Despre Norvegia

Se apropie alegerile parlamentare in Norvegia – ce stiti despre partidele politice?

Scris de Daniel Solheim

Ma gandesc ca, traind in Norvegia, fie ca dorim, fie ca nu ne pasa, suntem influentati de deciziile politice care se iau in Parlamentul norvegian.

Am sa fac o scurta prezentare a celor mai importante partide politice care vor lupta pentru locuri in Parlament (Storting) si pentru a influenta deciziile politice in urmatorii ani.

Politica este despre modul in care este condusa o societate. Partidele politice au pareri diferite in legatura cu acest aspect.

Unii doresc ca statul sa fie puternic si sa conduca mai mult in societate. Probabil ati remarcat si voi modul in care statul a decis modul in care societatea sa fie in timpul pandemiei, de exemplu.

Altii considera ca viata de afaceri si persoane private ar trebui sa aiba mai multa putere.

Altii sunt preocupati de mediul inconjurator, munca sau scoala in timp ce altii sunt preocupati de economie.

In principiu, partidele politice din norvegia pot fi impartite in trei categorii: de stanga, de dreapta si de centru.

Sosialistisk Vensreparti – Partidul Socialist de Stanga (SV) este un partid care doreste ca toti sa aiba aceleasi posibilitati, indiferent de originea lor. Ei doresc ca cei mai bogati sa plateasca mai mult impozit si lucreaza pentru ca cei care au putin sa primeasca mai mult sprijin din partea statuluui. Partidul SV este foarte preocupat de clima si de protejarea naturii si doreste reducerea cu 50 la suta a emisiilro de carbon pana in 2030

Arbeiderpartiet – Partidul Muncitorilor (Laburist) (Ap): Munca pentru toti este cea mai importanta cauza a acestui partid. De asemenea, este un partid care prioriteaza clima si mediul inconjurator. Partidul doreste o societate bazata pe libertate, solidaritate si posibilitati egale pentru toti. Partidul Muncitorilor doreste o conducere mai marcanta din partea statului decat alte partide.

Senterpartiet – Partidul de centru (Sp): este un partid de centru, preocupat de zonele din afara oraselor mari. Pentru ei este important sa se concentreze pe agricultura si productia de alimente. Partidul nu doreste ca sa fie diferente intre bogati si saraci si intre cei care traiesc la oras sau la tara. In ultimii ani, Partidul de centru a inregistrat o crestere puternica.

Rødt – Rosu (R): Este un partid socialist, plasat in extrema stanga a politicii norvegiene. Partidul doreste sa creeze o societate fara clase sociale. Ei doresc o conducere puternica din partea statului si o distribuire echitabila a beneficiilor. Rødt dorese ca saptamana de munca sa fie de 30 de ore, lupta pentru salariu egal si pentru drepturile muncitorilor. Lupta impotriva subjugarii, razboiului iar rasismul este de asemenea o prioritate in programul acestui partid. Rødt doreste ca cei mai bogati din societate sa plateasca mai mult inapoi catre comunitate sub forma impozitelor.

Miljøpartied De Grønne – Partidul Mediului Verzii (MDG) este un partid care in cea mai mare masura este preocupat de clima, protectia naturii si mediului. MDG doreste indepartearea industriei de titei si gaz din Norvegia in cursul urmatorilor 15 ani. Partidul doreste sa reduca emisiile de carbon, sa construiasca mai multe cai ferate, biciclete si masini care sa protejeze mediul. MDG a avut cea mai mare crestere in capitala Oslo.

Venstre – Stanga (V) doreste sa prioriteze individul, dar este, in acelasi timp, preocupat ca statul sa ii ajute pe toti. Una din cauzele cele mai importante pentru Venstre este invatamantul dar doresc sa lucreze si pentru ca societatea sa protejeze mediul. Partidul doreste ca norvegienii sa deschida noi firme si sa creeze locuri de munca. De asemenea doreste sa ii ajute pe cei care au idei noi de afaceri (gründere).

Kristelig Folkeparti – Partidul Popular Crestin (KrF) este un partid care este intemeiat pe valori crestine. Partidul prioriteaza demnitatea umana si vorbeste mult despre familie in viata de zi cu zi. De asemenea, este un partid preocupat de clima, mediu si protejarea naturii. Partidul este cel mai puternic in zona de Sud si Vest a tarii.

Høyre – Dreapta (H) : Este un partid care nu doreste ca statul sa aiba un rol prea mare in societate. De aceea doreste reducerea impozitelor si privatizarea. Paridul spune despre sine ca cea mai importanta cauza este creerea de locuri de munca, asigurarea unui invatamant bun si sa se asigure ca serviciile de sanatate te pun pe tine, ca cetatean, in centru.

Frenskrittspartiet – Partidul progresului (Frp): este un partid preocupat ca cetatenii sa aiba drepturi puternice. Partidul doreste impozite si taxe reduse pentru persoanele private si pentru firme. Mizeaza pe transport si construirea si implementarea de solutii bune pentru transport. Partidul doreste o politica severa in ce priveste imigrarea pentru ca considerea ca imigratia este o provocare pentru societate. O alta cauza importanta pentru acest partid este sanatatea si ingrijirea varstnicilor.

sursa: https://www.elevkanalen.no/artikkel/openartikkel/128225

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu