Muncă

Concediu fără plată – ce drepturi ai?

Scris de Daniel Solheim

Pentru început câteva din cele mai stringente întrebări:

Am dreptul la zile libere în caz de deces în familia apropiată?

Dreptul la zile libere (permisjon) în cazul unui deces al unui membru apropiat de familie nu este reglementat statutar prin lege. Acest drept poate fi convenit între angajator și angajat sau ca urmare a unui acord colectiv de muncă (tarifavtale).

Este un lucru obișnuit ca un angajat să primească liber în astfel de situații, dar durata permisiei poate varia. De asemenea, dacă permisia este cu plată sau fără plată.

Cine este considerată familie apropiată?

Multe convenții colective definesc familia apropiată ca fiind persoanele care sunt strâns legate de angajat cum ar fi:

  • soțul/soția/partenerul de viață
  • copiii
  • frații
  • părinții
  • cuscrii
  • bunicii
  • nepoții.

În cazul în care termenul nu este definit în acordurile pe care compania se obligă să le respecte, va rămâne la latitudinea angajatorului cum trebuie înțeles termenul ”familie apropiată”.

Am dreptul la zile libere în cazul în care soția naște?

Părinții au dreptul la o permisie de două săptămâni la nașterea unui copil sau la preluarea custodiei pentru un copil

Tatăl sau co-părintele pot să își ia cele două săptămâni de permisie de îngrijire în perioada de patru săptmămâni (două săptmămâni înainte de naștere și două săptămâni după ce mama s-a întors acasă). În cazul în care considerentele față de familie impun acest lucru, tatăl sau co-părintele poate amâna timpul permisiei.

Permisia este neplătită.

Această permisie de îngrijire este practic fără plată, cu excepția cazului în care angajatul are un acord cu angajatorul, eventual un acord colectiv care să ofere drepturi mai bune.

Dacă părinții nu locuiesc împreună, dreptul la permisie (în legătură cu nașterea) poate fi luat de altcineva care o ajută pe mamă.

Pentru părinții adoptivi și asistenții maternali ai copiilor cu vârste sub 15 ani, aceștia au dreptul la două săptămâni de permisie neplătită pentru preluarea copilului.

Am dreptul la zile libere pentru nunta proprie?

Când ai dreptul la concediu fără plată? Și ce consecințe poate avea luarea unui concediu fără plată? Mai jos răspunsuri de la avocații sindicatului TEKNA.

Am dreptul la concediu fără plată pentru creșterea copilului după concediul pentru creșterea copilului plătit?

-Da, fiecare părinte are dreptul la 12 luni concediu suplimentar fără plată pentru fiecare naștere după concediul parental obișnuit. Acest concediu trebuie luat imediat după concediul plătit. Dacă, de exemplu, aveți nevoie de câteva luni în plus de concediu înainte de a obține un loc de creșă sau doriți să așteptați să lucrați până când copilul este puțin mai mare, veți avea astfel dreptul la concediu atâta timp cât nu există nicio întârziere între plăți și concediu fără plată.

Nu veți avea dreptul la concediu fără plată dacă ați avut concediu parțial, adică ați lucrat cu fracțiune de normă în timp ce ați avut concediu. Dacă ați avut concediu parțial și încă doriți sau aveți nevoie de concediu fără plată, de exemplu pentru că nu vi s-a oferit un loc de creșă, puteți să întrebați angajatorul despre posibilitatea acestui lucru. 

Dacă nu se rezolvă, este posibil să aveți dreptul la reducerea programului de lucru din motive importante de bunăstare.

Am dreptul la concediu fără plată din alte motive, de exemplu pentru a studia sau pentru a pleca într-o călătorie lungă în străinătate?

– Este posibil să aveți dreptul legal la concediu fără plată din alte motive. Dacă sunteți în forța de muncă de cel puțin trei ani și ați fost angajat de angajator în ultimii doi ani, este posibil să aveți dreptul la concediu de studii. Presupunerea este că concediul nu va împiedica planificarea corectă a operațiunilor sau alocările de personal de către angajator. 

De asemenea, veți avea dreptul la concediu fără plată dacă, de exemplu, vă încadrați în următoarele categorii: 

  • Ocupați o funcție publică
  • Trebuie să satisfaceți stgagiul militar
  • Trebuie să aibă grijă de părinți în faza finală a vieții

Veți găsi o prezentare generală a cazurilor care vă pot oferi dreptul la concediu fără plată în capitolul 12 din Codul Muncii.

Prin urmare, ar putea fi o idee bună să verificați ce scrie despre aceasta în această secțiune despre concediul fără plată. 

Cu toate acestea, primirea unui concediu fără plată pentru a pleca într-o călătorie lungă în străinătate nu este ceva la care aveți un drept statutar. 

Acest lucru nu înseamnă că nu puteți întreba angajatorul dacă este posibil să obțineți concediu.


Aspecte pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a vă lua concediu fără plată

Un concediu fără plată va avea consecințe financiare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Lucrul evident este că nu veți primi salariu, plăți de concediu sau alte beneficii de la angajator în perioada în care vă aflați în concediu fără plată.

Concediu fără plată și pensie

De asemenea, este normal ca tu să fii radiat din schemele de pensii și asigurări ale angajatorului tău în perioada în care ești plecat în concediu fără salar. 

În legătură cu aceasta, poate fi bine de știut că asigurarea socială națională asigură acumularea pensiei pentru munca de îngrijire dacă ați fost acasă cu copii sub 6 ani. Acumularea de îngrijire corespunde unei acumulări de pensie de 4,5 ori cuantumul de bază G al asigurărilor naționale .

Concediu fără plată și boală

O altă consecință a concediului fără plată la care este important să vă gândiți este că nu aveți dreptul la indemnizație de boală (plata concediului de boală în timpul bolii) și plata pentru îngrijire (plata pentru „zile de copil bolnav”) de la angajator în timpul concediului sau timp de patru săptămâni după întoarcerea la muncă

Înainte de a vă decide să vă luați concediu fără plată, trebuie, prin urmare, să vă gândiți la riscul ca boala să apară în timpul concediului sau la scurt timp după concediu. Un lucru este dacă te îmbolnăvești pentru o zi sau două, dar dacă tu sau copilul tău ești afectat de o boală gravă, concediul fără plată va avea consecințe financiare majore pentru tine. 

În plus, un concediu fără plată ar putea afecta suma bază de calcul pentru concediul medical pe care NAV o stabilește pentru dvs. și ați putea pierde orice schemă de asigurare, cum ar fi asigurarea de invaliditate, pe care angajatorul dvs. le-ar fi încheiat pentru dvs.

Concediul fără plată are și consecințe asupra dreptului dumneavoastră de a utiliza auto-raportarea (egenmelding) în caz de boală. Aici, regula generală este că trebuie să lucrați timp de două luni înainte de a putea folosi acest lucru. 

Pentru unele tipuri de concediu, inclusiv concediul pentru creșterea copilului fără plată, vă veți putea autodeclara după patru săptămâni de la revenirea la locul de muncă.

Dacă ați avut concediu pentru creșterea copilului fără plată, este posibil să aveți dreptul la indemnizație de boală redusă de la NAV dacă sunt îndeplinite anumite condiții. 

Puteți citi mai multe despre asta în articolul: 
Dreptul la indemnizație medicală în timpul concediului fără plată .


Am dreptul la indemnizație de boală de la angajatorul meu dacă mă îmbolnăvesc imediat după concediul parental fără plată?

– Răspunsul la asta este nu. Pentru a avea dreptul la prestații de boală de la angajatorul dumneavoastră, trebuie să fi fost la locul de muncă timp de patru săptămâni imediat înainte de a fi înregistrat bolnav. Este posibil să aveți dreptul la o indemnizație de boală de 65% din suma bază de calcul a indemnizației de boală de la asigurările naționale norvegiene (NAV) din ziua a 15-a, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.


Puteți citi mai multe despre acest lucru în articolul: 
Dreptul la indemnizație medicală în timpul concediului parental fără plată .

Sursa: TEKNA.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu