Parintii si tutorii pot avea o mare influenta asupra alegerilor tinerilor in ce priveste invatamantul si profesia. In acest articol iti oferim cateva sfaturi si indrumari, tie ca parinte, ca sa poti fi un indrumator bun.
Este important sa tii cont de urmatoarele aspecte:
Toti oamenii sunt diferiti, la fel si tinerii. Este important sa pornesti de la unicitatea copilului. Nu il compara prea mult cu fratii sau, vecini sau prieteni. Poate fi un avantaj sa impartasesti cu el experiente proprii dar aminteste-ti ca sistemul de invatamant din zilele noastre si viata muncii de acum sunt altfel fata de cum erau cand erau tu tanar.
Initiaza discutia printr-o abordare pozitiva si concentreaza-te la ceea ce este interesant in ce priveste alegerile pe care tinerii le au la dispozitie. In special atunci can el/ea este obosit de scoala si ii lipseste motivatia, este important ca o astfel de discutie sa fie o experienta pozitiva.
Multi copii si tineri sunt nesiguri de ceea ce isi doresc, atat in ce priveste alegerea liceului, a tipului de program si a meseriei. Ca parinte, iti poti ajuta copilul sa vada aceasta nesiguranta ca pe un lucru pozitiv. Creaza curiozitate in jurul posibilitatilor existente.
Intrebari deschise
Scopul unei asemenea discutii ar trebui sa fie acela de a initia un proces de reflectie asupra a ceea ce copilul isi doreste sa faca mai departe. Ideea nu este de a ajunge imediat la un raspuns definitiv. Unii si-au ales deja mai multe programe si meserii care li se par interesante. Impreuna puteti explora mai indeaproape cu arata viata de zi cu zi in acele meserii si programe de invatamant. Intrebarile deschise sunt cele care determina initierea procesului de reflectie. Intrebari deschise cu folosirea „ce, cum si de ce” ofera raspunsuri mai lungi decat intrebari la care se raspunde doar cu da/nu.
Mai jos cateva propuneri de intrebari care pot fi utile:
- Ce iti place sa faci in timpul liber? De ce?
- Care materii iti plac cel mai mult si la care materii esti bun?
- Cum iti place sa lucrezi la scoala? Care sunt metodele de munca care iti plac cel mai mult?
- Despre ce ti-ai dori sa inveti mai multe? De ce?
- Unde ti-ar place sa faci studii? In Norvegia sau in strainatate?
- Ce durata a studiilor iti poti imagina?
- Ce ai vrea sa faci pentru a intra la un studiu sau un profil pe care ti-l doresti?
- Cum crezi ca te-as putea ajuta in acest proces?
Interese
Exista mai multe moduri de a declansa procese de reflectie. Primul pas poate fi de a porni de la ceea ce ii place copilului in viata cotidiana. Multi vor enumera interese tipice cum ar fi : sa fie cu prietenii, sa faca sport, sa se uite la film, sa asculte muzica sau sa fie pe mediile sociale.
O idee este sa il rogi pe copil sa descrie o situatie – din viata scolara sau din timpul liver, care a fost foarte distractiva. Ce a fost atat de distractiv la acel episod?
A intra in profunzime in situatii concrette poate spune ceva despre cum esti tu ca persoana si ce iti place sa faci. Clipe in care esti foarte preocupat de ceea ce faci si uiti de timp si spatiu. Cum este atunci cand faci un experiment la ora de stiinte ale naturii. Sau la organizarea unui bal de scoala sau a unei scenete de teatru. Construirea unui calculator. Sau alergarea unei stafete. Poate astfel de lucruri iti dau idei cu privire la programe de invatamant liceal sau studii care pot fi interesante.
Valori
Un alt sfat bun este acela de a discuta despre valori. Valorie spun ceva despre ceea ce este important pentru noi. Poti, de exemplu, sa il intrebi pe copilul tau cum isi imagineaza viata peste cinci ani.
- Ce fel de viata iti doresti? Crezi ca cariera profesionala va fi mai importanta decat familia?
- Este important sa ai un loc de munca bine platit?
- Vrei sa locuiesti in apropierea familiei?
- Vrei sa fi absolvit o facultate (licenta)?
- Vrei sa fi calatorit si sa fi experimentat alte culturi?
- Sa ai un loc de munca unde sa ii ajuti pe altii?
- Sa fi sef sa sau lucrezi intr-un loc unde rezolvi mari probleme ale societatii?
Multi nu stiu unde vor fi sau ce vor face peste cinci ani, dar cei mai multi au vise si ganduri despre ceea ce este important pentru ei in viitor. Viata inseamna mai mult decat alegeri educationale si profesionale, iar a discuta despre ceea ce iti doresti in viata la modul general poate da idei bune pentru alegerile educationale si profesionale.
Calitati personale
Pe langa interese si valori, este important sa ne gandim si la calitatile personale ale fiecaruia. Acestea influenteaza, printre altele, si modul in care ne place sa muncim. Unii isi doresc o viata de munca variata si practica, in timp ce altii isi doresc un loc de munca la birou, sub influenta rutinelor. Unii cauta siguranta, altii isi asuma riscuri. Unora le place sa decida, altora sa fie condusi.
Avem nevoie de toate tipurile de oameni in societate si in viata muncii. Evidentiaza si vorbeste despre calitatile pozitive. Intreaba-l pe copil daca se gandeste sa foloseasca aceste calitati si in viata de studii sau profesionala.
La urma, un sfat bun este sa povestesti despre propriile tale amintiri in ce priveste alegerile legate de studii si profesie. Ce a fost decisiv pentru alegerile tale? Aminteste-ti sa evidentiezi faptul ca sunt nenumarate cai spre viata de adult.
sursa: utdanning.no
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator