UDI

Dreptul definitiv de sedere in Norvegia pentru cetateni din UE/SEE – Varig oppholdsrett for EU/EØS borgere

Scris de Daniel Solheim

Pentru inceput cateva clarificari:

UDI opereaza cu doua termene: varig oppholdstillatelse si varig oppholdsrett.

 • Varig oppholdstillatelse este permisul de sedere definitiva si este un document (oppholdkort) pe care il primesc cetatenii straini care au permis de sedere in Norvegia, cetateni ai unor state in afara UE/SEE.
 • Varig oppholdsrett este dreptul de sedere definitiva pentru cetatenii din tarile membre in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European (din care fac parte Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

Detinerea numarului personal norvegian in urma declararii domiciliului in Norvegia nu este echivalenta cu dreptul definitiv de sedere.

Dreptul de sedere pentu cetatenii UE/SEE se bazeaza dreptul si intentia acestora de a munci in Norvegia, de a presta o munca sau de a fi activi in domeniul afacerilor.


Obtinerea dreptului definitiv de sedere – Varig oppholdsrett

Daca ai locuit in Norvegia cel putin cinci ani, poti depune cererea pentru dreptul definitiv de sedere.

Astfel dobandesti dreptul de a locui si munci in Norvegia pe o perioada nedeterminata.

Membrii din familia ta pot, de asemenea, avea acces la dreptul definitiv de sedere, indiferent daca acestia sunt sau nu cetateni UE/SEE.

Pe site-ul UDI am completat fisa pentru cetatean roman.

La completarea fisei electronice, dupa ce ai indicat tara de origine ai de ales intre trei grupe de solicitanti:

 • muncitor sau liber profesionist
 • membru de familie
 • alt tip de cetatean UE/SEE

Mai jos voi traduce continutul textului pentru fiecare grupa de solicitanti:


PARTEA I. Muncitor sau liber profesionist

Cerinte pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere

Pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere trebuie, ca regula generala, sa fi locuit si sa fi avut drept de sedere in Norvegia timp de cinci ani consecutivi.

Asta inseamna ca trebuie ca in aceasta perioada sa fi fost angajat, liber profesionist, student, sa fi locuit in Norvegia cu suficiente resurse financiare sau sa fi fost membru de familie al unei persoane care indeplineste conditiile enumerate.

Ca angajat sau liber profesionist (patron) poti obtine dreptul definitiv de sedere sau dreptul temporar de sedere in Norvegia daca:

 • intri in pensie anticipata sau pensie de varsta si pana la data intrarii in pensie ai locuit in Norvegia mai mult de trei ani consecutiv si ai muncit in Norvegia in cel putin ultimele 12 luni
 • intri in pensie de boala pe perioada nedeterminata dupa ce ai locuit in Norvegia mai mult de doi ani
 • intri in pensie de boala ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale care iti da partial sau in totalitate dreptul la prestatii publice (in acel caz nu exista conditii in ce priveste durata sederii tale in Norvegia)
 • ai lucrat si ai locuit in Norvegia timp de 3 ani consecutiv anterior, iar acum lucrezi intr-o alta tara SEE si faci naveta catre domiciliul tau din Norvegia cel putin odata pe saptamana

Aceste exceptii vor fi valabile si pentru membrii din familia ta care locuiesc impreuna cu tine.

Calcularea timpului de sedere

Timpul de sedere se calculeaza incepand din ziua in care ai indeplinit cerintele pentru a avea drept de sedere in Norvegia.

(Nota: in momentul inregistrarii la UDI si obtinerea acelui document de inregistrare „Registrering av borger av EU/SEE” obtii dreptul de sedere temporara in Norvegia. Din acel moment, daca locuiesti 5 ani consecutivi in Norvegia, indeplinesti conditia timpului de sedere)

Perioadele de absenta care nu se deduc din calcului timpului de sedere

„Sedere consecutiva” inseamna ca nu ai fost in strainatate mai mult de 6 luni in cursul unui an. Acceptam perioade mai lungi de sedere in strainatate daca acestea nu depasesc 12 luni consecutive si daca se datoreaza unor situatii precum:

 • sarcina si nastere
 • boala grava
 • sedere in strainatate datorita muncii de cercetare, studii sau formare profesionala
 • stationare in strainatate
 • satisfacerea serviciului militar sau civil (in asemenea cazuri putem accepta sederi care depasesc 12 luni

Daca in anumite perioade ai fost somer involuntar, ai avut o pauza involuntara in activitatea de munca sau nu ai putut sa muncesti din cauza unei boli grave sau a unui accident, acele perioade se vor calcula ca timp se sedere.


Apasand butonul „Slik søker du” – „Asa depui cererea” ajungi la urmatoarea pagina in care trebuie sa completezi numele municipalitatii in care locuiesti:

Dupa completarea numelui municipalitatii de domiciliu – apasa „Velg”

Acum ai o lista cu trei puncte:

 1. Printeaza lista de verificare si colecteaza documentele de care ai nevoie – urmata de butonul verde: „Documente pe care trebuie sa le prezinti cand soliciti dreptul definitiv de sedere” (legatura site)
 2. Completeaza cererea ta – urmata de butonul „Acceseaza formularul de cerere”
 3. Prezinta-te personal pentru a preda cererea si documenteleServiciile cu publicul ale Politiei au in aceasta perioada o oferta limitata datorita situatiei corona (pagina externa). In unele cazuri politia te va contacta pentru a trimite documentele necesare cererii tale.

Te vei prezenta la unul din sediile politiei din Drammen, Grenland, Hønefoss sau Stokke, Sør-Øst Politidistrilt sau la un Birou SUA (Servicesenter for utenlandske arbeidstakere).

Poti gasi adresa pe site-ul politiei (site extern, se deschide in fereastra noua) si pe site-ul SUA (site extern, se deschide in fereastra noua).

(Exemplul de mai sus este pentru o persoana din Romania care locuieste in Drammen. Daca locuiesti in Oslo, vei primi alte alternative pentru locatiile unde vei putea depune cererea)


Lista documentelor pe care trebuie sa le predai odata cu cererea pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere:

(Aceasta lista o printezi de pe site-ul UDI si o completezi cu Nume si Prenume, Numar DUF/D-nummer/Numar personal norvegian, verifici si insemnezi toate documentele pe care le ai in comparatie cu lista, pui data/locul si semnatura ta la sfarsit.)

Cand soliciti dreptul definitiv de sedere, trebuie sa prezinti documente care arata ca

 • ai locuit in Norvegia o perioada de cel putin cinci ani consecutiv si
 • ai avut o baza de rezidenta (ai fost angajat, liber profesionist, student, ai locuit aici cu suficiente mijloace financiare sau esti membru de familie cu o asemenea persoana) in Norvegia in toti acesti ani.

Ce fel de documente trebuie sa prezinti poate varia in functie de baza de rezidenta pe care ai avut-o in Norvegia. Daca ai avut baze de rezidenta diferite, trebuie sa prezinti documentatie care arata toate aceste baze de rezidenta (de ex. ai muncit o perioada x, apoi ai fost trimis in somaj, apoi a revenit in munca, apoi ai facut studii in Norvegia, etc).

Trebuie sa prezinti un pasaport sau un carte nationala de identitate (Card ID/buletin). Daca este nevoie de documntatie suplimentara, depinde de situatia ta.

Cand te prezinti la politie va trebui sa ai cu tine si sa prezinti documentele in original si sa predai o copie a fiecarui document.

Documente pe care le vei preda odata cu cererea ta:

 • pasaport valabil sau carte nationala de identitate (original + copie)
Documente pe care le poate prezenta un angajat

Daca ai fost angajat consecutiv in toata perioada din ultimii cinci ani nu este nevoie sa prezinti documentatie care sa demonstreze acest lucru. UDI colecteaza informatia necesara de la Skatteetaten (autoritatea fiscala).

Daca nu ai fost angajat consecutiv in ultimii cinci ani, sau consideri ca ai indeplinit conditiile pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere la un moment anterior in timp, trebuie sa prezinti documentatie pentru toti anii in care ai avut drept de sedere in Norvegia.

Daca ai incetat sa muncesti sau ai avut perioade fara angajare, este posibil sa iti fi mentinut dreptul de sedere ca muncitor in anumite conditii. Trebuie sa prezinti documentatie care arata motivul pentru care nu ai avut ocupatie. Aceste documente pot fi:

 • documentatie de la medic care arata ca tu esti sau ai fost temporar in incapacitate de munca, ca urmare a unei boli sau accident
 • documentatie de la NAV care arata ca ai fost somer involuntar si ca te-ai inregistrat ca solicitant de loc de munca (arbeidssøker) la NAV
 • documentatie care arata ca ai inceput o formare profesionala

Daca consideri ca ai indeplinit conditiile pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere inainte sa fi locuit perioada minima de cinci ani in Norvegia, poti prezenta urmatoarea documentatie

 • documentatie de la NAV care arata ca este in pensie anticipata sau pensie de varsta
 • documentati care arata ca ai intrat in pensie de boala pe durata nedeterminata dupa ce ai avut o sedere de peste doi ani consecutiv in Norvegia
 • documentatie care arata ca ai intrat in pensie de boala pe durata nedeterminata ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale care iti da acces partial sau in totalitate la prestatii publice
 • documentatie care arata ca tu, in urma unei perioade de sedere de trei ani consecutivi in Norvegia cu drept de sedere, lucrezi in alta tara SEE si faci naveta catre domiciliul tau din Norvegia cel putin odata pe saptamana.
Exemple de documentatie pe care un liber profesionist o poate prezenta pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere

Daca ai fost liber profesionist , trebuie sa prezinti documente care arata baza de venit pe care ai avut-o din activitatea ta de afaceri in ultimii cinci ani consecutivi. Pentru a documenta acest lucru poti atasa urmatoarele documente:

 • extras din Registrul de firme (Enhetsregisteret) de la Brønnøysyndregistrene
 • contracte, facturi pentru comenzi livrate
 • contabilitate aprobata pentru ultimii cinci ani
 • documente care arata raportarea TVA-ului
Drept definitiv de sedere din alte motive

Daca ai avut perioade de sedere in baza mijloacelor financiare suficiente, ai fost student sau ai fost intretinut de alt membru de familie care este cetatean UE/SEE, trebuie sa prezinti documentatie care sa arate acest lucru. Verifica listele pentru alti cetateni UE/SEE sau pentru membri de familie ai unui cetatean UE/SEE.

Documentatia absentei care nu intrerupe calculul duratei de sedere consecutive

Daca ai avut perioade de sedere in strainatate mai lungi de 6 luni in cursul unui an, trebuie sa prezinti documentatie in legatura cu motivele acesteia:

 • sarcina sau nastere
 • boala grava
 • sedere in straintate datorita muncii de cercetare, studii sau formare profesionala
 • stationare in strainatate sau satisfacerea serviciului militar sau civil.

La sfarsitul listei completezi data, locul si semnezi. Lista va fi adaugata la documentele pe care le depui odata cu cererea pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere.


Dupa colectarea documentelor necesare poti accesa cererea (legatura catre site-ul UDI) pentru completarea acesteia.

De retinut:

 • iti faci un profil cu utilizator si parola
 • completezi cererea si la sfarsit vei putea alege locatia (biroul) la care mergi si programarea – ti se prezinta „første ledige time” – „prima programare disponibila” dar datorita situatiei corona, va trebui sa te loghezi de mai multe ori si sa iti accesezi cererea pentru a obtine programare.
Asa arata site-ul unde depui cererea dupa ce ti-ai facut un profil (utilizator si parola).

Cererea pentru dreptul definitiv de sedere in Norvegia pentru cetatenii UE/SEE este gratuita!

ACEST ARTICOL ESTE PRIMA PARTE DIN CAPITOLUL DREPTULUI DEFINITIV DE SEDERE IN NORVEGIA.

AICI GASITI CONDITIILE DE OBTINERE A DREPTULUI DEFINITIV DE SEDERE PENTRU MEMBRI DE FAMILIE AI UNUI CETATEAN UE/SEE.

sursa: udi.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu