Sănătate Trai

Chiar trebuie să parcurgem 10.000 de pași pe zi?

  • 10.000 de pași pe zi se recomandă la scară largă, deși au fost ridicate întrebări cu privire la cât de important este pentru oameni să ajungă la această cifră exactă.
  • Cercetările de la Harvard Medical School sugerează că o medie de 4.400 de pași pe zi este suficientă pentru a reduce semnificativ riscul de deces la femei.
  • Cu toate acestea, există o legătură științifică între creșterea activității fizice și o viață mai lungă.
  • Persoanele cu un stil de viață sedentar pot începe să-și îmbunătățească sănătatea prin simpla creștere a numărului de pași cu aproximativ 2.000 în fiecare zi.

Când vine vorba de a fi în formă și sănătoși, ni se reamintește adesea să țintim spre a parcurge 10.000 de pași pe zi. Aceasta poate fi o țintă frustrantă de atins, mai ales atunci când suntem ocupați cu munca și alte angajamente. Cei mai mulți dintre noi știu până acum că 10.000 de pași este recomandat peste tot ca un obiectiv ce trebuie atins – și totuși, de unde provine acest număr de fapt?

Ținta de 10.000 de pași pe zi pare să fi venit de la un pedometru cu nume comercial vândut în 1965 de Yamasa Clock în Japonia. Dispozitivul a fost numit „Manpo-kei”, care se traduce prin „10.000 de pași”. Acesta a fost un instrument de marketing pentru dispozitiv și a părut să se fi blocat în întreaga lume ca țintă de pas zilnic. Este chiar inclus în obiectivele de activitate zilnică de ceasuri inteligente populare, ca de exemplu Fitbit.

Do people really need 10,000 steps a day to be healthy? | World Economic  Forum
Originea tintei 10,000 de pasi pe zi este un pedometru vandut in 1965 de catre Yamasa Clock in Japonia.
Imagine: Unsplash/Frank Busch

Cercetările au investigat de atunci ținta de 10.000 de pași pe zi. Faptul că unele studii au arătat că acest obiectiv-pas îmbunătățește sănătatea inimii, sănătatea mintală, și chiar scade riscul de diabet zaharat, poate explica, într-o anumită măsură, de ce ne-am blocat cu acest număr arbitrar.

În Roma antică, distanțele erau de fapt măsurate prin numărarea pașilor. De fapt, cuvântul „mile” a fost derivat din expresia latină mila passum, ceea ce înseamnă 1.000 de pași – aproximativ 2.000 de pași. Se sugerează că o persoană medie merge aproximativ 100 de pași pe minut – ceea ce ar însemna că ar dura puțin sub 30 de minute pentru ca o persoană obișnuită să meargă o milă. Deci, pentru ca cineva să atingă obiectivul de 10.000 de pași, ar trebui să meargă între patru și cinci mile pe zi (aproximativ două ore de activitate).

Dar, în timp ce unele cercetări au arătat beneficii pentru sănătate la 10.000 de pași, cercetări recente de la Harvard Medical School au arătat că, în medie, aproximativ 4.400 de pași pe zi sunt suficienți pentru a reduce semnificativ riscul de deces la femei. Acest lucru a fost comparat cu mersul pe jos doar în jur de 2700 de pași pe zi. Cu cât oamenii mergeau mai mulți pași, cu atât riscul lor de a muri era mai mic, înainte de a se echilibra cu aproximativ 7.500 de pași pe zi. Nu s-au observat beneficii suplimentare cu mai mulți pași. Deși nu este sigur dacă rezultate similare ar putea fi văzute la bărbați, este un exemplu al modului în care putină mișcare zilnic poate îmbunătăți sănătatea și contribui la un risc mai mic de deces.

Future of Health and Healthcare Global Health Healthy Futures
O medie de 4,400 de pasi pe zi este suficienta pentru a reduce semnificativ riscul de deces.
Imagine: JAMA Internal Medicine

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să obțină cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână (sau 75 de minute de activitate fizică viguroasă), cercetările arată, de asemenea, că chiar și exercițiile fizice de intensitate scăzută vă pot îmbunătăți sănătatea – deși exercițiile de intensitate moderată îl îmbunătățesc într-o măsură mai mare. Aceasta înseamnă că pașii făcuți pe tot parcursul zilei pot contribui la cele 150 de minute de activitate țintă.

Activitatea poate ajuta, de asemenea, la atenuarea daunelor aduse de stat perioade lungi de timp. Cercetările au arătat că persoanele care au stat timp de opt sau mai multe ore în fiecare zi au avut un risc crescut de deces cu 59% comparativ cu cele care stau mai puțin de patru ore pe zi. Cu toate acestea, ei au descoperit, de asemenea, că, dacă oamenii au făcut 60-75 minute pe zi de activitate fizică de intensitate moderată, acest lucru părea să elimine acest risc crescut de deces. Prin urmare, este posibil ca mersul pe jos in pas vioi să poată contribui la atenuarea efectelor negative ale statului pentru prea mult timp.

Cercetări recente de la Universitatea din Texas demonstrează, de asemenea, că, dacă mergi pe jos mai puțin de 5.000 de pași pe zi, corpul tău este mai puțin capabil de a metaboliza grăsime a doua zi. O acumulare de grăsime în organism poate crește, de asemenea, probabilitatea unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat. Acest lucru este susținut în continuare de cercetari anterioare, care arată că oameni care au mers mai puțin de 4.000 de pași pe zi nu ar putea reversa acest metabolismul scăzut de grăsime.

Creșterea nivelului de activitate fizică, de exemplu numărul de pași, reduce riscul de deces prin îmbunătățirea sănătății, inclusiv prin reducerea riscului de a dezvolta boli cronice, ca demența și anumite tipuri de cancer. În unele cazuri, ajută la îmbunătățirea problemelor de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2. Exercitiul poate, de asemenea, să îmbunătățească și să mențină sistemul nostru imunitar. Cu toate acestea, pe baza cercetărilor actuale in domeniu, se pare că atingerea a 10.000 de pași pe zi nu este esențială pentru beneficiile de sănătate – jumătate din această țintă pare a fi benefic.

Dacă doriți să creșteți numărul de pași efectuați zilnic sau pur și simplu doriți să vă mișcați mai mult, o modalitate ușoară de a face acest lucru este să creșteți numărul de pași actuali cu aproximativ 2.000 de pași pe zi. Alte modalități ușoare de a vă deplasa mai mult zilnic includ mersul pe jos la locul de muncă, dacă este posibil, sau participarea la un program de exerciții online dacă lucrați de acasă. Întâlnirea cu prietenii pentru o plimbare – mai degrabă decât într-o cafenea sau pub – poate fi, de asemenea, utilă. Și având în vedere că chiar și cantități mici de activitate fizică au un impact pozitiv asupra sănătății dvs., luarea unor pauze regulate pentru a vă deplasa dacă lucrați la un birou toată ziua vă va ajuta să obțineți cu ușurință mai multă activitate fizică.

Licență și republicare

Tipul Forumului Economic Mondial poate fi republicat în conformitate cu Licența Publică Internațională Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 și în conformitate cu Condițiile noastre de utilizare.

Scris de

Lindsay Bottoms, Cititor în Exercițiu și Fiziologia  Sănătății, Universitatea din Hertfordshire

Acest articol este publicat în colaborare cu The Conversation.

Punctele de vedere exprimate în acest articol sunt cele ale autorului singur și nu ale Forumului Economic Mondial.

Sursa: World Economic Forum

https://www.weforum.org/agenda/2021/02/fitness-steps-physical-activity-walking-health-smart-watches

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu