Trai UDI

Nou in Norvegia?

Scris de Angela Kecskes

Ce ar trebui sa stii despre importanta si securitatea datelor personale?

Tot mai mult se vehiculeaza pe mediile sociale diverse servicii, oferite de anumite persoane care au un simplu profil pe FB, care te asigura ca ei te ajuta sa iti recuperezi datorii, ca te ajuta sa iei imprumuturi la banca sau ca te ajuta sa iti recuperezi banii de la Skat.

E uimitor cat de multa lume se lasa «agatata» in felul acesta si da cu usurinta parolele si credentialele personale unui strain ca sa se logeze in numele lui.

Statul norvegian a avut o intensa campanie in mass media anul trecut, prin care atragea atentia ca NU E VOIE sa se instraineze generatorul de coduri – asa numitul Kodebrikke, NIMANUI.

Si nici datele tale personale.Furtul de identitate este o infractiune «la moda» si care a facut ravagii si printre romanii din Norvegia. In cazul in care ai facut deja prostia sa dai din mana brikkul sau ai dat datele tale personale unui strain fii atent la ce fel de scrisori primesti in posta.

Poti sa ai surpriza neplacuta si sa te trezesti cu unul sau mai multe imprumuturi cu dobanzi enorme la diferite banci.In cazul acesta, cel mai indicat lucru pe care il poti face este sa te adresezi politiei.Ce este furtul de identitate – ID-tyveri?

Furtul de identitate este atunci cand cineva obține și utilizează în mod abuziv informațiile dvs. personale, de exemplu pentru a cumpăra ceva sau a lua un imprumut în numele dvs. sau, în alte moduri, vă provoacă daune pretinzând că sunteți dvs. Informațiile personale pot fi numărul dvs. de securitate socială, numele, datele de conectare la diferite conturi și servicii online si/sau generatorul de coduri.

Furtul de identitate poate avea loc prin diverse metode:

Se pot comanda diverse dokumente in numele tau cu ajutorul numelui tau si a numarului personal

Se pot solicita imprumuturi bancare in numele tausau se pot comanda lucruri sau diverse servicii

Se mai pot folosi datele tale personale si pozele tale de pe nett pentru a deschide conturi false pe diverse retele de socializare cu scopul de a insela si pe altii

O alta metoda care, din pacate, a devenit tot mai populara in ultima perioada, este abuzarea Bank-ID-ului.

Bank-ID-ul este o legitimatie electronica care este folosita printre altele si in diverse tranzactii bancare, semnaturi electronice dar si pentru a lua imprumuturi bancare.

Un exemplu de abuz al Bank-ID-ului este si cazul in care sotul/sotia sau concubinul/concubina iau kodebrikkul si parola personala folosindu-le pentru a intra in diferite imprumuturi bancare in numele celuilalt.

Acest lucru atrage după sine o mare pierdere financiară atunci când băncile solicită rambursarea acordurilor de către victima fraudei astfel incat acestia ajung sa isi vândă casele și activele pentru a-și permite să ramburseze împrumuturile.

Deci, nici macar sotul/sotia, concubina/concubinul, nu au voie sa foloseasca generatorul de coduri al celuilalt sau sa stie parolele de logare.

Puteti citi mai multe despre furtul de identitate:

https://www.politiet.no/…/tyveri-og…/id-tyveri/

(material redactat de Angela Keckes)

Despre autor

Angela Kecskes

Sotie, mama, asistent medical generalist, jurist, contributor si forta motrice cu multe idei interesante

2 Comentarii

    • Multumim mult!
      Incercam sa construim un portal cu informatii din multe domenii de interes pentru romanii care locuiesc in Norvegia sau cei care doresc sa se mute aici.

      Speram sa fie bine primit!

Lasă un comentariu