Casatoriile care se incheie in Norvegia pot fi incheiate intre persoane cu aceeasi nationalitate sau cu nationalitati diferite.
Casatoriile intre doua persoane cu cetatenie romana se incadreaza la aceleasi reguli precum casatoriile intre cetateni norvegieni, dat fiind statutul de cetatean SEE/UE al cetatenilor romani.
In cele ce urmeaza voi traduce materialul publicat pe site-ul Autoritatii fiscale (skatteetaten) cu conditiile care trebuiesc indeplinite si documentatia necesara pentru cetatenii SEE/UE (romani) care se casatoresc cu un alt cetatean SEE/UE (roman sau norvegian):
Drumul spre incheierea casatoriei – pas cu pas
Mai jos pot urmari formalitatile necesare pentru incheierea casatoriei, sau poti sa mergi direct la punctul care te intereseaza:
1. Formularere care trebuiesc completate
Pentru a va putea casatori, Autoritatea fiscala trebuie sa verifice daca indepliniti conditiile pentru a putea incheia casatoria.
Depunerea cererii pentru Certificatul de verificare – Prøvingsattest
Cel mai rapid mod de a face acest pas este de a depune cererea pentru obinerea Certificatului de verificare in mod electronic, daca amandoi detineti numar personal norvegian sau d-number.
Asa arata site-ul unde depuneti cererea electronica pentru Certificatul de Verificare (Prøvingsattest) – puteti alege si varianta in limba engleza
Certificatul de verificare este valabil patru (4) luni.
Poate dura mai mult timp pana va procurati toate documentele necesare, deci incepeti pregatirile documentelor in timp util. Termenul de procesare a documentelor pentru obtinerea Certificatului de verificare este de patru (4) saptamani, iar in cazul documentelor straine, care necesita verificari suplimentare poate dura mai mult.
Declaratia martorilor
Declaratia martorilor trebuie sa fie completata de cate un martor pentru fiecare din miri. Martorul trebuie sa fie o persoana care te cunoaste. (Apasa pe link pentru a te loga si accesa declaratia martorilor. Aceasta poate fi completata si pe suport de hartie).
Trimiterea documentelor pentru obtinerea Certificatului de Verificare pe suport de hartie
Daca doriti sa trimiteti cererea si celelalte anexe pe suport de hartie, trebuie sa completati formularele de mai jos si sa le trimiteti impreuna la urmatoarea adresa:
Skatteetaten
Postboks 9200 – Grønland
0314 OSLO
- Declaratia pe propria raspundere pentru Certificatul de verificare – trebuie completata de ambii miri
- Declaratiile martorilor – trebuie completate de fiecare din cei doi martori – cate unul pentru fiecare din voi. Martorul trebuie sa fie o persoana care te cunoaste. Cetatenia martorului nu are nicio importanta, dar el/ea trebuie sa aiba o varsta peste 18 ani. Martorul nu este obligat sa fie prezent la oficierea casatoriei. Formularul are si o varianta in limba engleza.
- Pentru persoanele necasatorite anterior – Biroul de stare civila din Romania emite o Adeverinta de celibat pentru cetatenii romani, prin care se confirma starea civila a acestora. Adeverinta este bazata pe inregistrarile existente in registrul de stare civila si pe certificatul de nastere. Adeverinta trebuie solicitata din Romania si apostilata, iar apoi tradusa.
Ambasada Romaniei (prin Sectia Consulara) poate elibera o Declaratie pe proprie raspundere pentru cetatenii romani – in locul adeverintei de celibat (sursa Bufdir.no)
- Pentru persoanele divortate in conformitate cu legislatia straina, divortul trebuie sa fie recunoscut de Guvernator (statsforvalteren). Cererea pentru recunoasterea divortului poate fi descarcata pe site-ul fylkesmannen.no aici in engleza. Conditia pentru recunoasterea divortului nu este necesara in cazul in care divortul a survenit in una din celelalte tari nordice, cu conditia ca ambii soti sa fi avut domiciliul si cetatenia intr-o tara nordica la momentul divortului.
Atentie: Sentinta de divort din Romania trebuie sa fie apostilata, apoi tradusa!
- Casatorit anterior? Atunci trebuie sa fie completata declaratia de partaj.
- Schimbarea numelui? Doresti/doriti o schimbare de nume in legatura cu oficierea casatoriei, in acest caz trebuie completata o Instiintare de schimbare a numelui si trimisa odata cu celelate documente. Completeaza Instiintarea de schimbare a numelui.
Doriti sa calatoriti imediat dupa incheierea casatoriei?
In acest caz, recomandam sa asteptati cu schimbarea numelui. In diferite perioade, timpul de procesare a datelor este mai lung iar timpul poate fi prea scurt pentru a obtine si un pasaport cu numele nou. Legislatia norvegiana nu impune schimbarea numelui in legatura cu casatoria. Schimbarea numelui este simpla si dupa reintoarcerea din calatorie.
2. Primiti un Certificat de verificare (Prøvingsattest) de la Autoritatea fiscala
Autoritatea fiscala elibereaza un Certificat de verificare (Prøvingsattest), in cazul in care indepliniti conditiile pentru incheierea casatoriei. Certificatul de verificare este valabil fara stampila si semnatura.
Certificatul de Verificare vi se trimite prin Altinn.no. Daca v-ati rezervat impotriva postei digitale, mireasa sau persoana mai tanara dintre cei doi miri in cazul unei casatorii cu miri de acelasi sex, va primi Certificatul de verificare in posta.
Certificatul de Verificare are o valabilitate de 4 luni.
3. Certificatul de verificare (Prøvingsattesten) trebuie trimis la oficialul care oficiaza casatoria
Certificatul de verificare trebuie trimis persoanei oficiale care va efectua ceremonia casatoriei.
Voi alegeti daca Certificatul va fi trimis in format digital sau prin corespondenta postala. Siguranta informatiilor cu caracter personal din continutul Certificatul de verificare poate fi respectata prin transmiterea Certificatului prin posta electronica criptata sau prin trimiterea in plic inchis, prin corespondenta postala.
Important: trebuie sa faceti o programar eimpreuna cu oficialul, pentru efectuarea ceremoniei .
4. Casatoria
In fata oficialului va trebui sa va legimitati cu pasaport, permis de conducere sau card bancar cu poza.
5. Oficialul trimite documentele
Oficialul care a oficiat ceremonia casatoriei va trimite o sesizare de incheiere a casatoriei catre Autoritatea fiscala in termen de trei zile de la incheierea casatoriei.
6. Luna de miere
In cazul in care unul din voi si-a schimbat numele si urmeaza sa calatoriti in strainatate in luna de miere, aveti grija ca numele din pasaport sa corespunda cu numele de biletul de avion.
Daca acestea nu corespund, veti putea avea probleme la check-in. Ai nevoie de pasaport nou? Contacteaza districtul de politie de care apartii (daca esti cetatean norvegian) sau Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Oslo prin www.econsulat.ro.
7. Confirmarea inregistrarii casatoriei este trimisa prin Altinn
Autoritatea fiscala trimite o confirmare digitala la casuta ta postala pe Altinn. In cazul in care nu sunteti utilizatori digitali, confirmarea va fi trimisa prin posta .
De retinut: Daca niciunul din voi nu este inregistrat cu numar personal norvegian, dar va casatoriti in conformitatea cu legislatia norvegiana, Registrul de Evidenta al Populatiei (Folkeregisteret) va va trimite Certificatul de casatorie in posta.
sursa: Autoritatea fiscala norvegiana – Skatteetaten
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator