Care dintre noi va păstra casa?
Când urmează să vă separați, trebuie să clarificați cine unde va locui, cine va locui cu copiii și cum veți face partajul proprietății și al bunurilor.
Chestiunea legată de cine va locui cu copiii o veți clarifica în ședința de mediere.
Vedem că pentru mulți primul pas este ca unul dintre voi să închierieze un apartament mai mic, până când rezolvați chestiunile de ordin practic.
Reamintiți-vă să notificați Skatteetaten în legătură cu schimbarea domiciliului. Faceți acest lucru pe site-ul Autorității fiscale (skatteetaten.no).
Dacă iei copilul/copiii cu tine la noua adresă, trebuie să ai semnătura soțului/soției.
Dacă unul dintre voi răscumpără partea celuilalt din imobilul comun, acesta trebuie să trimită un nou extras de carte funciară către Autoritatea Norvegiană de Cartografiere. Atât soții cât și concubinii înregistrați sunt scutiți de taxele de înregistrare a documentelor în cazul separării.
Dreptul temporar de a locui în imobil după ruperea coabitării.
Când o coabitare (căsnicie, relație înregistrată de concubinaj) se rupe, de cele mai multe ori, partenerii întâmpină o problema de ordin practic. Cine se va muta din locuința comună, cine rămâne în fosta locuință comună?
Deseori, nivelul de conflict va fi unul mare și cei doi nu mai doresc să locuiască sub același acoperiș, Dacă nu se ajunge la un consens în această privință, un avocat poate oferi ajutor pentru a clarifica această chestiune prin reglementările privind dreptul temporar de folosire al imobilului, conform Legii căsătoriilor, art. 92.
Un astfel de drept temporar este valabil până la soluționarea definitivă a dreptului de folosire și asigură respectivului partener un loc unde să locuiască. Soluția finală vine în urma unui consens între părți sau prin sentință, dar durata până la o soluționare poate fi lungă, în funcție de gradul de conflict dintre părți.
Dreptul temporar de folosire a imobilului poate fi decis destul de repede. Imobillul pentru care se cere dreptul de folosire nu este nevoie să fi fost locuința comună a celor doi și nici nu nu este necesar ca cel care depune cererea pentru dreptul temporar de folosire a imobilului să fie proprietarul acelui imobil.
Dreptul temporar de folosire a imobilului este un drept exclusiv, asta însemnând că celălalt soț nu mai are dreptul să locuiască acolo.
În cazul în care nivelul de conflict este foarte ridicat și există motive întemeiate de a crede că celălalt soț nu va respecta dreptul temporar exclusiv de a locui în imobil, în același proces se poate cere instanței ca aceasta să interzică celuilat soț să vină la proprietatea sau locuința unde soțul/soția locuiește.
Pentru a avea câștig de cauză în vederea obținerii dreptului temporar de folosire a imobilului trebuie, de regulă, ca să se facă dovada că există o preponderență a intereselor de a rămâne în acel imobil față de celălalt soț.
De regulă ai avea o asemenea preponderență a intereselor atunci când ai grija zilnică față de copil/copii. Alte condiții care vorbesc în favoarea obținerii dreptului de folosire pot fi situația financiară tensionată și lipsa unei rețele sociale.
Soții cărora li se acordă dreptul temporar de folosire trebuie să se pregătească să plătească o anumită sumă cu titlu de compensare a chiriei pentru soțul care este nevoit să se mute din reședința comună.
sursa: skilsmisse.net
Intoarce-te la pagina principala ”DIVORȚUL ÎN NORVEGIA – CUM PROCEDEZ?”
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator