Muncă NAV

Concediul de boală și călătoriile în străinătate – Informații pentru pacienți

Scris de Daniel Solheim

Pentru a beneficia de indemnizația concediului de boală trebuie să participi activ la revenirea ta la muncă cât mai repede posibil.

Din acest motiv trebuie să faci următoarele lucruri înainte de a îți face planurile de călătorie:

  • trebuie să verifici cu angajatorul tău dacă călătoria ta poate fi o piedică pentru activități planificate/ traiectul de monitorizare la locul de muncă
  • trebuie să te asiguri că călătoria ta nu va fi o piedică pentru activități în regia NAV. Dacă ești nesigur, poți contacta biroul local NAV. Vezi modalitățile de contact pe www.nav.no/kontakt
  • trebuie să verifici cu medicul care te-a scris în concediu de boală dacă călătoria îți va înrăutăți sau nu starea de sănătate și dacă aceasta va fi o piedică în calea vreunui tramatent planificat.

Călătoriile în spațiul UE/SEE sunt echivalente cu călătoriile în Norvegia. Tu trebuie însă, în continuare, să îndeplinești cerințele de activitate și să contribui la tratament, așa cum este menționat mai sus, astfel încât să te poți întoarce la locul de muncă cât mai repede posibil.

În cazul în care vrei să călătorești într-o țară în afara spațiului UE/SEE, va trebui să trimiți o cerere pentru ședere în străinătate către NAV. Dacă dorești să fi sigur de răspuns, trebuie să trimiți cererea înainte de a călători. Cererea o găsești pe www.nav.no. NAV evaluează cererea și poate aproba până la patru săptămâni (28 de zile calendaristice) de ședere în străinătate pe parcursul unei perioade de 12 luni.

Legislația impune cerința ca tu, în postura de a fi în concediu medical, să te poți întoarce la activitatea profesională cât mai repede posibil. Dacă ești suficient de sănătos încât să poți călători, se poate pune întrebarea dacă nu mai bine ai putea să fi într-un concediu medical gradual și astfel să îți desfășori parțial activitatea profesională la locul de muncă sau să îți iei concediu de odihnă.

Călătoria nu trebuie să fie un factor care să facă să rămâi în concediu medical pentru o perioadă mai lungă decât dacă ai fi rămas acasă și ai fi primit tratament sau îngrijire. Nu poți, de obicei, să amâni tratamentul necesar, de exemplu o intervenție chirurgicală, pentru a pleca în străinătate cu indemnizație de concediu de boală. În acel caz, va trebui să îți iei concediu de odihnă.

În cazul în care călătoria este în afara spațiului UE/SEE, va trebui să obții aprobarea NAV, medicul nu are răspundere pentru asta.

Dacă ești într-un concediu medical gradual, nu poți să pleci în călătorie (vacanță) și să primești indemnizație pentru concediul de boală în același timp.

Poți însă să călătorești în străinătate dacă îți iei zile libere (avspassering) pentru zilele pe care ar fi trebuit să le muncești, dar dacă ieși în afara spațiului UE/SEE, va trebui să depui cerere la NAV pentru zilele în care ești în concediu medical. Medicul nu are posibilitateea să îți majoreze gradul de boală ( de exemplu de la 50 % la 100 %) pentru ca tu să poți călători în străinătate. Singura excepție sunt călătoriile aprobate pentru tratament (boli reumatice și psoriazis).

Dacă călătorești în străinătate sau pe teritoriul Norvegiei, în timpul concediului de boală, ai aceleași obligații (să fii în activitate la locul de muncă în măsura în care ești în stare, să accepți tratament și îngrijire).

În cazul călătoriilor pe teritoriul Norvegiei nu ai nevoie de aprobare de la NAV.

Pe cererea pentru indemnizația concediului de boală trebuie să menționezi călătoria în străinătate.

sursa: HELSEDIREKTORATET.no


Concediul de odihnă și indeminzația concediului de boală

Tu poți pleca în vacanță în timp ce ești în concediu de boală, dar atunci nu primești indemnizația de concediu medical pe perioada vacanței.

Când îți iei concediul de odihnă prevăzut legal, nu vei depune cerere pentru păstrarea indemnizației concediului de boală chiar dacă călătorești în afara Norvegiei. În aceste cazuri, însemnezi pe cerere pentru indemnizația de boală că ai fost în vacanță.

Indemnizația concediului de boală se oprește pe perioada cât ai concediu de odihnă și, în același timp se glisează punctul de timp pentru cât mai ai drept la indemnizația concediului de boală .

Ce se poate întâmpla cu indemnizația concediului medical dacă ești în călătorie?

  • în cazul în care călătoria ta prelungește perioada de concediu medical sau împiedică activități planificate, poți risca ca indemnizația să fie oprită pe perioada călătoriei
  • dacă indemnizația este oprită, riști de asemenea ca indemnizația concediului de boală să fie recalculată după o sumă bază mai mică la întoarcerea din concediu/călătorie
  • dacă te afli în călătorie pe o durată de 4 săptămâni sau mai mult iar indemnizația concediului de boală este oprită, riști să ți se respingă o nouă cerere pentru banii de concediu medical.

sursa: nav.no


Concediul de boală (sykemelding) pentru cetățenii SEE

Dacă ești cetățean SEE poți avea dreptul la indemnizația concediului de boală dacă muncești în Norvegia.

Cine poate primi indemnizația de boală (sykepenger)?

  • trebuie să muncești minim patru săptămâni pentru a avea drept la concediu de boală. Timpul de muncă prestată în altă țară SEE se ia în calcul.
  • motivul pentru care nu poți să muncești trebuie să fie propria ta boală sau incapacitate de muncă (nu a altcuiva)
  • În perioada cât ești în concediu medical pierzi venit care contribuie la pensie. Acesta este venitul pe care l-ai primit ca salariu și care a fost impozitat. Cu alte cuvinte, nu contribui la pensie în perioada în care ești în concediu medical.
  • Venitul tău trebuie să fie minim 50% din suma bază de calcul a asigurării sociale (1/2 G)

Pentru a avea dreptul la indemnizația concediului de boală, trebuie să trimiți o notificare personală de boală (egenmelding) sau o notificare de concediu de boală de la medic (sykemelding).

NAV acceptă notificările de concediu de boală de la medici din spațiul SEE atâta vreme cât acestea conțin diagnosticul și perioada în care ești în incapacitate de muncă.

Dreptul la indemnizația concediului de boală începe din ziua în care angajatorul tău a fost informat că ești bolnav, de aceea este important să îți anunți angajatorul cât mai repede posibil.

Dacă ești bolnav pentru o perioadă mai lungă decât zilele cu notificare personală de boală (egemenldingsdager), trebuie să contactezi medicul.

Dacă te îmbolnăvești în timp ce te afli într-o țară SEE

Notificările medicale de boală din străinătate sunt echivalate cu cele norvegiene și sunt considerate în sine drept cereri pentru plata concediului de boală. Pe lângă documentația de la medicul din străinătate, trebuie să trimiți către NAV și o declarație pe proprie răspundere.

Documentele se trimit la această adresă:

NAV Arbeid og ytelser

Postboks 6600 Etterstad

0607 Oslo

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu