Despre Norvegia

Alegeri: De acum poti sa votezi in avans pentru alegerile Parlamentare din Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Votul in avans pentru Parlamentul Norvegei si Parlamentul Sami incepe de azi, 10 august.

FORHÅNDSSTEMME: Mellom 10. august og 10. september kan du forhåndstemme på årets stortingsvalg. Foto: Valgdirektoratet.
Votul in avans: Intre 10 august si 10 septembrie poti vota in avans pentru alegerile Parlamentare din acest an. Foto: Directia electorala

La inceputul lunii august, Directia Electorala a trimis cetatenilor cardurile de votare in format digital. Asta a marcat inceputul scrutinului electoral, iar de azi poti sa iti depui votul in avans.

Confirmare

Directorul Directiei Electorale, Bjørn Berg explica intr-un comunicat de presa ca primirea cardului de votare este, in primul rand, o confirmare ca ai dreptul de a participa la vot la alegerile parlamentare din acest an.

In plus primeste informatii utile despre alegeri, pe cardul de votare. Anul acesta, cardurile sunt trimise digital. Ele pot fi folosite direct pe telefon si nu este necesara printarea lor pe format de hartie.

De asemenea, nu este nevoie de prezentarea cardului de vot la sectia de votare, insa prezentarea sa face procesul de votare mai simplu si mai rapid.

– Singurul lucru pe care trebuie sa il ai la tine, este un act de identitate cu numele complet, fotografie si data nasterii. Daca ai asta, poti sa votezi, a spus Berg.

Chiar daca cardurile de vot sunt digitale, NU poti vota pe internet.

– Nu s-au facut modificari in modul de desfasurare a alegerilor iar alegatorii trebuie sa se prezinte la o sectie de votare si sa voteze pe buletinele de vot, ca inainte.

13. septembrie

Poti sa votezi in avans in orice municipalitate pana in 10 septembrie. In ziua alegerilor, 13 septebrie, trebuie sa votezi in municipalitatea in care ai inregistrat domiciliul. Unele municipalitati au alegeri doua zile, acolo alegatorii pot vota si duminica, 12 septembrie, informeaza Directia Electorala.

Esti bolnav? Alegatorii care sunt bolnavi, in izolare sau carantina trebuie sa primeasca posibilitatea de a vota. Ia legatura cu municipalitatea ta pentru mai multe informatii.

Pe site-ul valg.no poti gasi cea mai apropiata sectie de votare.

Sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu