Muncă

Concediul de odihnă

Scris de Daniel Solheim
Concediul de odihnă

Toți angajații au dreptul la cel puțin 25 de zile lucrătoare de concediu în fiecare an. Deoarece sâmbăta este considerată zi lucrătoare, aceasta va însemna în mod normal că angajatul are dreptul la patru săptămâni și o zi de concediu în fiecare an calendaristic.

Toată lumea are dreptul la concediu de odihnă

La câte zile de concediu de odihnă ai dreptul?

Orice persoană are dreptul la concediu pentru cel puțin 25 de zile lucrătoare.

Zilele lucrătoare sunt zilele săptămânii în care se lucrează și sâmbăta. Duminica și sărbătorile legale nu sunt considerate zile lucrătoare. 

Într-un context de vacanță, șase zile lucrătoare corespund în mod normal unei săptămâni.

Dacă nu ați lucrat în anul precedent, nici nu ați câștigat plata de concediu . Totuși, aveți dreptul la zile de vacanță, dar fără plată.

Poate fi împărțit concediul în zile individuale?

În calitate de angajat, nu puteți cere împărțirea vacanței în zile individuale fără a fi convenit cu angajatorul.

Dacă programul dumneavoastră normal de lucru este de trei zile în săptămâna în care vă luați concediu, ați folosit astfel o săptămână de vacanță și nu trei zile de vacanță.

Contractul colectiv de muncă (tariffavtalen) poate oferi zile suplimentare de concediu de odihnă

Mulți angajați au o a cincea săptămână de concediu ca urmare a contractului colectiv care a fost încheiat în 2000/2001.

Acest concediu de odihnă suplimentar duce, de obicei, la o creștere a ratei de plată a concediului de la 10,2% la 12%. Această dispoziție făcea parte din rezultatul negocierilor decontului salarial și nu din legea sărbătorilor.

Săptămână suplimentară de concediu de odihnă pentru angajații cu vârste peste 60 de ani.

Angajații care împlinesc 60 de ani în timpul vacanței au dreptul la o săptămână de concediu suplimentar.

În calitate de angajat, tu decizi când îți iei această vacanță suplimentară, dar trebuie să anunți angajatorul cu cel puțin două săptămâni înainte.

Angajatorul trebuie să se asigure că angajații își iau concediul de odihnă

Angajatorul are datoria de a se asigura că salariatul își ia concediu complet. Este împotriva legii dacă angajatorul nu se asigură că angajatul își ia concediu și poate duce la obligația de a plăti despăgubiri.

Angajații au dreptul și obligația de a-și lua concediul de odihnă

Angajații au dreptul și obligația de a-și lua concediu complet. Acest lucru este valabil și atunci când își schimbă angajatorul. 

Poți refuza să îți iei concediul de odihnă?

Poți refuza să îți iei concediu de odihnă dacă  banii de concediu pe care i-ai acumulat de la angajatorul actual și/sau fostul dvs. nu acoperă pierderea salariului în timpul vacanței.

Te poate obliga angajatorul să îți iei concediu de odihnă?

Angajatorul îți poate impune să îți iei concediul de odihnă în cazul în care compania își încetează activitatea în totalitate sau în parte în legătură cu concediile de odihnă, de exemplu în timpul sărbătorii legale. (de ex. unele firme au trei săptămâni de concediu colectiv în care compania este închisă).

Cine decide perioada în care îți poți lua concediul de odihnă?

Angajatorul:

  • trebuie, în timp util înainte de data începerii concediului de odihnă, să discute despre data de la care începe concediul și durata acestuia cu angajatul sau reprezentantul acestuia
  • are ultimul cuvânt în cazul în care angajatorul și angajatul nu sunt de acord în privința concediului de odihnă

Angajatul:

  • poate, ca regulă generală, să ceară să știe când își va lua concediu cu cel puțin două luni înainte
  • poate cere să i se permită să ia trei săptămâni consecutive de vacanță în perioada principală de vacanță 1 iunie – 30 septembrie
  • poate cere să i se permită să își ia restul de șapte zile lucrătoare al concediului în mod consecutiv.

Citiți mai multe despre  modificările aduse orelor fixe de vacanță în secțiunea 6 (3) din Legea privind vacanțele .

Îți poți amâna concediul de odihnă din motive de boală?

Dacă ești angajat și te îmbolnăvești în timpul concediului de odihnă:

  • dacă intri în concediu de boală în timp ce te afli în concediu de odihnă, poți cere ca zilele de concediu să fie amânate pentru mai târziu, începând cu prima zi de boală, inclusiv sâmbăta.
  • trebuie să faci dovada cu o adeverință medicală și să o prezinți angajatorului cât mai repede cu putință după ce ai reluat activitatea în muncă
  • pentru a avea dreptul la noi zile de concediu de odihnă trebuie să fi fost 100% inapt de muncă în timpul concediului medical.

Dacă ești angajat și devii inapt de muncă 100% înainte de concediul de odihnă:

  • poți cere amânarea concediului de odihnă pentru mai târziu în același an
  • trebuie să faci dovada incapacității de muncă prin adeverință medicală și să o prezinți angajatorului cel mai târziu în ultima zi de lucru înainte de concediul de odihnă.

Dreptul la amânarea zilelor de concediu de odihnă se referă la concediul de odihnă prevăzut de lege conform art. 5 din Legea concediilor de odină, în mod normal 4 săptămâni și o zi, și o săptămână suplimentară pentru toți cei cu vârste peste 60 de ani.

Reține faptul că concediul de odihnă este practic timp liber fără plată. Scopul indemnizației de concediu de odihnă este de a înlocui salariul lipsă în timp ce te afli în concediu.

Poți transfera zile de concediu de odihnă de la un an la altul?

Regula principală este că trebuie să îți iei toate zilele de concediu de odihnă în timpul anului calendaristic. Cu toate acestea, poți conveni cu angajatorul să transferați până la 12 zile de concediu în anul următor. 

Angajatorul este cel care decide dacă este în regulă ca aceste zile de concediu să fie transferate,  a se vedea Secțiunea 7 (3) din Legea sărbătorilor .

Nu poți fi de acord cu transferul a mai multor zile de concediu decât permite legea. Asta înseamnă că:

  • că nu poți „salva” mai mult de 12 zile de concediu pentru anul viitor
  • că angajatorul nu îți poate impune să transferi mai mult de 12 zile de concediu de la un an la altul
Ce se întâmplă în timpul concediului de maternitate sau cel parental?

Angajații au dreptul, dar nu și obligația, de a-și lua concediu de odihnă în perioada permisiei de maternitate/paternitate. Perioada de permisie (permsjon) este perioada în care primesc prestații de naștere sau de adopție.

Dacă salariatul alege să își concediude odihnă în timpul perioadei de permisie de maternitate/paternitate

  • perioada de permisie de maternitate/paternitate se prelungește cu numărul de zile de concediu de odihnă
  • angajatul însuși decide când urmează să își ia zilele de concediu de odihnă

La sfârșitul perioadei de permisie de maternitate/paternitate, angajatorul are ultimul cuvânt cu privire la momentul în care salariatul își poate lua concediu de odihnă.

Angajatorul nu poate, însă, să adauge concediul de odihnă la perioada de permisie de îngrijitor pe care trebuie să îl aibă partenerul salariatului sau alt îngrijitor al copilului. Salariatul poate cere amânarea concediilor care se dovedesc a intra în cadrul unui astfel de concediu de îngrijire.

Dacă întreaga vacanță nu este încheiată în anul de vacanță, vacanța rămasă este transferată în anul următor.

Angajații care se află în concediu pentru creșterea copilului până la 30 septembrie pot solicita să li se amâne vacanța principală (3 săptămâni) până anul viitor.

A se vedea secțiunea 7 (1) ultima teză din Legea sărbătorilor

Concediul de odihnă în perioada de preaviz

Dacă angajatorul a reziliat contractul de muncă:

Angajatorul nu poate include concediul de odihnă al salariatului în perioada de preaviz fără acordul salariatului. Cu alte cuvinte, angajatul poate obiecta la anularea unui concediu deja fixat, in perioada de preaviz.

Excepție este cazul în care perioada de preaviz este de trei luni sau mai mult. Angajatorul poate cere apoi ca angajatul să încheie concediul în perioada de preaviz în cadrul Legii sărbătorilor.

Daca angajatul a reziliat contractul de muncă:

Întrucât angajatorul este cel care are ultimul cuvânt în ce privește concediul de odihnă, angajatul nu poate, practic, să ceară zilele de concediu de odihnă în perioada de preaviz. Excepție fac cazurile în care nu există timp suficient pentru derularea concediului de odihnă în perioada de concedii (1. iunie – 30. septembrie) sau în restul de timp până la sfârșitul anului calendaristic.

Concediul la noul loc de muncă

Recomandări pentru angajați

  • Nu poți decide liber când să iei o vacanță.
  • Ai aplicat la angajator pentru o anumită perioadă de concediu? Reține faptul că ai dreptul să fii informat despre data la care îți poți lua concediu de odihnă, cu două luni înainte de începerea vacanței pentru care ai aplicat.
  • Ești sau ai fost bolnav în vacanță? Reține că trebuie să depui o cerere și o adeverință medicală pentru ca angajatorul să poată amâna concediul de odihnă

Recomandări pentru angajatori

  • Trebuie să discutați întotdeauna despre derularea concediului de odihnă cu angajatul înainte de a stabili data pentru concediu.
  • Ai ultimul cuvânt atunci când vine vorba de a decide când în perioada principală de vacanță angajații vor avea concediu.
Reguli

Concediul de odihnă este reglementat prin Legea concediilor , dar rețineți că contractele colective pot avea și alte prevederi privind concediul de odihnă. 

sursa: Inspecția Muncii / Arbeidstilsynet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu