Muncă NAV

Reglementari NAV pentru indemnizatia de somaj

Scris de Daniel Solheim

Ce se intampla cu indemnizatia de somaj cand iti dai demisia sau ti se desface contractul de munca din cauza ta.

Cand iti dai singur demisia

Editat 16/09/2023.

Poți primi indemnizație de șomaj dacă îți dai demisia dintr-un motiv rezonabil (întemeiat). Într-un asemenea caz trebuie să depui cererea cu o săptămână înainte de ultima zi în care mai ești salarizat. Pentru a evita pierderea de zile cu indemnizație de șomaj, trebuie să depui cererea cel târziu în ultima zi în care mai ai dreptul la salarizare din partea angajatorului.

Dacă ai avut un motiv rezonabil de a-ți da demisia de la locul de muncă, vei primi indemnizație din prima zi în care ai dreptul la această indemnizație.

Daca nu ai avut un motiv rezonabil de a-ți da demisia de la locul de muncă, nu vei primi indemnizație de șomaj pentru primele 18 săptămâni.

Un motiv rezonabil poate fi acela că nu poți continua să muncești la locul tău de muncă datorită problemelor de sănătate sau ai fost expus la bully-ing sau tracasări la locul de muncă. Astfel de situații trebuie să le poți documenta pentru a obține indemnizația de șomaj.

Oricum va trebui, prima dată, să depui cererea pentru indemnizația de șomaj. După ce ai depus cererea, NAV va evalua dacă ai avut sau nu un motiv rezonabil de a-ți da demisia.


Daca iti dai demisia singur, fara un motiv intemeiat, nu vei primi indemnizatia de somaj in primele 18 saptamani din perioada de indemnizatie. Cand NAV proceseaza cererea ta se face o evaluare individuala daca motivul demisiei a fost sau nu intemeiat. Perioada in care nu primesti indemnizatie de somaj se numeste „forlenget ventetid” – perioada prelungita de asteptare.

Daca ai depus demisia de la locul de munca inainte de 1. ianuarie 2021, nu vei primi indemnizatie de somaj pentru primele 12 saptamani din perioada de indemnizatie.

Du poti sa eviti „forelenget ventetid” – perioada prelungita de asteptare, daca au trecut mai mult de 6 luni de cand ai primit ultimul salariu sau restanta de salariu. Nu momentul platii este decisiv ci perioada acoperita de plata respectiva.

Perioada prelungita de asteptare incepe din aceeasi data in care ti se acorda indemnizatia de somaj.

Este important ca sa trimiti cererea de indemnizatie de somaj din prima zi in care esti somer si sa trimiti „meldekort” – cardul de notificare odata la 14 zile, pentru a nu-ti pierde dreptul la indemnizatia de somaj.

Perioada prelungita de asteptare este amanata cand esti in concediu medical sau ai luat vacanta. Perioada de asteptare este amanata si atunci cand lucrezi mai mult de 60 din timpul normal de lucru in cursul unei perioade de 14 zile (echivalentul unei perioade de meldekort).

Daca iti dai demisia sau esti rapsunzator de desfacerea contractului de munca de mai multe ori in cursul a 12 luni, perioada de asteptare prelungita creste de la 12 la 26 de saptamani.

sursa: https://www.nav.no/arbeid/arbeidsledig#sagt-opp-selv

Cand esti responsabil pentru ca ai fost demis

Daca tu insuti esti responsabil pentru ca ti-ai pierdut locul de munca, nu vei primi indemnizatie de somaj (dagpenger) in primele 18 saptamani din perioada de indemnizatie. Cand NAV proceseaza cererea ta, se face o evaluare individuala daca ai fost demis fara un motiv intemeiat. Perioada in care nu primesti indemnizatie de somaj se numeste „forlenget ventetid”.

sursa: https://www.nav.no/arbeid/arbeidsledig#sagt-opp-selv

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu