Muncă Știri

VREI SA ITI DESCHIZI FIRMA (ENK sau AS) IN NORVEGIA? FII VIGILENT SI CITESTE AICI:

Scris de Daniel Solheim

Pentru ca suntem intr-un val de fraude si furturi de identitate, sunt nevoit sa va relatez un caz de care am aflat azi:

Un cetatean roman a apelat la serviciile unui contabil pentru infiintarea unei firme pe persoana fizica (ENK – enkeltmannsforetak). Asta s-a intamplat cu cateva saptamani in urma. Contabila si-a indeplinit atributiile iar firma a fost inregistrata legal in Registrul de afaceri de la Brønnøysund (Brønnøysundregisteret). Pana aici, totul a fost legal, contabila primind o imputernicire pe altinn.no de la solicitant pentru a efectua demersurile necesare.

Ieri, noul proprietar de firma a fost sunat de un numar fix: 21569978 iar interlocutorul de la celalalt capat al firului l-a felicitat pentru firma nou deschisa, l-a sfatuit sa respecte legislatia norvegiana pentru afaceri dar i-a solicitat numele, adresa si numarul personal norvegian. Datorita modului in care s-a desfasurat discutia, cetateanul roman nu si-a dat seama de intentiile persoanei cu care statea de vorba, convorbirea i s-a parut a fi cu un reprezentant al unei institutii norvegiene, in ciuda faptului ca persoana avea anumite deficiente in vorbirea limbii norvegiene.

Aseara, conationalul nostru a primit un mail prin care era informat ca pe numele sau fusese deschisa o firma (tot ENK, dar in Anglia – NUF) si i s-a trimis o factura de plata de peste 6000 de coroane, scadenta azi, 8,07.2022. Omul nu a avut nicio intentie sa deschida vreo firma in Anglia, pentru ca nu a pus niciodata piciorul pe pamant britanic. De aici, lucrurile devin interesante.

La o verificare mai atenta, numarul de telefon al celui care l-a apelat pe cetateanul roman nu este inregistrat. Firma in numele caruia acesta l-a contactat se numeste „Edron Limited” iar ca date de contact pe factura emisa nu este decat un numar de telefon. De asemenea firma Edron Limited nu este inregistrata in Norvegia.

Factura emisa de Edron Limited , date personale anonimizate de mine.

Cum am mentionat, ieri dupa amiaza spre seara, conationalul nostru a primit un e-mail cu documentele firmei infiintate in UK iar pe e-mail apare o adresa de la care s-a trimis e-mailul care, la verificare, nu este valida.

Primul email primit de la Edron Limited, in care este instiintat ca firma lui este deschisa la Brønnøysund. Puteti vedea spatiile ciudate la unele cuvinte din email…

Mai jos am facut verificarea contului de mail. Evident adresa de mail kristian@edron.se nu exista. Asta inseamna ca adresa de email este mascata cu o adresa fictiva.

verificarea adresei din mailul trimis din partea Edron Limited.
Atasamentele din email care arata ca in numele lui s-a deschis o firma in la Registrul Afacerilor din Londra

Pe atasamentul „NUF DOCS … ” unde sunt datele personale ale conationalului nostru, la ultima pagina apare „semnatura” acestuia:

in loc de semnatura apare acel semn verde (numele lui este anonimizat de mine)

Azi a primit un nou email in care i se explica ca ar fi semnat un contract cu Edron, semnatura care confirma comanda lui fata de Edron.

In acelasi email este certat ca incearca sa-i insele pe cei de la Edron si ca acel contract ramane neschimbat chiar daca isi pune sora sa ii sune pentru anularea contractului.

De retinut: a fost o simpla conversatie la telefon, nu s-au semnat documente, nu s-au facut intelegeri.

In email apare si un link unde poate verifica „contractul” semnat de el:

Pe acest „contract” nu apare decat specificatia ca ar fi fost semnat in urma cu trei zile, dar nu exista semnaturi, nume, date personale sau altceva care sa faca referire la persoana lui.

Daca ati avut rabdarea sa cititi pana aici, cateva concluzii:
 • contabila si-a indeplinit atributiile conform legii si a infiintat firma
 • ea nu poate fi suspectata ca ar fi contribuit in vreun fel sau altul la ceea ce s-a intamplat ulterior
  • motivatie: firma a aparut ca inregistrata la Brønnøysund deja din 5. iulie. Telefonul a venit ieri.
  • Asta inseamna ca cei care au sunat au vazut datele firmei nou infiintate pe Brønnøysund, registrul fiind public.
  • Acolo au gasit numele persoanei in cauza, numele firmei si pe 1881.no i-au gasit si numarul de telefon.
  • Apoi l-au sunat sa-l „felicite” pentru noua firma deschisa solicitandu-i in acelasi timp cateva date de confirmare (nume, adresa, numar personal norvegian)
 • Firma Edron Limited nu este inregistrata sub nicio forma in Norvegia
 • adresa de email folosita pentru comunicarea cu conationalul nostru este falsificata (mascata cu o adresa fictiva care sa ofere credibilitate)
 • numarele de telefon 21569978 si 23967431 sunt numere fixe inexistente, dar se suna de la un telefon mobil al carui indicativ este mascat cu un numar fictiv (adica cu numerele de mai sus)
 • aici avem de-a face cu un „phishing” – schema de obtinere a datelor personale si ulterior al unui profit ilicit, destul de bine elaborat si greu de descoperit la prima vedere.
 • prima si singura instanta este POLITIA.
 • l-am sfatuit pe conationalul nostru sa mearga la Politie imediat si sa depuna plangere. Va face acest lucru azi, inca nu stiu ce a rezolvat acolo.
Fiti, va rog, atenti la astfel de lucruri:
 • Nu instrainati nimanui credentialele voastre personale (utilizator, parola, minID, generator de cod sau codul deja generat)
 • Pastrati cu grija aceste lucruri, sunt confidentiale si strict personale
 • Nici bancile, nici alte institutii publice sau private nu va cer datele personale decat in situatii exceptionale (la medic, spital, politie – aici fiind vorba de numarul personal norvegian)
 • Registrul de afaceri de la Brønnøysund nu te suna ca sa te felicite ca ti-ai deschis firma
 • Registrul de afaceri de la Brønøysund nu iti cere date personale prin telefon pentru a verifica ceva, totul merge online fie ca faci tu asta sau un contabil
 • Nu este primul caz de acest gen si, din pacate, nu va fi nici ultimul.

FITI VIGILENTI

autor: Daniel Solheim

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu