Muncă

De la 1 iulie: Se modifică cerințele privind conținutul contractului de muncă

Scris de Daniel Solheim

10 puncte: De la data de 1 iulie, aceste puncte trebuie să fie incluse în toate contractele individuale de muncă. Uniunea sindicală LO consideră că este bine că legislația urmează practicile companiilor serioase din piața muncii.

Un contract de muncă este convenția care guvernează relația de muncă dintre tine ca angajat și angajatorul tău. În toate relațiile de muncă trebuie încheiat un contract individual de muncă în scris, conform Codului Muncii norvegian.

Durata relației de muncă, dacă aceasta este pe perioadă determinată sau nedeterminată (midlertidig sau fast), nu are nicio importanță. Contractul de muncă descrie drepturile și obligațiile angajatorului și ale angajatului.

ILUSTRAȚIE (Pixabay.com)

Începând cu data de 1 iulie vor fi introduse noi cerințe privind conținutul acestor contracte de muncă.

Actualizarea acestor cerințe va contribui, conform Inspecției Muncii, la ”condiții de muncă mai clare și mai previzibile”.

Este un lucru bun faptul că legislația clarifică ce fel de drepturi și obligații ai ca angajat și că urmează astfel practicile companiilor serioase din câmpul muncii, spune Sindre Hornnes de la LO în dialog cu publicația FriFagbevegelse.no.

Iată informațiile care trebuie să fie incluse în contractul de muncă

Hornnes este consultant pentru tineri în cadrul LO și liderul patrulei de vară a organizației pe care o reprezintă. Modificările sunt atât în favoarea angajaților cât și a angajatorilor, crede el.

– Aceste modificări legislative creează o mai bună previzibilitate și protejează atât angajații cât și angajatorii de unele confuzii, spune Hornnes.

De la 1 iulie, aceste informații vor trebui să fie incluse în toate contractele de muncă:

  • locul de muncă
  • eventuală perioadă de probă
  • absențe plătite de angajator
  • demisie/demitere (perioada de preaviz)
  • diverse elemente legate de salariu
  • timp de lucru variabil și periodic
  • modificări de tură și ore suplimentare
  • identitatea companiei care împrumută forța de muncă
  • dreptul la formare profesională/dezvoltarea competențelor profesionale
  • prestații pentru siguranța socială plătite de angajator
Se reduce termenul de încheiere a contractului de muncă

Hornnes crede că modificarea privind termenul la care trebuie să fie întocmit contractul de muncă – de la o lună după prima zi de muncă la cel târziu șapte zile după prima zi de muncă – este o reducere importantă. Această măsură este valabilă în cazul în care relația de muncă va dura mai mult de o lună.

În cazul în care este posibilă întocmirea contractului de muncă mai devreme, angajatorul se va ocupa de acest lucru.

– Acest termen a fost prea generos și avea nevoie de o reducere. Era prea mult să aștepți 30 zile până să afli conținutul înțelegerii pe care ai făcut-o cu angajatorul, subliniază Hornnes.

– Companiile serioase au contracte de muncă deja pregătite cu mult înainte de începerea relației de muncă. Cu cât un contract de muncă este încheiat mai devreme, cu atât mai bine, mai adaugă el.

Valabil pentru noile contracte de muncă

Cerința de a include mai multe informații în contractul de muncă este valabilă pentru contractele de muncă care vor fi încheiate începând cu data de 1 iulie 2024. Nu există o cerință de a actualiza contractele de muncă încheiate până la acea dată.

În cazul în care angajatul solicită totuși includerea unor noi informații în contractul de muncă deja existent, angajatorul va face acest lucru. Termenul pentru angajator este, în acest caz, de două luni.

Modificarea legală care va intra în vigoare la 1 iulie nu este menită să afecteze în vreun fel dreptul de gestionare al angajatorului, potrivit Inspecției Muncii.

– Modificările au ca obiectiv să susțină dreptul angajaților la informații despre relația de muncă, spune Tonje Fanes, șef de departament pentru legislație în cadrul Inspecției Muncii într-un comunicat de presă.

Fanes precizează că ceea ce se află în raza de gestionare a angajatorului și ceea ce înseamnă condiții obligatorii din contract, în continuare trebuie să fie evaluate corect.

Dezvoltă viața muncii

Potrivit lui Sindre Hornnes (LO), cerința privind noile informații din contractul de muncă de la 1 iulie este în conformitate cu modelul norvegian.

– Viața muncii se dezvoltă tot timpul, nu este statică. După ce sindicatele și angajatorii au descoperit cum să facă să funcționeze aceste lucruri în practică, legislația vine din urmă cu modificări, spune el.

Uniunea sindicală a angajatorilor NHO și-a informat companiile membre în legătură cu noile cerințe care vor trebui introduse de la 1. iulie. Recomandarea lor este ca angajatorii să înceapă să actualizeze contractele de muncă din timp, înainte de data de 1 iulie.

[Articol publicat pe site-ul FriFagbevegelse.no, autor: Aslak Bodal / 26.05.2024]

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu