Sănătate

FRITT BEHANDLINGSVALG – ALEGEREA LIBERĂ A LOCAȚIEI DE TRATAMENT/INVESTIGAȚIE Helsenorge.no

Scris de Daniel Solheim

FRITT BEHANDLINGSVALGALEGEREA LIBERĂ A LOCULUI DE TRATAMENT.

Tu ai dreptul să îți alegi locul de tratament pentru toate investigațiile și tratamentele planificate.

Condiția prealabilă este să fi fost evaluat ca având drept la asistență medicală în serviciul de asistență medicală de specialitate.

Asta înseamnă că ai dreptul la asistență medicală necesară în cadrul serviciilor de sănătate specializate. La ce fel de asistență medicală și care domeniu al serviciilor de sănătate specializate va presta ajutorul, depinde de nevoile pe care le ai ca pacient.

Trimiterea medicală

Serviciile municipale de sănătate și serviciile specializate de sănătate vor colabora pentru a-ți oferi serviciile de sănătate de care ai nevoie.

De obicei, când te îmbolnăvești, mergi la medicul de familie. Dacă ai o stare de boală fizică sau psihică care solicită o asistență medicală mai specializată decât serviciile oferite de municipalitate, medicul de familie îți va face trimitere către serviciile specializate de sănătate.

Trimiterea medicală va fi trimisă către o instituție de investigație/tratament care are autorizația de a evalua dacă ai dreptul la servicii medicale în cadrul serviciilor specializate. Aproape toate instituțiile de sănătate publice și cele private au o astfel de autorizație.

Când serviciul specializat de sănătate primește trimiterea, în curs de 10 zile lucrătoare va trebui să evalueze dacă ai nevoie de servicii medicale sub forma unei investigații medicale sau a unui tratament în cadrul serviciului specializat. Rezultatul acestei evaluări decide dacă ai dreptul la servicii medicale specializate sau nu.

În situații acute, în care ai nevoie imediată de asistență medicală, nu ai nevoie de trimitere.

Care sunt aceste servicii specializate de sănătate?
 • spitale
 • centre regionale de psihiatrie
 • instituții de recuperare și reabilitare
 • instituții pentru tratarea specializată interdisciplinară a dependențelor de substanțe
 • servicii prespitalicești
 • medici specialiști în practică privată
 • activate de laborator și imagistică

Care servicii se încadrează în categoria serviciilor specializate se poate modifica în timp, atât datorită dezvoltării medicale cât și a modificărilor din organizarea serviciilor de sănătate.

Cum poți să alegi tu locul de tratament?

Poți să alegi atât între centrele publice de tratament cât și cele private, atâta vreme cât cele private au un acord cu sectorul public de sănătate.

Dorești să verifici timpii de așteptare sau ai nevoie de ajutor individual pentru a alege o locație pentru tratament sau investigații?

Verifică serviciul ALEGE LOCAȚIA DE TRATAMENT.

(apasă pe imagine sau pe link pentru a accesa site-ul).

Aici puteți introduce spitalul, medicul specialist sau locația pentru investigații pentru care aveți trimitere.

Exemplu: CT al pelvisului

La rezultatele căutării apar instituțiile care efectuează CT al pelvisului și timpii de așteptare. Sus puteți selecta filtre *Regiune, *Județ sau *oferta de servicii – evaluare sau investigație

Pe site există și ghidul pentru a alege instituția de sănătate: De la trimitere la tratament. (Imaginile următoare sunt capturi de ecran cu traducere automatizată direct pe site)

Dacă dorești să verifici indicatorii naționali de calitate (NKI) ale instituțiilor de sănătate specializate, pentru a putea face o alegere bazată pe calitatea serviciilor oferite, poți accesa site-ul aici.

surse: HELSENORGE.no

Câteva recomandări la final:
 • Ca pacient și contribuabil la asigurarea socială în Norvegia (trygd) ai dreptul la servicii de sănătate atât la nivel local cât și specializate.
 • Poți singur să verifici care spital, care medic sau instituție medicală are timpi mai optimi pentru efectuarea unei investigații, operații sau internări și poți alege acea instituție informându-ți medicul de familie, astfel încât acesta să facă trimiterea medicală către instituția aleasă de tine.
 • E bine de reținut că tu ești pacientul iar medicul e medic. Chiar dacă ți se pare că o investigație anume ar fi o soluție bună, nu înseamnă că acea investigație este și utilă pentru situația ta. De asemenea, chiar dacă vecinul, soacra sau alte persoane din cercul de prieteni a beneficiat de exact acea investigație/acel tratament pe care ți-l dorești, este la latitudinea medicului, ca specialist în materie, să determine dacă este util sau nu având în vedere situația ta.
 • Fii precis, coerent și la subiect când mergi la medic. Medicul nu e psiholog, pentru astfel de nevoi poți apela la un psiholog. Medicul are timp limitat pentru fiecare consultație. De aceea este foarte important să fii cât mai precis în descrierea situației tale.

Simbolul „Buy Me a Coffee” îl găsiți în fiecare articol

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu