Azi dorim sa va prezentam o frumoasa tanara romanca, ambitioasa si independenta: Andreea Iancu.
E foarte placut sa intri in contact cu persoane care te molipsesc cu veselia lor, cu perseverenta lor, cu puterea si curajul lor de a-si urma si indeplini visele.
Despre Andreea am auzit de la o prietena comuna. Ea mi-a povestit despre ea si despre faptul ca, in ciuda tuturor greutatilor intampinate, a reusit sa isi gaseasca, aici in Norvegia, o slujba buna si sa isi faca un trai frumos alaturi de partenerul ei.
Din Husi la … Trondheim
Andreea a venit pentru prima oara in Norvegia in 2008. La vremea aceea era in anul 2 de facultate in Romania si a venit in vizita la cel care urma sa ii devina sot. Dupa terminarea studiilor, in anul 2012, s-au casatorit si in 2013 s-a mutat in Norvegia, orasul Trondheim, nestiind prea multe lucruri despre aceasta tara, necunoscand limba norvegiana si neavand alti prieteni in afara de sot.
Inca din primele zile dupa sosire Andreea a inceput sa mearga la curs de norvegiana. Nu a fost usor pentru ea. Era proaspat absolventa de facultate – Facultatea de farmacie, era tanara, si era plecata departe de parinti, familie si prieteni. In timpul studiilor in Romania nu s-a gandit sa se mute in alta tara, visul ei era sa inceapa sa lucreze cat mai repede.
S-a acomodat repede la stilul de viata de aici. Cel mai mult i-au placut oamenii. Ea i-a perceput ca fiind foarte deschisi si sociabili. In schimb, pe tineri i-a perceput ca fiind foarte libertini.
S-a integrat foarte rapid aici. Considera ca firea ei sociabila si deschisa, dar si varsta tanara, au fost un atu care au ajutat-o mult in procesul de integrare. In primele 6 luni a pus accentul pe invatarea limbii norvegiene. Motivatia ei cea mai puternica era sa inceapa sa faca practica la o farmacie.
La practica
In ceea ce priveste gasirea unui loc de practica, Andreea povesteste ca ea nu a asteptat prea mult. In 2013, la scurt timp dupa mutarea in Norvegia, dupa ce a inceput sa vorbeasca norvegiana, a inceput imediat sa imparta CV-uri pentru practica, cu mult timp inainte de a primi autorizatia.
Astfel a reusit sa obtina un loc de practica in Trondheim, fara sustinerea NAV-ului, practica care a durat 6 luni de zile, timp de 6 pana la 8 ore pe zi. Astfel a avut posibilitatea sa exerseze limba norvegiana si sa se adapteze stilului de munca de aici. A luat legatura cu o firma de recrutare si si-a stabilit un contact cu un angajat, continuand sa depuna CV-uri. Astfel a mai primit o practica de 4 luni la o alta farmacie, si de data aceasta fara sustinere din partea NAV. A fost perseverenta si a lucrat cot la cot cu ceilalti angajati dovedind seriozitate, astfel ca pana la urma a primit si un post de suplinitor ca asistent de farmacie.
Provocari
Dar, dupa primul an de casatorie, Andreea si sotul ei erau deja separati. El luase decizia de a depune actele de separare fara a discuta in prealabil cu ea. Atfel ca a fost pusa in fata faptului implinit, concluzia fiind ca baza relatiei lor nu a fost destul de solida, relatia lor incepand cu o relatie de 3 ani si jumatate la distanta, cu vizite scurte in timpul concediilor, iar Andreea considera ca si diferenta de 11 ani dintre ei a avut un cuvant de spus. Astfel ca aveau asteptari diferite de la viata si o comunicare mai deficitara. Nu a fost usor pentru Andreea, dar a reusit sa treaca peste momentul dificil.
Astfel, dupa decizia de separare, la sfarsitul anului 2013, Andreea s-a mutat inapoi in Romania, deoarece nu reusise inca sa primeasca numar personal norvegian, dar a prins deja gustul Norvegiei. In anul cat a locuit aici, a invatat limba si si-a trimis documentele pentru echivalarea studiilor. A stat in Romania pana in aprilie 2014, timp in care ea lucra la o farmacie in Romania.
Autorizatia de farmacist
In aprilie 2014 a primit autorizatia care ii dadea drept de lucru pe teritoriul Norvegiei.
Nu i-a fost usor sa obtina autorizatia de farmacist in Norvegia. A depus actele la SAK, care acum se numeste Helsedirektoratet. A trimis certificatul de malpraxis de la Colegiul Farmacistilor din Romania, care avea valabilitate doar 3 luni, dar ea nu intelesese ca avea nevoie de un Certificat de conformitate cu UE eliberat de Ministerul Sanatatii din Romania. Astfel ca, datorita acestei neintelegeri, tot procesul de primire a autorizatiei a durat 1 an si 4 luni.
Cererea pentru obtinerea acelui certificat a depu-o la DPS in orasul de domiciliu din Romania.
Aici gasiti informatii legate de categoriile si conditiile de eliberare a certificatelor necesare recunoasterii titlurilor romanesti in profesia de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist si moasa: http://old.ms.ro/?pag=50
Spre Nord sau spre Sud?
In tot acest timp, Andreea a tinut legatura cu o persoana care lucra la firma de recrutare din Norvegia, care i-a sugerat sa se gandeasca la o zona care nu era asa de aglomerata, pentru ca ar avea sanse mai mari sa isi gaseasca de munca. A ales zona Larvik, si-a cumparat bilet de avion, si-a inchiriat o locuinta si a revenit in Norvegia. Dupa doar 2 zile a inceput sa isi dea seama ca romanii la care se stabilise in chirie nu erau chiar ok. Era iarasi noua intr-un loc necunoscut, si de data aceasta se simtea si singura. Si totusi a reusit sa obtina un contract de munca permanent si dreptul de sedere in Norvegia.
Intamplator a cunoscut-o pe Carmen, o romanca care a ajutat-o si a sustinut-o dezinteresat sa isi rezolve problemele.
Astfel Andreea a inceput o noua viata, cu un nou jobb, intr-un loc nou. Fostul sot a reaparut la orizont, a ajutat-o si a vizitat-o tot mai des, astfel ca, pana la urma Andreea s-a impacat cu el desi simtea ca nu mai poate avea incredere in el. S-au mutat inapoi in Trondheim. Dupa o perioada a adus-o si pe sora ei in Norvegia.
Intre timp au inceput sa faca planuri pentru cumpararea unei case dar s-au ivit din nou probleme de comunicare cu partenerul de atunci. Asa ca frustrarile s-au acumulat in timp iar Andreea simtea ca locuieste cu un strain. Si-a dat seama ca aveau viziuni diferite si planuri diferite, viata lor s-a transformat intr-o situatie plina de compromisuri. Sitatia a durat cam 2 ani, pana intr-o zi cand Andreea a decis sa isi dea demisia de la locul de munca si si-a gasit un jobb pe timpul verii in Bodø. Dupa aceea a primit un jobb permanent in Harstad, un orasel in nordul tarii. Planul ei era sa aiba contract de munca permanent sa isi poata cumpara o casa cu un spatiu care sa poata fi inchiriat. Binenteles ca partenerul ei nu era de acord cu ceea ce isi dorea ea, nu reuseau sa ajunga la un consens nici macar in legatura cu ce fel de casa sa cumpere.
Un nou inceput … in Nord.
Dar viata a luat din nou o turnura neasteptata pentru Andreea in momentul in care partenerul ei a anuntat-o ca el a depus din nou actele pentru separare. Astfel ca in anul 2016 a decis sa isi ia viata in propriile maini si sa nu mai depinda de nimeni.
Astfel ca si-a inceput viata in Harstad impreuna cu sora ei si cu catelul lor, dandu-si seama pe parcurs ca ii place viata intr-un oras mai mic.
Acomodarea la noul loc de munca nu a fost usoara. Farmacia la care s-a angajat avea peste 60 la suta pacienti in varsta, iar farmacia era aglomerata si munca intensa. Faptul ca a invatat bine limba norvegiana si era harnica au fost un avantaj enorm. Cu timpul s-a adaptat la stilul si modul de munca si ii place munca pe care o face. Persoana care era sef de farmacie la acel moment a ramas insarcinata, iar Andreea a inceput sa fie tot mai familiarizata cu atributiile unui sef de farmacie. Astfel ca, printr-o imprejurare fericita, i s-a propus sa fie sef de farmacie iar ea a acceptat.
Dupa aproximativ un an si-a cumparat casa dorita care avea 2 apartamente care se puteau da in chirie. Astfel ca a inchiriat unul dintre apartamente si cu banii din chirie a inceput sa plateasca rata la banca.
Viata ofera si surprize placute
Fiind foarte sociabila a inceput sa cunoasca tot mai multa lume si sa se integreze in societate. Astfel l-a cunoscut si pe actualul prieten.
Viata pentru Andreea decurge cu repeziciune. Are tot timpul un tel de atins, are multe planuri si idei si depune tot efortul sa le realizeze.
In timpul liber a inceput sa mai lucreze pe langa job, tot la o farmacie, dar cand s-a incheiat acea perioada Andreea s-a gandit la o alta posibilitate de a avea un venit suplimentar. Astfel ca a inceput sa invete in timpul liber cum sa puna gene false. Fiind o persoana foarte hotarata a si inceput sa isi caute cliente si si-a amenajat un mic spatiu de lucru acasa. Intre timp a absolvit si un curs autorizat si specializat acest domeniu, in Romania, curs recunoscut aici in Norvegia. Binenteles ca a necesitat multa munca pana a reusit sa devina foarte buna in acest domeniu, dar nu s-a dat batuta. Tot timpul s-a pus la punct cu ultimele noutati in domeniu si se specializa in continuare urmand diferite cursuri, inclusiv pe nett.
Era foarte motivata si ii placea ceea ce facea, astfel ca si clientela ei a inceput sa se formeze iar venitul a inceput sa fie pe masura muncii depuse. Vazand succesul avut cu initiativa ei, a implicat-o activ si pe sora ei, astfel ca i-a cedat o parte din clientele ei si a angajat-o la firma pe care o infiintase. Firma avea sediul acasa la ea, unde amenajase o camera drept studio de lucru. Dupa o perioada, in 2019, a vrut sa se extinda asa ca au inchiriat un spatiu de lucru in centrul orasului iar Andreea a inceput sa se apecializeze si in manichiura.
Noi posibilitati, noi ambitii
Totul a mers bine, iar anul trecut in vara, in plina pandemie, au inchiriat un alt spatiu cu un vad comercial mult mai bun si au angajat si un frizer.
Pe langa toate aceste activitati extra, Andreea nu a abandonat visul de a se ocupa si de imobiliare, implicandu-l in aceste planuri si pe prietenul ei, Robert, care a cumparat si el o casa.
In prezent Andreea are mai multe apartamente pe care le intretine impreuna cu Robert si le inchiriaza.
Munca depusa de ei este enorma, din cauza pandemiei studentii sunt plecati din oras, este greu sa gasesti chiriasi, multi si-au pierdut locul de munca, apartamentele trebuie intretinute in permanenta, dar, intr-un final, rasplata este pe masura.
Andreea este dovada vie ca oricine dintre noi, daca suntem destul de motivati si depunem suficient efort, putem sa ne perfectionam intr-un nou domeniu in afara orelor de munca. Iar pe parcurs, acel asa numit hobby, care necesita munca, dar e o munca din placere, poate deveni o sursa de venit.
Viata „pe repede inainte” alaturi de Robert
Ea considera ca viata merge «pe repede inainte», asa ca atunci cand ti se ofera o sansa sa faci un lucru trebuie sa profiti de ea.
Andreea si prietenul ei au planuri si pentru mai tarziu. Isi doresc sa mai deschida inca un salon pentru barbati deoarece au sezisat ca este nevoie de un asemenea salon in orasul lor, iar raportul dintre investitie si castig este foarte bun. Si, binenteles, au si alte planuri de viitor care sunt, deocamdata, la nivel de proiect.
Andreea a constatat ca dupa 8 luni de munca la salon, ei sunt in castig, cu toate greutatile intampinate din cauza pandemiei. Ea este increzatoare ca situatia se va ameliora considerabil si ca deschiderea unui nou salon in Narvik sau in Tromsø va fi un succes.
Robert, partenerul ei, o sustine si o ajuta. Este alaturi de ea, o intelege si ii ofera siguranta si incredere. Aceste sentimente o fac sa aiba incredere in ea si sa se gandeasca la intemeierea unei familii. Daca inainte se temea sa aiba copii, acum este increzatoare ca viata ei este pe drumul cel bun si, impreuna cu Robert, au inceput sa faca planuri pentru a intemeia o familie cu 2 sau mai multi copii. Este sigura pe ea si pe relatia ei si considera ca acum are si acea siguranta financiara care ii permita sa faca si planuri personale.
Robert o descrie pe Andreea ca fiind motorul care porneste orice plan, ea vine cu ideile iar Robert le pune in aplicare, binenteles, cu ajutorul ei. Impreuna, ei fac o echipa buna, iar rezultatele se vad.
Andreeea este o fiinta sensibila, energica, optimista, realista si foarte matura pentru varsta ei. Viata nu a fost usoara pentru ea, a trecut prin experiente dureroase dar nu s-a dat batuta. A tras invataturi din tot ceea ce i s-a intamplat si toate acestea au facut-o mai puternica, mai ambitioasa si mai sigura pe sine insusi. Motto-ul ei este ca «norocul si-l face fiecare dintre noi, pentru ca daca doar asteptam nu se va intampla nimic».
Despre munca ei de zi cu zi
Ziua ei de munca incepe la ora 7.00 dimineata si se termina camp e la orele 23.00. Lucreaza foarte mult si la munca si la celelalte afaceri pe care la are dupa orele de munca. Considera ca efortul depus este rasplatit si de venitul financiar obtinut dar si de satisfactia faptului ca si-a realizat tot ceea ce si-a propus. Este constienta de faptul ca acum are posibilitatea de a-si realiza visele, acum are putere si energie, acum se poate focaliza pe munca, pentru ca, dupa ce vor avea copii isi doreste sa se concentreze pe ei.
Considera ca ea, ca farmacista intr-un oras din nordul Norvegiei, are siguranta zilei de maine. Astfel ca va continua sa lucreze ca sef de farmacie iar celelalte activitati le va face dupa orele de munca. E foarte realista si stie ca un salon de coafura poate sa nu mai merga dupa o perioada, clientela poate sa se imputineze, dar jobbul de la farmacie e sigur si va ramane la fel indiferent ce va aduce ziua de maine.
Fiind sef de farmacie poate sa accepte practicanti. O posibilitate este ca practicanti sa vina la practica prin NAV, situatie in care ambele parti au de castigat, adica farmacia primeste un practicant pe care trebuie sa il invete iar practicantul primeste sprijin banesc de la NAV pe tot parcursul practicii.
La farmacia lor s-a luat decizia ca din cauza pandemiei sa nu mai primeasca practicanti. Alte farmacii au decis fiecare in functie de ceea ce au crezut ca e mai bine, astfel ca la unele se accepta practicanti in anumite conditii.
O alta posibilitate de a efectua practica la o farmacie este de a cunoaste pe cineva care sa te recomande unui sef de farmacie sa te primeasca la practica. Dar si aici depinde mult de politica pe care o are fiecare farmacie in parte. Totusi ea considera, din experienta ei, ca sansele de reusita sunt mai mari intr-un oras mai mic.
Ea s-a izbit de aceeasi greutate in gasirea unui loc de practica. In Trondheim i-a fost foarte greu sa gaseasca atat un loc de practica cat si un loc de munca. In schimb, cand s-a mutat in Larvik i-a fost foarte usor, cu toate ca orasul era mult mai mic. Considera ca perioada de practica pe care a efectuat-o au ajutat-o enorm sa isi consolideze cunostintele de limba norvegiana dar si sa cunoasca modul de lucru si procedurile de munca specifice unei farmacii in Norvegia.
Ea ii incurajeaza pe cei care se gandesc sa vina in Norvegia sau pentru cei noi veniti, sa invete limba si sa fie corecti. Desigur ca trebuie sa munceasca mult si sa fie rabdatori, dar in sistemul de sanatate de aici se cauta multi farmacisti si tehnicieni farmacisti, dentisti, asistenti medicali, medici oftalmologi.
Pentru mine, Andreea a fost o revelatie. Pe langa faptul ca a trecut prin toate incercarile din viata personala, a reusit sa isi gaseasca o munca in domeniul ei aici, in Norvegia, a reusit sa invete bine limba norvegiana, a reusit sa puna bazele unui salon si si-a intemeiat o afecere de imobiliare. Toate aceste ii ofera o siguranta si o stabilitate menite sa ii faca viata linistita si totusi ea inca mai are planuri si idei. Pe mine ma inspira tot ceea ce ea a reusit sa realizeze in cativa ani, iar ambitia, energia si optimismul ei sunt molipsitoare.
Ii dorim sa aiba parte de mult succes si in continuare, atat in viata personala cat si la munca si in afacerile private.
Sotie, mama, asistent medical generalist, jurist, contributor si forta motrice cu multe idei interesante
Hei Angela,
Eu sunt Dario sunt din Israel şi am autorizație ca farmacist in Norvegia, casatorit cu Simona din Cluj şi avem 2 copii, n-am mutat din Israel in Norvegia pe contul nostru propiu acum 4 ani şi din pacate nu reucesc sa gasesc de lucru in farmacie din cauza ca nu reucesc sa gasesc sa fac practica şi n-am destul experiența aici cu toate ca am lucrat peste 22 in Israel şi 12 ani am fost şef in lanț !
Mi-aş fi bucuros daca poți sa ma ajuți
sau sa-im dai un sfat!
Mulțumesc Dario
Ne puteti contacta direct pe facebook (Daniel Solheim) sau la tel 95826981 pentru informatii suplimentare.