Educație

Sistemul de invatamant din Norvegia : Ce urmeaza dupa scoala generala (grunnskole si ungdomsskole)?

Scris de Daniel Solheim

Ai un copil care isi va depune cererea pentru invatamantul liceal? Atunci este bine sa stii cum este organizat invatamantul liceal.

Profilul de pregatire pentru studii sau profilul de meserii?

Dupa absolvirea invatamantului general (clasele primare si gimnaziale) toti elevii au dreptul la invatamantul liceal (videregående opplæring).

Invatamantul liceal ofera tinerilor competente profesionale sau competente de studii. Competenta profesionala ofera elevilor posibilitatea de a intra direct in campul muncii dupa absolvirea invatamantului liceal. Competenta de studii pregateste elevii pentru a studia mai departe la colegii sau universitati.

Elevii care, din anumite motive, nu reusesc sa finalizeze invatamantul liceal primesc un certificat de competente de baza (grunnkompetansebevis) care arata ce au au invatat din invatamantul pe care au reusit sa-l finalizeze.

Exista zece programe scolare de formare profesionala prin care, dupa patru ani, elevul este pregatit pentru viata profesionala. Exemple in acest sens pot fi: frizer, tamplar, bucatar.

Profilul de pregatire pentru studii (studieforberedende) dureaza in mod normal trei ani iar in acest profil exista cinci programe de invatamant la alegere.

Progamele de pregatire pentru studii (cu galben):

  • materii sportive
  • arta, design si arhitectura
  • medii si comunicare
  • muzica, dans si teatru
  • specializare pentru studii

Programele pentru formare profesionala (cu verde):

  • Constructii si intalatii
  • electro si tehnologie de date
  • frizer, flori, interior si design de expunere
  • sanatate si crestere
  • Mestesuguri, design si dezvoltarea produselor
  • IT si producerea mediilor
  • Utilizarea naturii (agronomie)
  • Resturant si alimentatie
  • Vanzari, servicii si turims
  • Tehnologie si materii industriale

(link aici: https://utdanning.no/tema/utdanning/videregaende)

Sistemul educational norvegian intr-o privire:

Pentru cei care doresc o meserie

Parcursul scolar este diferit pentru cei care aleg profilele de meserii in comparatie cu cei care aleg programele de pregatire pentru studii. Daca nu esti interesat sa studiezi mai multi ani la rand ci iti doresti sa ajungi cat mai repede la un loc de munca, este un lucru intelept sa te uiti la programele de formare profesionala. In aceste programe inveti cum sa iti desfasori activitatea intr-o anumita meserie, atat prin materiile predate cat si prin perioada de ucenicie intr-o intreprindere. Poate fi destul de greu de obtinut un loc de ucenic, deci trebuie sa fii pregatit sa faci un efort in legatura cu asta. Este un avantaj sa ai initiativa si sa contactezi tu insuti posibili angajatori devreme.

Drumul spre obtinerea Certificatului de calificare:

Pregatirea pentru invatamantul superior (colegiu, universitate)

Daca stii ca doresti sa faci studii dupa invatamantul liceal si iti plac materiile teoretice, atunci programele de pregatire pentru studii pot fi o alegere buna. Aici este un avantaj sa iti placa sa citesti, sa scrii, sa prezinti oral diverse materiale si sa discuti pe subiecte de specialitate cu altii.

In acelasi timp exista mai multe astfel de programe de pregatire pentru studii care se concentreaza asupra mediilor si comunicarii, sportului, muzicii, dansului si teatrului sau artei, designului si arhitecturii. Aici este posibila urmarirea intereselor tale si invatarea unor lucruri care ti se par interesante, pe langa materiile teoretice obisnuit. Dupa trei ani de invatamant liceal in astfel de programe obtii competenta generala pentru studii si posibilitatea de a studia daca treci la aceste materii.

Specializarea pentru studii este un program de pregatire pentru studii care contine doar materii teoretice. Aici ai posibilitatea de a alege, de exemplu, profilul real. Asta poate fi o alegere buna daca scopul tau este de a ajunge la un studiu care necesita aceasta competenta. La unele studii, cum ar fi medicina si ingineria, se cer diferite combinatii de matematica, fizica, biologie si chimie pe langa competenta generala de studii. De aceea este important sa verifici conditiile pentru accesarea acestor studii cat se poate de devreme!

Calea de mijloc

Unii tineri se gandesc sa aleaga un progam de competente profesionale dar doresc, de asemenea sa aiba posibilitatea de a face si invatamant superior. Acest lucru este posibil prin programul suplimentar (påbygging) pentru obtinerea competentei generale de studii.

Este posibila alegerea programului Vg3 påbygging pentru obtinerea competentei generale de studii sau Vg2 in toate programele de formare profesionala. Toti cei care aleg programul de formare profesionala au dreptul si la un an de program suplimentar (påbygging) pentru obtinerea competentei generale de studii, dupa ce au absolvit programul de formare profesionala.

Elevii care aleg sa faca acest lucru for avea atat competenta profesionala cat si posibilitatea de a face studii la universitate sau colegiu mai tarziu.

Programul suplimentar (påbygging) este foarte teoretic si implica cerinte destul de mari in ce priveste propriul efort si invatare.

Posibilitatile pe care le ai acolo unde locuiesti

Este important sa te informezi temeinic despre ofertele de invatamant liceal in judetul in care locuiesti. Nu toate programele de formare profesinala sunt oferite in toata tara. Intra pe site-ul www.vilbli.no si alege judetul in care locuiesti. Alternativ, poti contacta departamentul de invatamant in judetul in care locuiesti pentru mai multe informatii legate de programele de invatamant liceal oferite de liceele din acel judet.

site-ul www.vilbli.no:

Alegand judetul (fylke) in care locuiesti, vei putea vedea care sunt programele disponibile.

Drepturile tinerilor

Toti elevii au asa-numite drepturi ale tinerilor.

Asta inseamna: dreptul la invatamant liceal gratuit si formarea profesionala intr-o intreprindere timp de trei ani sau atat cat dureaza programul de invatamant, pana la implinirea varstei de 24 de ani. Dreptul este valabil si pentru programul suplimentar (påbygiing) pentru obtinerea competentei de studii dupa alegerea programului de formare profesionala.

Asta inseamna ca este posibil sa faci o pauza dupa absolvirea gimnaziului (ungdomsskole) inainte de a depune cerere pentru invatamantul liceal, daca doresti acest lucru, sau ca poti sa iti iei un an de pauza pe parcurs. Unii aleg, de exemplu, sa meraga un an la o scoala de vocatie (folkehøgskole) in aceasta perioada de un an.

Este important sa retii ca dreptul la invatamantul liceal este valabil doar in judetul in care ai adresa inregistrata in momentul depunerii cererii.

sursa: www.utdanning.no

Alte articole interesante pe acest subiect:

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu