Despre Norvegia

Ce nu ai voie sa faci in zilele „rosii” – adica in sarbatorile legale

Scris de Daniel Solheim

Politia primeste sesizari cu privire la tulburarea linistii in zilele „rosii” adica in sarbatorile legale. Dar stii ce poti si ce nu poti sa faci in acele zile „rosii”?

Galagie improprie : Munci / lucrari care produc galagie nu trebuie sa fie facute in zile de sarbatoare

Pastele consta intr-o serie de sarbatori legale, iar pentru multi dintre noi poate fi tentant sa folosim aceste zile facand diverse lucruri afara.

Ne-ar fi placut sa indepartam cateva tufisuri cu drujba, sa taiem gardul viu cu foarfeca electrica sau sa dam zapada la o parte in jurul cabanei cu freza de zapada.

Si atunci vine vecinul ala acru si ne ameninta ca va chema politia pentru ca tu deranjezi linistiea sarbatorii legale.

Poate el sa faca asa ceva?

Raspunsul scurt este da.

Nu este voie sa faci galagie

Pentru a proteja o viata a slujirii lui Dumnezeu si pacea generala in zilele de sarbatori legale si pentru a oferi sarbatorii liniste si demnitate, se va mentine linistea in zilele de sarbatoare legala in conformitate cu regulile prevazute de aceasta lege.

Asa este fomulat articolul 1 din lege in ce priveste tulburarea linistii in zilele de sarbatori legale.

Asta inseamna ca trebuie sa ai grija sa nu iti deranjezi vecinii si alte persoane din jurul tau in timpul sarbatorilor legale.

– Exista ceva care tulbura publicul, sub forma de galagie si zgomot, acel lucru nu este permis, prin definitie, spune Roger Mogstad, sef de operatiuni la politia districtului Trøndelag.

In Trøndelag, politia a primit trei sesizari cu privire la tulburarea linistii sarbatorilor legale in timpul zilei de joi (Joia Mare). Era vorba de activitati in constructii pe un santier, o firma care monta o schela la un bloc si cineva care curata o padurice.

– Se reactioneaza sever cand este vorba de munca care produce galagie, spune Mogstad.

In toate cazurile de mai sus, politia s-a deplasat la locatiile respective si a cerut persoanelor sa opreasca munca.

Constructia/renovarea unei case, care produce galagie, nu se face in zile de sarbatoare legala, in conformitate cu legea. Aceasta poza a fost facuta cu alta ocazie.
Poti fi amendat

Conform legii este interzisa producerea galagiei/zgomotului in zile de sarbatori legale de la ora 00.00 la 24.00. In plus, in Ajunul Pastelor, in seara de Rusalii si in seara de Ajun a Craciunului, trebuie mentinuta linistea sarbatorilor legale dupa orele 16.00.

Astfel, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a-ti porni masina de tuns iarba sau freza de zapada in zilele rosii.

– Poti fi denunta si, ulterior, poti primi o amenda pentru asta, spune Mogstad.


Ce spune legea despre linistea sarbatorilor legale

  • In sarbatorile legale, de la ora 00.00 la 24.00 precum si in seara de Ajun a Pastilor, Rusaliilor si Craciunului, dupa orele 16.00, se va mentine linistea de sarbatoare pe care nimeni, in nici un loc, nu trebuie sa o tulbure cu galagie improprie.
  • In apropierea bisericilorsau locurilor de inchinare, atat cat dureaza linistea sarbatorii, nu este permisa deranjarea slujbei bisericesti cu galagie sau munca sau alte activitati deranjante
  • In zilele de sarbatoare legala, intre orele 06.00 si 13.00 nu este permisa organizarea sau efectuarea de evenimente publice sau activitati culturale, sportive sau competitii. Acest articol are mai multe reglementari de exceptie
  • In sarbatorile legale, punctele comerciale care vand bunuri pentru consumatori, vor fi inchise. In seara de ajun a Pastelui, Rusaliilor si Craciunului, acestea vor inchide la orele 16.00. Acest articol are mai multe reglementari de exceptie

Seful de operatiuni ne linisteste spunandu-ne ca sesizarile primite de politie in Joia Mare s-au finalizat doar prin a le cere galagiosilor sa-si incheie activitatile de munca.

– Dar, fiecare situatie este evaluata individual, spune Mogstad.

Freza de zapada poate sa fie lasata in pace in zilele de sarbatoare legala
Putine plangeri in ce priveste galagia produsa de petreceri

Chiar daca legea contine toate tipurile de zgomot/galagie, seful de operatiuni spune ca primeste putine sesizari cu privire la galagie provocata de petreceri sau after-ski de Paste.

– Muncile in care sunt folosite masini/utilaje irita mai mult decat o petrecere mai galagioasa, spune el.

Sefuri de operatiuni spune ca politia primeste multe sesizari in legatura cu tulburarea linistii in timpul sarbatorilor legale.

– Uneori este doar o furtuna intr-un pahar cu apa, insa alteori sesizarile sunt foarte reale, incheie el.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu