NAV

NAV – Modificare a legii: Acum este posibila amanarea prestatiei parentale / Foreldrepenger (Indemnizatia pentru cresterea copilului)

Scris de Daniel Solheim

Pentru cine este valabila aceasta modificare a legii?

Modificarea legii este valabila pentru cei care vor avea copii incepand cu data de 1. octombrie 2021.

Pentru tine, care ai copil/copii înainte de data de 1. octombrie 2021, va ramane valabila actuala legislatie.

  • Tu va trebui, in continuare, sa depui cerere pentru amanarea perioadei in care nu doresti sa primesti prestatia parentala, sau daca tatal nu face uz de cota lui imediat dupa perioada mamei.
Ce inseamna aceasta modificare a legii pentru tine, care vei avea copil incepand cu data de 1. octombrie 2021?

Daca doresti o intrerupere a platii prestatiei parentale, nu este nevoie sa depui cerere pentru amanarea platii prestatiei parentale. Acelasi lucru este valabil si cand doriti o intrerupere intre perioada de plata a prestatie pentru mama si perioada tatalui.

Mama va trebui sa depuna cerere la inceputul perioadei de plata a prestatiei, cel mai tarziu cu trei saptamani inainte de termenul de nastere, și sa foloseasca cel putin sase saptamani din cota mamei, dupa nastere.

Daca mama, in timpul primelor sase saptamani devine prea bolnava sau in incapacitate de a se putea ingriji de copil, va trebui sa depuna cerere pentru intreruperea platii prestatiei parentale, daca doreste o amanare. Acelasi lucru este valabil si daca este internata intr-o institutie de sanatate in cursul primelor sase saptamani.

Daca primiti prestatia de ingrijire a unui copil bolnav, care este internat intr-o institutie de sanatate, nu este necesar sa depuneti cerere pentru amanare.

Daca nasti inca un copil, prestatia parentala inceteaza in momentul in care perioada de prestatie parentala incepe pentru noul copil. Zilele cu prestatie parentala care nu au fost folosite inainte de inceperea unei noi perioade, vor fi pierdute. Acelasi lucru este valabil si pentru cota tatalui.

Perioada de prestatie parentala la nastere se incheie cand copilul implineste trei ani. Zilele de prestatie parentala care nu au fost epuizate inainte de implinirea varstei de trei ani, vor fi pierdute.

In cazul in care doar tatal are drept la prestatie parentala si are un copil dupa data de 1. octombrie

Cand tatal are o intrerupere a prestatiei parentale, cerinta ca mama sa fie activa in munca ramane in vigoare.

Zilele de prestatie parentala vor continua sa se scurga daca mama nu este in activitate de munca in perioadele de intreruperi.

Acelasi lucru este valabil in cazul in care mama nu poate face dovada indeplinirii conditiei de a fi activa in mnca. Aceste zile vor fi deduse din numarul de zile cu prestatie parentala.

Nu este nevoie sa depui cerere pentru amanare, dar dovada ca esti activa in munca trebuie incarcata in sistemul de cereri.

Daca ai copil inainte de 1. octombrie 2021

Daca doresti intrerupere a perioadei de prestatie parentala din cota ta, trebuie sa depui cerere de amanare. Daca doresti amanare din cauza locului de munca sau concediului, trebuie sa depui cererea inainte de a incepe munca sau perioada de concediu. Daca depui cerere mai tarziu, poti pierde din zilele cu prestatie parentala.

Perioada mamei si cea a tatalui sunt consecutive. Tatal trebuie sa depuna cerere pentru amanarea platii prestatiei parentale sau pentru plata acesteia cel mai tarziu in ultima zi din perioada de prestatie a mamei. Acest lucru este valabil si daca mama va avea concediu sau concediu fara salar imediat dupa perioada ei de plata a prestatiei parentale. Daca tatal depune cerere mai tarziu, el va putea pierde din zilele de prestatie parentala.

Daca ai un nou copil, prestatia parentala inceteaza cand incepe perioada de prestatie parentala pentru noul copil. Zilele cu prestatie parentala care nu au fost epuizate inainte de inceperea perioadei pentru noul copil, vor fi pierdute. Acelasi lucru este valabil si pentru cota tatalui.

Perioada de prestatie parental la nasteree inceteeaza cand copilul implineste varsta de trei ani. Zilele de prestatie parentala care nu au fost epuizate inainte de implinirea varstei de trei ani, vor fi pierdute.

Cand intra modificarea de lege in vigoare?

Modificarea va intra in vigoare incepand de la data de 1. octombrie 2021.

Incepand cu data de 1. octombrie, NAV va actualiza paginile de internet pentru prestatia parentala cu reglementarile noi.

Ia legatura cu noi pe NAV Foreldrepenger Facebook daca ai intrebari.

sursa: NAV.no

Avocatul poporului a luat pozitie fata de modul in care NAV trateaza prestatia parentala (Foreldrepenger)

NAV a primit o adresa din partea Avocatului Poporului, din care reiese ca acesta nu este de acord cu privire la modul in care este practicata prevederea legala cu privire la folosirea prestatiei parentale.

Noi (NAV) vom analiza aceasta adresa si o vom verifica in corelatie cu legislatia privind prestatia parentala.

Intelegem ca este o chestiune importanta pentru multi parinti.

NAV va raspunde adresei Avocatului Poporului pana la data de 15. octombrie 2021.

Pentru informatii legate de prestatia parentala si cota tatilor, accesati familie.nav.no/om-foreldrepenger.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu