NAV

AAP – Indemnizația pentru clarificarea situației muncii

Scris de Daniel Solheim
Pe scurt despre AAP

AAP sau Arbeidsavklaringspenger este indemnizație menită să îți asigure un venit în perioade în care tu, datorită unei boli sau răniri, ai nevoie de ajutor de la NAV.

Obiectivul acesteia este ca tu, împreună cu NAV, să clarifici posibilitățile pe care le ai de a-ți păstra locul de muncă sau de a reveni în câmpul muncii.

Tu contribui la atingerea obiectivului prin diferite metode precum:

 • testezi mai multe tratamente diferite
 • testezi situații de muncă diferite

sau

 • acumulezi competențe profesionale noi

Ca regulă generală, capacitatea ta de muncă trebuie să fie redusă cu minim 50 % pentru toate tipurile de muncă pentru a beneficia de AAP.

Tu trebuie să depui cerere pentru AAP pentru a se putea evalua dacă ai dreptul la această indemnizație. Poți primi indemnizația cel mai devreme începând cu data la care ai depus cererea.

Dacă ai dobândit dreptul la indemnizația de concediu medical și baza de calcul este de 2 x suma baza din asigurarea socială (2 G) sau mai mult, va trebui mai întâi să epuizezi dreptul la concediu medical înainte de a avea drept la AAP.

Suma G (suma baza de calcul din asigurarea socială) este de 111.477 coroane. 2G = 222.954 coroane.

Dacă baza ta de calcul a indemnizației de concediu medical este mai mică de 2 G, poți alege între concediu medical sau AAP.

Dacă primești indemnizație de concediu medical pentru un post cu normă până la 60 %, poți avea dreptul atât la indemnizația de concediu medical cât și la o indemnizație redusă de AAP.

AAP poate fi de actualitate pentru tine dacă


Cine poate primi AAP?

Reguli generale – cine poate avea dreptul la indemnizația AAP?

Este posibil să ai dreptul la AAP dacă ți se aplică toate condițiile de mai jos:

 • Capacitatea ta de muncă este afectată din cauza unei boli sau a unei răniri. Ca regula generală, capacitatea ta de muncă trebuie să fie redusă cu cel puțin 50 %
 • Capacitatea ta de muncă trebuie să fie redusă pentru toate tipurile de muncă pentru care ești calificat.
 • Ai neovie de tratament pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de muncă sau de ajutor din partea NAV pentru a păstra sau obține un loc de muncă
 • Ca regulă generală, trebuie să fii membru cotizant al Sistemului Național Norvegian de Asigurări Sociale timp de cel puțin 5 ani
 • ATENȚIE: Nu există o condiție să fi fost membru cotinzant al Sistemului National Norvegian de Asigurării Sociale înainte de accidentul de muncă sau de contractarea bolii profesionale
 • Trebuie să ai vârsta între 18 și 67 de ani.
Pentru cei care au vârste între 62 și 67 de ani:

Pentru a beneficia de AAP, capacitatea ta de muncă trebuie să fie redusă cu cel puțin 50 % din cauza unei boli sau răniri.

Capacitatea de muncă trebuie să fie redusă pentru toate tipurile de muncă pentru care ești calificat.

În cazul în care capacitatea de muncă redusă se datorează unui accident la locul de muncă sau a unei boli profesionale, este suficient ca capacitatea de muncă să fie redusă cu cel puțin 30 %. .

Pentru cei care au suferit un accident de muncă sau suferă de o boală profesională

Pentru a beneficia de AAP, trebuie ca să fie posibil ca capacitatea ta de muncă să se îmbunătățească, astfel încât să poți păstra sau obține un loc de muncă, prin următoarele măsuri:

 • tratament – ar putea fi, de exemplu, tratament psihologic, fizioterapie sau monitorizarea prin medicul de familie
 • monitorizare din partea NAV – asta poate însemna îndrumări și sfaturi din partea NAV Hjelpemiddelsentral (Centrul facilitare la domiciliu al NAV) sau NAV Arbeidsrådgivning (Consilierea în materie de muncă a NAV), dialog cu angajatorul tău despre opțiunile de cazare și oportunitățile de a rămâne la acel loc de muncă
Pentru cei care primesc indemnizația de boală (concediu medical)

Ai dreptul să primești indemnizație de concediu medical timp de 52 de săptămâni.

Dacă te apropii de limita celor 52 de săptămâni și încă ești bolnav, va trebui ca tu însuți să aplici pentru AAP.

Tu nu treci în mod automat la AAP. Vei primi AAP cel mai devreme din ziua în care ai depus cererea pentru AAP.

Citește aici despre tranziția de la indemnizația de boală la AAP.

Pentru tine care ai avut prima zi de concediu medical înainte de 1. iunie 2021:

 • dacă îndeplinești condițiile atât pentru concediu medical cât și pentru AAP, ai dreptul să alegi prestația cea mai mare

Pentru tine, care ai avut prima zi de concediu medical după 1. iunie 2021:

 • dacă îndeplinești condițiile atât pentru concediu medical cât și pentru AAP, trebuie să epuizezi mai întâi toată indemnizația de concediu medical la care ai dreptul. Dacă baza de calcul a indemnizației concediului de boală este mai mică decât 2 G, poți alege între concediu medical și AAP.

Dacă primești indemnizație de concediu medical pentru un post cu normă de până la 60%, poți avea dreptul atât la concediu medical cât și la indemnizație AAP redusă.

APLICĂ AICI PENTRU AAP


acest articol este unul tradus de pe site-ul NAV. Nu este complet dar ilustrează ce înseamnă AAP și condițiile pentru obținerea acestei prestații.

Citiți cu atenție toate informațiile prezentate pe site-ul NAV.

Daniel Solheim

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu