Muncă

Salariul lunar: Acestea sunt cele mai obișnuite salarii în Norvegia (statistica pentru anul 2022)

Scris de Daniel Solheim

Aici ai imaginea de ansamblu și poție vedea câte persoane au același salariu lunar ca tine.

Site-ul FriFagbevegelse a colectat datele statistice care arată distribuția salariilor în Norvegia. Aceste date sunt valabile pentru anul 2022.

Cele mai obișnuite salarii lunare brute se află între 35.000 și 40.000 de coroane, arată datele Biroului Central de Statistică (SSB).

Este exact la fel ca în anul anterior.

– Nu se petrec modificări dramatice în distribuția salariilor de la un an la altul, explică Knut Snellingen Bye, consilier senior în cadrul Departamentului pentru statistica muncii și salariilor de la SSB.

Statistica este împărțită în diferite nivele de salarizare și arată cât de multe locuri de muncă au o anumită salarizare brută (înainte de impozitare) pentru normă întreaga.

Cifrele arată salariul pe care angajatorii îl raportează autorităților pentru munca prestată atât în sectorul public cât și cel privat.

Acestea au fost cele mai obișnuite salarii în 2022

Talelel arată următoarele:

  • în comparație cu 2021, în 2022 au fost mai puține joburi cu salarii între 30.000 și 45.000 kr.
  • în același timp au fost mai multe joburi cu salarii peste 45.000 kr

Aceasta este o dezvoltare obișnuită în care întreaga distribuție a salariilor se mută în sus în timpul unui an, explică SSB.

Cai mai mare creștere salarială din 2008 încoace

Knut Snellingen Bye (SSB) face referire la rezultatul decontului salarial de anul trecut, când statisticile salariale arătau cea mai mare creștere salarială înregistrată din 2008 încoace.

Joburile din categoriile inferioare de salarizare s-au mutat în sus spre grupe de salarizare cu salarii mai mari.

El explică acest lucru prin faptul că cei cu salarii inferioare au beneficiat de o creștere substanțială anul trecut datorită decontului fiscal care a oferit majorări pentru diferite branșe cu salarii mici.

Mulți nu au simțit în mod deosebit creșterea salariului pentru că inflația a dus la faptul ca populația să aibă în realitate mai puțini bani la dispoziție.

Mari diferențe între salarii

Consilierul de la SSB mai spune că diferențele din distribuția salarizării, adică distanța dintre cele mai mici și cele mai mari salarii, s-a mărit atât în 2021 cât și în 2022.

În special procentul de 10 % al salariilor celor mai mari din tabel, au avut cea mai mare creștere, atât în 2021 cât și în 2022.

Salariile de la mijlocul tabelului au înregistrat cea mai mică creștere salarială, reiese dintr-un articol publicat de SSB.

Lucrezi cu normă parțială (deltid)?

Nivelurile salariale din tabel sunt pentru norme întregi (100%).

SSB a recalculat salariile pentru normele parțiale ale normelor întregi astfel încât să fie posibilă compararea valorii salariului pentru toate joburile.

Dacă ai, de exemplu, un post de 50% și un salariu convenit de 15.500 coroane / lună, nivelul tău de salarizare se încadrează la 30.000 – 35.000 coroane pe lună pentru normă întreagă.

Vezi aici salariile 2022 pentru peste 350 de meserii

Sursa: FriFagbevegelse.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu