Muncă NAV

Călătoria în străinătate în timpul concediului medical

Scris de Daniel Solheim

În comunitatea românească există, din câte înțeleg, diverse păreri despre ceea ce poți sau ai voie să faci atunci când ești în concediu medical.

Mai jos am tradus textul din Nasjonal Veileder (Ghidul național pentru concediile medicale) / cap. 17 – 8.

Călătoria în străinătate în timpul concediului medical – informații pentru pacienți

„Pentru a primi indemnizația de concediu medical trebuie să participi activ la revenirea ta la locul de muncă cât mai repede posibil. Din acest motiv trebuie să faci următoarele lucruri înainte de a te gândi să pleci:

  1. Trebuie să verifici cu angajatorul tău dacă activități sau monitorizarea la locul de muncă nu vor fi împiedicate de călătoria pe care intenționezi să o faci
  2. Trebuie să te asiguri că activități programate în regia NAV nu vor fi împiedicate prin călătoria ta (programări, ședințe, măsuri de revenire în câmpul muncii – ”arbeidstiltak”). Dacă ești nesigur, poți să te adresezi biroului NAV. (www.nav.no/kontakt)
  3. Trebuie să verifici cu medicul care te-a scris în concediu medical dacă starea ta de sănătate și eventualul tratament nu vor fi afectate de călătorie.

Șederea în țări din spațiul EU/SEE este echivalată cu șederea în Norvegia. Tu trebuie, însă, să îți îndeplinești cerințele legate de activitate și participare la tratament, așa cum au fost amintite mai sus, astfel încât să poți reveni la muncă cât mai repede posibil,

În cazul în care urmează să călătorești într-o țară în afara spațiului UE/SEE, va trebui să trimiți o cerere pentru ședere în străinătate către NAV. Dacă vrei să fii sigur că vei primi un răspuns în timp util, va trebui să trimiți cererea înainte de a călători. Formularul de cerere îl găsești pe www.nav.no. NAV va evalua cererea ta și îți poate acorda până la 28 de zile (patru săptămâni) de ședere în străinătate în cursul unei perioade de 12 luni.

Legea impune cerințe ca tu, în calitate de angajat în concediu de boală, să fii într-o activitate legată de muncă cât mai curând posibil. Dacă ești suficient de sănătos încât poți călători se poate pune întrebarea dacă nu ar fi mai bine să fii parțial în concediu medical și parțial la muncă sau să îți iei concediu.

Călătoria pe care o faci nu trebuie să ducă la o perioadă mai lungă de concediu medical decât cea în cazul în care ai fi rămas acasă și ai fi primit tratament și îngrijire. În mod normal nu poți amâna tratamentul necesar, de exemplu o intervenție chirugicală, pentru a călători în străinătate în timp ce primești indeminzație de boală (într-un astfel de caz trebuie să îți iei concediu).

În cazul în care urmează să călătorești în afara spațiului UE/SEE, va trebui să obții o aprobare de la NAV, medicul curant nu este responsabil pentru asta.

Când ai concediu medical gradual, nu poți să-ți iei concediu de odihnă îi același timp în care beneficiezi și de indemnizația concediului de boală. Dar poți să pleci în străinătate dacă faci uz de zile libere acumulate (avspasering), dar dacă destinația este în afara UE/SEE trebuie să faci cerere la NAV pentru zilele în care ești în concediu medical.

Medicul nu are posibilitatea de a-ți mări gradul de concediu medical (de exemplu de la 50% la 100 %) ca să poți pleca în străinătate. Singura excepție este în cazul călătoriilor aprobate în vederea tratamentelor (de ex. boli reumatice sau psoriazis).

Indiferent de destinația călătoriei (pe teritoriul Norvegiei sau în străinătate), cât timp ești în concediu medical ai aceleași obligații (să fii în activitate la locul de muncă în măsura în care poți face acest lucru, să faci tratament și să fii sub observație -oppfølging).

Pentru călătoriile interne (în Norvegia) nu ai nevoie de aprobare de la NAV.

La completarea cererii pentru indemnizația de boală (sykepenger) trebuie să menționezi călătoria în străinătate.”

sursa: Helsedirektoratet


Câteva mențiuni:

  • este dreptul tău să beneficiezi de asistență medicală, tratament și îngrijire atunci când ești bolnav
  • este importantă clarificarea situației și statutului tău înainte de a pleca în călătorie. Este dreptul tău de a avea concediu de odihnă și de a călători liber, dar în același timp și responsabilitatea ta de a clarifica, notifica, informa și obține acceptul în vederea unei călătorii.
  • concediul medical este rezultatul unei evaluări efectuate de medicul curant a capacității tale de muncă în raport cu starea sănătății tale într-o perioadă definită de timp
  • în cazul în care îți reiei activitatea de muncă înainte de expirarea concediului medical, trebuie să notifici NAV-ul de faptul că ai revenit la muncă – acest aspect este important pentru a evita plata concomitentă a salariului și a indemnizației de boală după încheierea perioadei angajatorului (primele 16 zile de concediu medical). Un alt aspect important este de a asigura că ești acoperit de asigurarea socială din momentul în care te întorci la muncă.
  • Aici găsiți capitolul cu informații pentru pacienți din Ghidul național pentru concedii medicale (capitolul 17)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu