UDI

Dreptul definitiv de sedere pentru membrii de familie ai cetatenilor din tari UE/SEE

Scris de Daniel Solheim

Acesta articol informativ este partea a doua din seria legata de dreptul definitiv de sedere in Norvegia. Partea I se ocupa de dreptul definitiv de sedere al cetatenilor din UE/SEE si o gasiti aici.


Pentru inceput cateva clarificari:

UDI opereaza cu doua termene: varig oppholdstillatelse si varig oppholdsrett.

 • Varig oppholdstillatelse este permisul de sedere definitiva si este un document (oppholdkort) pe care il primesc cetatenii straini care au permis de sedere in Norvegia, cetateni ai unor state in afara UE/SEE.
 • Varig oppholdsrett este dreptul de sedere definitiva pentru cetatenii din tarile membre in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European (din care fac parte Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

Detinerea numarului personal norvegian in urma declararii domiciliului in Norvegia nu este echivalenta cu dreptul definitiv de sedere.

Dreptul de sedere pentu cetatenii UE/SEE se bazeaza dreptul si intentia acestora de a munci in Norvegia, de a presta o munca sau de a fi activi in domeniul afacerilor.


Obtinerea dreptului definitiv de sedere – Varig oppholdsrett

Daca ai locuit in Norvegia cel putin cinci ani, poti depune cererea pentru dreptul definitiv de sedere.

Astfel dobandesti dreptul de a locui si munci in Norvegia pe o perioada nedeterminata.

Membrii din familia ta pot, de asemenea, avea acces la dreptul definitiv de sedere, indiferent daca acestia sunt sau nu cetateni UE/SEE.

Pe site-ul UDI am completat fisa pentru cetatean roman.

La completarea fisei electronice, dupa ce ai indicat tara de origine ai de ales intre trei grupe de solicitanti:

 • muncitor sau liber profesionist
 • membru de familie
 • alt tip de cetatean UE/SEE

Mai jos voi traduce continutul textului pentru membrii de familie ai unui cetatean UE/SEE (sot/sotie/copii) care doresc sa solicite dreptul definitiv de sedere in Norvegia:


PARTEA II-a. Membru de familie al unui cetatean din UE/SEE (Romania)

Cerinte pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere

Pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere trebuie, ca regula generala, sa fi locuit si sa fi avut drept de sedere in Norvegia timp de cinci ani consecutivi.

Unii pot primi dreptul definitiv de sedere inainte de termenul minim de cinci ani

Daca membrul din familia ta se afla in Norvegia ca angajat sau liber profesionist, puteti amandoi sa obtineti dreptul definitiv de sedere in Norvegia dupa o perioada mai scurta de sedere (decat cinci ani) daca el sau ea

 • intra in pensie anticipata sau pensie de varsta si, pana la acea data, a avut o sedere in Norvegia pe o durata de peste trei ani consecutiv si a muncit in Norvegia in cel putin ultimele 12 luni
 • ajunge in incapacitate de munca pe perioada nedeterminata in urma sederii in Norvegia pe o durata de peste doi ani consecutivi
 • intra in incapacitate de munca ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale care ii da drepul la partial sau integral la prestatii publice (in acest caz nu exista conditii in legatura cu durata sederii lui/ei in Norvegia
 • a muncit si a locuit in Norvegia pe o durata de minim trei ani consecutivi anterior iar acum lucreaza intr-o alta tara din SEE si face naveta catre domiciliul din Norvegia cel putin odata pe saptamana.

Daca membrul de familiea se afla in Norvegia ca angajat, poti si tu sa obtii dreptul definitiv de sedere daca:

 • angajatul moare si tu ai avut o sedere legala in Norvegia pe o perioada de doi ani sau
 • angajatul moare in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale
Calcularea perioade de sedere

Perioada de sedere in Norvegia se calculeaza din ziua in care ai indeplinit conditiile pentru a avea drept de sedere in Norvegia.

(Nota: in momentul inregistrarii la UDI si obtinerea acelui document de inregistrare “Registrering av borger av EU/SEE” obtii dreptul de sedere temporara in Norvegia. Din acel moment, daca locuiesti 5 ani consecutivi in Norvegia, indeplinesti conditia timpului de sedere)

Perioadele de absenta care nu se deduc din calcului timpului de sedere

“Sedere consecutiva” inseamna ca nu ai fost in strainatate mai mult de 6 luni in cursul unui an. Acceptam perioade mai lungi de sedere in strainatate daca acestea nu depasesc 12 luni consecutive si daca se datoreaza unor situatii precum:

 • sarcina si nastere
 • boala grava
 • sedere in strainatate datorita muncii de cercetare, studii sau formare profesionala
 • stationare in strainatate
 • satisfacerea serviciului militar sau civil (in asemenea cazuri putem accepta sederi care depasesc 12 luni

Apasand butonul “Slik søker du” – “Asa depui cererea” ajungi la urmatoarea pagina in care trebuie sa completezi numele municipalitatii in care locuiesti:

Dupa completarea numelui municipalitatii de domiciliu – apasa “Velg”

Acum ai o lista cu trei puncte:

 1. Printeaza lista de verificare si colecteaza documentele de care ai nevoie – urmata de butonul verde: “Documente pe care trebuie sa le prezinti cand soliciti dreptul definitiv de sedere” (legatura site)
 2. Completeaza cererea ta – urmata de butonul “Acceseaza formularul de cerere”
 3. Prezinta-te personal pentru a preda cererea si documentele – Serviciile cu publicul ale Politiei au in aceasta perioada o oferta limitata datorita situatiei corona (pagina externa). In unele cazuri politia te va contacta pentru a trimite documentele necesare cererii tale.

Te vei prezenta la unul din sediile politiei din Drammen, Grenland, Hønefoss sau Stokke, Sør-Øst Politidistrilt sau la un Birou SUA (Servicesenter for utenlandske arbeidstakere).

Poti gasi adresa pe site-ul politiei (site extern, se deschide in fereastra noua) si pe site-ul SUA (site extern, se deschide in fereastra noua).

(Exemplul de mai sus este pentru o persoana din Romania care locuieste in Drammen. Daca locuiesti in Oslo, vei primi alte alternative pentru locatiile unde vei putea depune cererea)


Lista documentelor pe care trebuie sa le predai odata cu cererea pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere:

(Aceasta lista o printezi de pe site-ul UDI si o completezi cu Nume si Prenume, Numar DUF/D-nummer/Numar personal norvegian, verifici si insemnezi toate documentele pe care le ai in comparatie cu lista, pui data/locul si semnatura ta la sfarsit.)

Cand soliciti dreptul definitiv de sedere, trebuie sa prezinti documente care arata ca

 • ai locuit in Norvegia o perioada de cel putin cinci ani consecutiv si
 • ai avut o baza de rezidenta (ai fost angajat, liber profesionist, student, ai locuit aici cu suficiente mijloace financiare sau esti membru de familie cu o asemenea persoana) in Norvegia in toti acesti ani.

Ce fel de documente trebuie sa prezinti poate varia in functie de baza de rezidenta pe care ai avut-o in Norvegia. Daca ai avut baze de rezidenta diferite, trebuie sa prezinti documentatie care arata toate aceste baze de rezidenta (de ex. ai muncit o perioada x, apoi ai fost trimis in somaj, apoi a revenit in munca, apoi ai facut studii in Norvegia, etc).

Trebuie sa prezinti un pasaport sau un carte nationala de identitate (Card ID/buletin). Daca este nevoie de documntatie suplimentara, depinde de situatia ta.

Cand te prezinti la politie va trebui sa ai cu tine si sa prezinti documentele in original si sa predai o copie a fiecarui document.

Exemple de combinatii ale documentelor unui membru de familie al unui angajat din UE/SEE care pot fi prezentate odata cu cererea:
 • pasaport/carte de identitate
 • extras din Registrul populatiei (Bostedsattest) care arata cand te-ai mutat in Norvegia si la care adrese ai locuit in ultimii cinci ani
 • contractele de munca si declaratiile fiscale ale sotului/sotiei pentru ultimii cinci ani
Alte documente care pot fi prezentate odata cu cererea:

Mai jos urmeaza o lista cu alte documente pe care le poti prezenta in cazul in care documentele din lista de mai sus nu se potrivesc cu situatia ta, de exemplu pentru ca situatia ta s-a schimbat pe parcursul perioade tale de sedere in Norvegia.

Lista de mai jos este menita a fi o indrumare si nu este necesara prezentarea tuturor documentelor din lista de mai jos. Tu trebuie sa predai o combinatie a documentelor din lista, astfel incat sa ai acoperita intreaga perioada de cinci ani de sedere in Norvegia. Poti, de asemenea, sa predai si alte documente care au relevanta:

 • pasaport / carte de identitate
 • extras din Registrul populatiei (Bostedsattest) care arata cand te-ai mutat in Norvegia si la care adrese ai locuit
 • documentatia bazei de rezidenta a sotului/sotiei (membrul de familie in baza caruia depui cererea)
 • documentul care atesteaza dreptul definitiv de sedere al sotului/sotiei
 • declaratia fiscala, fluturasi de salariu, contracte de munca ale sotului/sotiei
 • documentatie in legatura cu gradinita/scoala in Norvegia
 • desfasuratoarele fiscale/declaratiile fiscale (ale tale) pentru ultimii cinci ani
 • extrase de cont bancar
 • documentatie pentru chirie sau achizitie de imobil in Norvegia
 • document de calatorie cu stampila la data intrarii in Norvegia

La sfarsitul listei completezi data, locul si semnezi. Lista va fi adaugata la documentele pe care le depui odata cu cererea pentru obtinerea dreptului definitiv de sedere.


Dupa colectarea documentelor necesare poti accesa cererea (legatura catre site-ul UDI) pentru completarea acesteia.

De retinut:

 • iti faci un profil cu utilizator si parola
 • completezi cererea si la sfarsit vei putea alege locatia (biroul) la care mergi si programarea – ti se prezinta “første ledige time” – “prima programare disponibila” dar datorita situatiei corona, va trebui sa te loghezi de mai multe ori si sa iti accesezi cererea pentru a obtine programare.
Asa arata site-ul unde depui cererea dupa ce ti-ai facut un profil (utilizator si parola).

Cererea pentru dreptul definitiv de sedere in Norvegia pentru cetatenii UE/SEE este gratuita!

AICI GASITI PARTEA I-A CU PRIVIRE LA OBTINEREA DREPTULUI DEFINITIV DE SEDERE IN NORVEGIA DE CATRE CETATENII DIN UE/SEE.

IN CAPITOLUL URMATOR VOI TRADUCE CONDITIILE DE OBTINERE A DREPTULUI DEFINITIV DE SEDERE PENTRU ALTI CETATENI UE/SEE (de ex. studenti)

sursa: udi.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu