Muncă

Poate un angajat sa ceara salariu pentru zilele de sarbatori?

Scris de Daniel Solheim

In ce masura un angajat poate cere sa fie platit pentru sarbatori in care nu se lucreaza, depinde de interpretarea contractului individual de munca, eventual ale unor acorduri interne in cadrul intreprinderii/institutiei si contracte colectiva de munca. Mai jos poti citi mai multe despre salariu si zilele de sarbatoare (helligdager).

Care zile sunt considerate sarbatori?

In afara de zilele de duminica, urmatoarele zile din an sunt considerate sarbatori*:

  • Prima si a doua zi de Craciun (26 si 27 decembrie)
  • Prima zi a Anului Nou (1 ianuarie)
  • Joia Mare (Skjærtorsdag)
  • Vinerea Mare (Langfredag)
  • Prima si a doua zi de Paste
  • Inaltarea la cer
  • Prima si a doua zi de Rusalii.

Aceste zile de sarbatoare sunt cu caracter religios – reglementarea legata de statutul de sarbatoare al acestor zile reiese din Legea sarbatorilor si linistii in zilele de sarbatoare, art. 2 din 1995.


Atentie:

Zilele de 1 Mai si 17 Mai (Ziua Nationala a Norvegiei) sunt considerate ca sarbatori legale publice si, din acest motiv, nu sunt incluse in lista de sarbatori de mai sus.


Se plateste salariu pentru zilele de sarbatoare?

Legislatia norvegiana a muncii prevede ca nu se lucreaza in zilele de sarbatoare.

Drept urmare, nu se plateste salariu pentru aceste zile.

Exista exceptii de la aceste reglementari

Angajatii care au salariu pe luna (nu la ora) vor avea un salariu fix in fiecare luna, adica indiferent de numarul zilelor lunii si de cate sarbatori cad in luna respectiva.

Pentru angajatii care au salariu la ora sau la saptamana, situatia nu este atat de simpla. Daca angajatul poate cere sau nu salariu pentru zilele de sarbatoare, nu este o chestiune reglementata prin lege.

Exceptia aici este dreptul la salariu in zilele de 1 si 17 Mai, sarbatori legale publice care au o reglementare proprie prin Legea zilelor de 1 si 17 Mai ca sarbatori legale din 1947.

Plata salariului pentru zilele de 1 si 17 Mai

Conform legii, un angajator va plati angajatului salariu integral pentru ziua de 1 si 17 mai, chiar daca firma/institutia este inchisa in acele zile.

Conditia este, bineinteles, ca acele zile sa fi fost zile lucratoare pentru angajatul respectiv.

Reglementarile legale intra in vigoare indiferent di tipul de munca iar regulile sunt valabile si pentru angajatii platiti la ora.

Daca vreuna din cele doua zile cade intr-o zi lucratoare, atunci angajatul va fi platit ca si cum ar fi fost la munca. Conditia pentru acest lucru este ca relatia de munca a acelui angajat sa fi fost sau sa fi durat cel putin 30 de zile consecutive.

Prevederile acestei legi reglementeaza modul in care salariul se calculeaza pentru angajatii care lucreaza in acord, angajatii platiti cu ziua, angajatii care lucreaza in schimburi, angajatii care primesc salariu fix si comision si angajatii platiti la ora care au liber in aceste zile.

Prevederile reglementeaza si situatiile in care anagatii isi pierd dreptul la salariu pentru aceste zile si sporurile care se aplica in cazul in care angajatul trebuie sa lucreze intr-o asemenea zi.

Pentru celelalte sarbatori exista contracte colective de munca sau alte acorduri interne care reglementeaza dreptul angajatului la salariu in zilele de sarbatoare.

Pentru firmele/institutiile care nu sunt legate de contracte colective de munca, aceasta chestiune ar trebui sa fie rezolvata de manualul de persoanl sau prin acorduri interne.

sura: Firma de avocatura „ARBEIDSRETTSADVOKATER”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu