Skatteetaten

Pot sa recuperez toate taxele din anii lucrati in Norvegia daca ma intorc in Romania definitiv?

Scris de Daniel Solheim
Pot sa imi recuperez taxele platite in Norvegia daca plec in Romania definitiv?

O intrebare pusa frecvent pe retelele de socializare si care imi este pusa si mie in privat destul de frecvent.

Ce inseamna de fapt intrebarea? Sau, mai bine zis, ce vrea sa intrebe persoana care pune o asemenea intrebare?

Am sa incerc sa dau un raspuns in cele ce urmeaza.

Site-uri de „recuperare” a taxelor

In ultima vreme, pe internet au inflorit anumite site-uri de „recuperare” a taxelor. Este nefericita exprimarea „recuperare” in acest sens, pentru ca cel care cauta raspuns la intrebare crede ca taxele pot fi recuperate in intregime. Acele site-uri nu fac altceva decat sa ofere, contra cost, completarea/corectarea declaratiei de venit si avere, pentru recalcularea taxelor, nu pentru recuperarea lor integrala.

Am vizitat un asemenea site pentru a vedea ce fel de servicii ofera. Acolo am gasit un calculator pentru calcularea taxelor din 2017 pana acum. Dar nici pe acel site nu este vorba de recuperarea taxelor in intregime, ci doar despre o recalculare a taxelor, bazata pe venitul brut, taxe platite, imprumuturi si dobanzi, deduceri fiscale etc.

Ce vor de fapt unii?

Unii conationali cred, ca odata ce isi incheie socotelile cu Norvegia, indiferent de motive, ar putea cere statului norvegian sa li se plateasca inapoi tot ceea ce a contribuit el sau ea pana acum, la bunastarea comuna, in aceasta „rambursare” fiind inclusa si asigurarea sociala.

Drept exemplu eu, Daniel, am lucrat in Norvegia un numar x de ani si, ma decid sa ma mut definitiv in Romania si cer statului norvegian sa imi plateasca toate taxele pe care i le-am platit de-a lungul acelui numar x de ani lucrati aici.

Vi se pare logic asa ceva?

Ei bine, pentru unii exista aceasta anomalie logica si este cat se poate de reala.

Cum explicam „anomalia” asta de logica?

Daca va analizati desfasuratorul fiscal, veti vedea ca o parte din taxele platite sunt cotizatia pentru asigurararea sociala – 8.2 % din salariul brut inainte de deduceri (incepand din 2022, cotizatia este de 8,0 %) iar restul taxelor sunt platite catre statul norvegian, municipalitatea in care locuiti si judetul in care se afla municipalitatea respectiva.

Aceste impozite sunt, la fel ca in Romania si celelalte tari europene, sursa de venituri a statului norvegian pentru finantarea serviciilor oferite populatiei (spitale, scoli, infrastructura, servicii de sanatate, drumuri, etc.).

Fiecare angajat plateste aceste taxe si impozite in functie de venitul obtinut prin munca, pensie de boala sau pensie de varsta. Toti contribuie, dupa masura veniturilor, la casa comuna.

De aceea, intrebarea daca pot fi recuperate integral taxele platite in Norvegia este ilogica. Iar raspunsul acesteia este evident, NU.

Chibitii si credulii

Venind in Norvegia in cautarea unui trai mai bun, a unei munci retribuite mai bine si a unor noi oportunitati, oamenii intreaba si incearca sa gaseasca raspunsuri cat mai calificate.

Din pacate, de multe ori, intrebarile sunt puse pe retele de socializare, unde unii ba sunt luati in ras, ba li se raspunde in doi peri, ba primesc raspunsuri de la „experti” autointitulati, care au auzit de la cineva care cunoaste pe cineva, care stie pe cineva care si-a recuperat toate taxele. Iar altii presara intentionat astfel de comentarii menite sa creeze mai mult confuzie decat o clarificare.

Credulii alearga de la un raspuns la altul, fara insa a avea certitudinea unui fapt corect, dar spera ca vor ca „informatia” primita in acest fel este corecta, in orice caz pana ajung sa ma intrebe pe mine.

Acesta este motivul pentru care am consemnat aceste randuri.

Concluzia este:
  • Taxele pot fi recalculate de la an la an – prin completarea/corectarea declaratiei de venit
  • Recalcularea taxelor este gratuita, pentru ca o poti face singur, dar daca apelezi la serviciile altora pentru asta, fii atent la securitatea ta personala (numarul personal, utilizator si parola pentru minID/BankID) – acestea nu se incredinteaza sub nicio forma altor persoane.
  • In cazul in care totusi, doresti sa oferi posibilitatea unui contabil/revizor sa iti completeze declaratia de venit – ii faci imputernicire prin Altinn.no,
  • Recuperarea integrala a tuturor taxelor si impozitelor platite in Norvegia, in forma mentionata la inceputul acestui articol, NU ESTE POSIBILA.

La incheiere inca o intrebare care apare in mod destul de regulat fara a i se da un raspuns corect:

Daca plec din Norvegia, pot sa iau pensia cu mine, daca promit ca nu mai vin in Norvegia niciodata?

Raspunsul este urmatorul:

  • nu, nu poti lua cu tine portofoliul de pensie, sub forma unei sume de bani, pe care sa o folosesti dupa bunul plac.

Daca pleci acum din Norvegia, portofoliul de pensie acumulata pana la plecarea ta (minimum cinci ani de contributie), va fi accesibil cand vei iesi la pensie:

  • da, in sensul ca atunci cand vei iesi la pensie de varsta, anticipata sau de boala, vei avea dreptul la plata pensiei acumulate aici in Norvegia

Portofoliul de pensie (format din pensia publica, pensia AFP, pensia privata sau alte forme de contributie) este al tau, dar nu este mobil. Romania fiind o tara cu care Norvegia are acorduri cu privire la asistenta sociala, pensii etc, vei putea obtine plata pensiei, cand vei ajunge la acea varsta.

Daca voi, cititorii aveti vreun link catre institutii ale statului norvegian, care precizeaza altfel sau contrazic cele consemnate de mine, sunteti bineveniti sa mi le aduceti la cunostinta.

Dar va asigur ca le-am cautat!


Daniel Solheim – Portalul Romanesc din Norvegia

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

3 Comentarii

Lasă un comentariu