Muncă NAV

Ai dreptul la indemnizatie de somaj cand primesti si alte beneficii economice de la NAV?

Scris de Daniel Solheim

Tu poti avea dreptul la o combinatie a indemnizatiei de somaj impreuna cu alt fel de beneficiu economic din partea NAV. Citeste mai jos despre situatiile posibile:

Concediu medical

Tu ai dreputl al o combinare a banilor de concediu medical (sykepenger) si indemnizatiei de somaj (dagpenger).

Indemnizatia de reorientare profesionala (AAP)

Daca beneficiati de AAP, nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj. Daca ajungeti somer, veti primi o majorare a beneficiului AAP pentru ca veti inregistra mai putine ore lucrate pe cardul de notificare (meldekort)

Pensie de boala (Uføretrygd)

Daca sunteti in pensie de boala 100 % nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj, in cazul in care ramaneti somer.

Daca sunteti partial in pensie de boala, puteti avea dreptul al o combinare a indemnizatiei de somaj si a pensiei de boala. Daca puteti sa munciti intr-o poportie de 30 % atunci puteti avea dreptul la indemnizatie de somaj. Aceasta este o exceptie de la regula principala care stipuleaza ca trebuie sa munciti in proportie de minimum 50 % pentru a avea dreptul la indemnizatie de somaj.

Pensie de varsta

Pensia de varsta din asigurarea sociala (folketrygden) si pensia contractuala (avtalefestet pensjon) in sectorul privat, nu au importanta pentru dreptul tau la indemnizatie de somaj (dagpenger). Tu poti avea dreptul la indemnizatia de somaj pana inclusiv in luna in care implinesti 67 de ani.

Daca primesti pensie si din alte scheme de pensioare, acest aspect poate avea o importanta in ce priveste dreptul la indemnizatie de somaj.

Indemnizatia pentru parinti (Foreldrepenger)

Tu poti avea dreptul al o combinare a indemnizatiei pentru parinti si a indemnizatiei de somaj, daca nu primesti mai mult de 60 % din indemnizatia pentru parinti.

Sursa: https://www.nav.no/arbeid/arbeidsledig#har-du-rett-til-dagpenger-nar-du-mottar-annen-okonomisk-stotte-fra-nav

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu