Muncă Skatteetaten Știri Trai

Informatii despre declaratia fiscala pentru 2021 in limba romana

Scris de Daniel Solheim

Filme informative în limba română

Aici găsești filme și informații generale despre declarația privind impozitul pe venit și avere și impozitul cu reținere la sursă. 

Filmul despre declarația privind impozitul pe venit și avere pentru lucrătorii străini este în limba română, în timp ce alte filme au doar subtitrare în limba română. Pentru a avea acces la subtitrare în limba dorită, trebuie să apeși pe butonul CC care se găsește ȋn colțul dreapta, jos, în fereastra filmului și să selectezi limba.

Sistemul comun de impozitare (declarația privind impozitul pe venit și avere – skattemelding)
Impozitul comun în Norvegia este calculat ca un procent variabil în funcție de valoarea anuală a salariului. Primești declarația privind impozitul pe venit și avere în martie/aprilie, anul următor anului fiscal.

Dacă informațiile din declarație nu corespund, trebuie să le modifici astfel încât să fie corecte. Dacă informațiile sunt corecte, nu trebuie să faci nici o modificare. Astfel, se consideră că declarația este depusă automat. 

Vizionează filmul despre declarația privind impozitul pe venit și avere în Norvegia.

Citește mai mult despre impozitul pentru lucrătorii străini. (in limba engleza)

https://www.skatteetaten.no/en/person/foreign/are-you-intending-to-work-in-norway/

Verifică deducerile la care ai avea dreptul. (in limba engleza)

https://www.skatteetaten.no/en/person/taxes/get-the-taxes-right/the-deduction-wizard/

Impozitul simplificat (impozitul cu reținere la sursă – kildeskatt på lønn)
Dacă ești inclus în sistemul de impozitare cu reținere la sursă plătești un impozit în procent fix pe care angajatorul îl reține din salariu. Nu trebuie să depui declarația privind impozitul pe venit și avere și nu primești decizia de impunere. În schimb primești în iunie o declarație informativă care cuprinde informații despre venitul obținut și impozitul plătit în Norvegia anul anterior.

Forma de impozitare este la alegere și poți renunța la aceasta când depui cererea pentru cardul de impozitare sau ulterior, prin modificarea cardului de impozitare.

Vizionează filmul despre impozitul simplificat. (da click in jos dreapta pe CC si alege limba romana)

Declarația privind impozitul pe venit și avere pentru persoanele fizice autorizate
Dacă desfășori o activitate economică în Norvegia, se aplică reguli specifice. Vizionează filmul despre declarația privind impozitul pe venit și avere pentru persoanele fizice autorizate

sursa:

https://www.skatteetaten.no/en/person/foreign/are-you-intending-to-work-in-norway/the-tax-return/video-for-foreign-workers-in-several-languages/?fbclid=IwAR3Iwmmg_rSmE5QOyo7Bo6qIL5258u7SGBvfliPdWvHzzPsh9a2GR_gnUVU#Romanian

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu