen aici.


Statens lånekasse oferă burse/împrumuturi pentru studii atât în Norvegia cât și în străinătate:

Norvegia:

 • universitate și colegiu
 • liceu
 • ucenicie
 • școli de specialitate
 • școli de vocație
 • școli biblice
 • școli de artă
 • învățământul primar
 • școala de șoferi profesioniști
 • pilot comercial
 • cursuri pre-universitare și cursuri de vară

Zona Nordică:

În străinătate:

Site-ul oferă informații suplimentare pentru diverse situații:

Portalul Românesc din Norvegia vă dorește tuturor mult succes atât în ce privește studiile, indiferent de nivel, câț și în viața profesională!


Simbolul „Buy Me a Coffee” îl găsiți în fiecare articol

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu