Muncă NAV

Indemnizatia de somaj – dagpenger

Scris de Daniel Solheim

Pe scurt

Daca ai ajuns in situatia de a nu avea un loc de munca, poti avca dreptul la indemnizatie de somaj sau alt beneficiu economic de la NAV si ajutor pentru a reveni in campul muncii.

 • Trebuie:
  • sa te inregistrezi ca „arbeidssøker” – solicitant de loc de munca,
  • sa depui cerere pentru indemnizatie de somaj si
  • sa fii activ in cautarea unui loc de munca pentru a primi indemnizatia de somaj de la NAV.
  • sa trimiti card de notificare „meldekort” odata la 14 zile, si in perioada in care astepti raspuns la cererea depusa.
 • Daca esti liber profesionist poti sa depui cerere pentru compesatie economica daca ai pierderi ale venitului datorita situatiei create de pandemia corona.
 • Daca angajatorul tau intra in faliment, poti avea dreptul la fondul de garantare a salariilor pentru zilele in care angajatorul nu ti-a platit salariul. Dupa acea poti avea dreptul la indemnizatia de somaj.
 • Daca nu ai dreptul la nici un alt fel de beneficiu economic din partea NAV, poti avea dreptul la ajutor social economic din partea NAV.

Cine are dreptul la indemnizatia de somaj?

Regulile pentru dreptul al indemnizatia de somaj au fost modificate temporar in perioada 19. februarie – 30. septembrie 2021.

Daca ai epuizat perioada maxima pentru indemnizatia de somaj i perioada 1. noeimbrie 2020 pana in 19 februarie 2021, poti avea dreptul la indemnizatie de somaj din nou. Pentru a primi aceasta indemnizatie, trebuie sa depui din nou cererea pentru bani de somaj.

Vezi mai jos informatia despre regulile pentru dreptul la indemnizatia de somaj daca primesti beneficiul incepand de la o data inainte de 19. februarie 2021:

Poti avea dreptul la indemnizatia de somaj daca:

 • Ai pierdut cel putin 40 la suta din timpul tau de munca

Daca ai mai multe relatii de munca, suma totala a timpul tau de munca este cea calculata.

Cand evaluam daca timpul tau de munca a fost redus cu cel putin 40 la suta, putem avea ca punct de pornire un numar maxim de 40 de ore pe saptamana.

 • Venitul tau a fost redus

Daca ai avut un venit de minimum 76.013 coronane brut (0,75 G) in ultimele 12 luni, sau 228.040 coroane brut (2,25 G) in ultimele 36 de luni.

Beneficiile precum indemnizatia pentru parinti, indemnizatia pentru sarcina si bani de concediu medical in legatura cu sarcina sunt luate in calcul de asemenea. Veniturile obtinute ca liber profesionist nu sunt luate in calcul

Daca esti ucenic (lærling) sau ai satisfacut stagiul militar poti avea dreptul la indemnizatia de somaj, indiferent de veniturile anterioare.

 • Tu esti activ în căutare de muncă (arbeidssøker)

Asta inseamna ca tu, in mod normal, poti munci in proportie de cel putin 50 la suta si esti dornic si in stare sa accepti orice munca, oriunde in Norvegia si sa participi la masuri de pe piata muncii (cursuri, practica, etc). Citeste mai jos despre „solicitatnt real de loc de munca”.

 • Esti in Norvegia si esti membru al asigurarii sociale.

In unele cazuri poti avea dreptul la indemnizatie de somaj din Norvegia chiar daca tu nu te afli in Norvegia. Citeste mai multe despre asta aici: https://www.nav.no/no/person/arbeid/dagpenger-ved-arbeidsloshet-og-permittering/relatert-informasjon/hvordan-s%C3%B8ker-du-arbeidsledighetstrygd-etter-jobb-i-E%C3%98S-land

 • Ai o varsta sub 67 de ani

Tu poti sa primesti indemnizatie de somaj pana inclusiv luna in care implinesti 67 de ani.

Ce inseamana sa fii un „solicitant real de loc de munca” (reell arbeidssøker) ?

Tu trebuie sa fii un solicitant real de loc de munca pentru a avea dreptul la indemnizatia de somaj.

A fi un solicitant real de loc de munca (reell arbeidssøker) inseamna:

 • Esti de acord si in stare sa accepti toate tipurile de munca atat cu norma intreaga sau partiala, oriunde in Norvegia

Nu trebuie sa accepti loc de munca oriunde in Norvegia sau sa lucrezi cu cu norma intreaga/seara/noaptea/weekend daca ai implinit varsta de 60 de ani, ai probleme de sanatate care fac dificila munca in norma intreaga oriunde in Norvegia, ai responsabilitatea de ingrijire pentru copil sub un an, responabilitatea parinteasca individuala pentru copii pana la clasa a saptea sau ai persoane cu nevoi de ingrijire in familia apropiata. Aceste aspecte trebuie documentate cand soliciti indemnizatia de somaj.

 • Esti de acord sa accepti orice fel de munca salarizata conform tarifelor sau obiceiurilor

Trebuie sa fii de acord sa iei in considerare salariu mai mic.

 • Esti suficient de sanatos pentru a munci cu o norma de cel putin 50 la suta.

Daca esti partial in pensie de boala, este suficient ca sa poti munci in proportie de 30 la suta sau mai mult. Daca ai „varig lønnsitskudd” (subventie salariala permanenta) si esti trimis in somaj tehnic, nu este valabila conditia de a fi suficient de sanatos pentru a munci cu o norma de cel putin 50 la suta. Daca esti prea bolnav pentru a munci, poti avea dreptul la indemnizatie pentru concediul medical.

 • Poti participa la masuri pentru revenirea in campul muncii

Cand primesti indemnizatia de somaj, trebuie sa fii activ in cautarea unui loc de munca. Asta inseamna ca tu:

 • cauti locuri de munca singur, trimiti scrisori de intentie (jobbsøknad) si te prezinti la interviuri. NAV poate impune ca tu sa faci documentarea activitatii de cautare a unui loc de munca si ti se poate impune contabilizarea unui plan de activitate.
 • esti accesibil pentru NAV si poti incepe sa muncesti sau sa participi la masuri pentru revenirea in campul muncii, in termen scurt
 • iti mentii CV-ul actualizat pe site-ul www.nav.no
 • poti sa faci rost de ingrijire pentru copil/copii in termen scurt, daca ai copii mici.

sursa: https://www.nav.no/arbeid/arbeidsledig#hvem-har-rett-til-dagpenger

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu