Altele Integrare NAV

Iesi din capcana creditelor – Despre inkasso si imprumturi de credit

Scris de Daniel Solheim

Daca ti se aduna facturi neplatite, nu le pune intr-un sertar sa le faci nevazute, ci apuca-te de treaba imediat. Aici am adunat cele mai bune sfaturi.

(articol de pe dinside.no) – citeste si articolul „Asa iesi din capcana datoriilor” pe Portalul Romanesc din Norvegia

Cu scurt timp in urma, Dinside a scris un articol despre faptul ca, in ciuda scaderii nivelului de imprumuturi ajunse la inkasso in randul populatiei, birourile de inkasso se tem ca exista multe cifre ascunse si de un val de cazuri de inkasso in urma pandemiei.

Pe langa acestea, sunt tot mai multe facturi mai mici, precum abonamentul de telefon si facturile de curent, care ajung la inkasso. Faptul ca multi nu reusesc sa plateasca aceste facturi este ingrijorator.

Imprumutul pe credit creste

In acelasi timp cresc datoriile pe credit. Utilizarea cartilor de credit reflecta, de fapt, dezvoltarea situatie corona, iar o crestere cu 7,5 la suta din april pana in mai arata ca redeschiderea magazinelor si a localurilor de servire a dus la un consum mai mare.

Multi si-au comandat vacant sau au facut alte investitii, a evidentiat managerul site-ului Gjeldsregisteret.com, Egil Årrestad, inainte de vara.

Nu poti plati? Fa asta acum!

Esti unul dintre cei care au un munte de facturi neplatite in fata ta si stii ca asta este doar varful iceberg-ului, atunci situatia se simte a fi destul de deznadajduita.

Din fericire, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a iti crea o imagine de ansamblu si, ca apoi, incetul cu incetul, sa scapi de datorii.

Economistul Hallgeir Kvadsheim, cunoscut ca fiind unul din expertii emisiunii „Luksusfellen” iti recomanda sa iti parcurgi situatia economica dupa urmatoarele puncte, intr-un articol publicat pe site-u pengeverkstedet.no:

  • creeaza-ti o privire de ansamblu – foloseste o zi sau doua pentru a parcurge toate datoriile si toate cazurile ajunse la inkasso. Incepe, de exemplu prin a te loga pe site-ul Gjeldsregisteret.no – acolo vei gasi un desfasurator cu toate datoriile neasigurate, adica datorii de pe carti de credit, imprumuturi pentru uz personal si credit de cumparare
  • fa o verificare a creditului – cand bancile si firmele doresc sa verifice credibilitatea ta financiara (creditul tau), acestea contacteaza un birou pentru evaluarea creditului si, daca ai mentiuni de plata ca urmare a unui caz lung de incaso, acestea vor fi inregistrate la aceste birouri. Ceea ce este bine, este faptul ca tu poti sa te verifici singur, de exemplu la Bisnode sau Experian.
Nu toate creditele apar in registrele de datorii

Fii insa atent ca in cazul in care ai folosit o solutie tip „kjøp nå – betal senere” (cumpara acum – plateste mai tarziu) pe internet sau in magazin, nu este sigur ca si acea datorie apare in registrul de datorii:

Nu toate serviciile sunt catalogate drept „credite”. Unele sunt considerate „servicii de facturare” si nu vor fi incluse in desfasuratorul din registrul de datorii (gjeldsregisteret), conform economistei pentru consumatori, Cecilie Tvetenstrand de la Storebrand.

Contacteaza birourile de inkasso devreme

Poate fi greu si chiar jenant sa recunosti ca ai probleme economice, a evidentiat Aleksander Nordahl, manager la Virke Inkasso, anterior in dialog cu Dinside.

– Sfatul este, oricum, ca sa iei legatura cu biroul de inkasso cat de devreme posibil si sa explici situatia. Consilierii biroului de inkasso vor incerca sa te ajute cat de bine pot si sa vada daca exista o solutie buna pentru ambele parti, a recomandat Nordahl.

Atat Lindorff cat si Kredinor recomanda, de asemenea, ca cei care intampina probleme de plata sa contacteze biroul de inkasso cat mai devreme posibil.

Chiar daca nu ai suficienti bani ca sa platesti factura, biroul creditorului /de inkasso va incerca sa gaseasca o solutie pentru asta. Cu cat mai devreme te apuci de rezolvarea problemei, cu atat mai simplu este pentru toate partile implicate, conform celor spuse de ei.

sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu