Ce inseamna sa cum se obtin prestatiile legate de sarcina, nasterea si ingrijirea copilului.
Materialul care urmeaza este tradus de pe pagina NAV, este un material complex si voi incerca in cele ce urmeaza sa il prezint cat mai succint si mai usor de inteles.
Pentru inceput, doresc sa clarific denumirile acestor prestatii financiare din partea NAV pentru a evita confuziile.
Fiecare din aceste prestatii are anumite conditii care trebuiesc indeplinite pentru obtinerea lor si un temei legal. Daca va fi nevoie, voi aborda fiecare din aceste prestatii si individual, in articole separate.
Dar, sa incepem cu o scurta prezentare a lor:
FORELDREPENGER – sau Indemnizatie pentru cresterea copilului
Aceasta indemnizatie inclocuieste venitul tau atunci cand urmeaza sa stai acasa cu copilul.
In mod normal exista 3 conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a primi Indemnizatia pentru cresterea copilului.
- Am avut venituri in sase din ultimele 10 luni
- Am avut un venit de mininum 53.200 (brut) pe an
- Locuiesc in Norvegia
1. Am avut venituri in 6 din ultimele 10 luni.
Cum se socoteste venitul pe care l-ai avut in 6 din ultimele 10 luni?
Pentru a avea dreptul la Idemnizatia pentru cresterea copilului trebuie sa fi avut un loc de munca sau sa fi primit plati de la NAV in 6 din ultimele 10 luni inainte de a incepe sa primesti Indemnizatia pentru cresterea copilului. Daca esti nesigur in legatura cu dreptul de a primi aceasta indemnizatie poti sa folosesti indrumatorul nostru (apasa pe link).
NAV calculeaza timpul de munca variabil, turnus, zilele libere (compensate in urma orelor suplimentare) si concediul legal.
Daca ai fost intr-o relatie de munca cel putin 4 saptamani si nu au trecut mai mult de 14 zile de fiecare data cand ai fost la munca, atunci numaram si zilele in care nu ai fost la munca in aceasta perioada.
Daca ai un contract de munca cu turnus fixat, numaram si zilele libere intre ture, chair daca lucrezi cu pauze mai mari de 14 zile.
Concediul legal si zilele libere compensate (zile libere pe care le primesti pentru orele suplimentare lucrate) sunt calculate in perioada pe care o luam in considerare pentru obtinerea dreptului la Indemnizatia pentru cresterea copilului.
Cu cat timp inaninte de nastere calculam veniturile obtinute?
Pentru mama
Daca tu, ca mama, ai dreptul la Indemnizatia pentru cresterea copilului, calculam venitul tau pana la 3 saptamani inainte de nastere. Daca nasti inainte de termen, trebuie sa fi obtinut dreptul la Indemnizatie pentru cresterea copilului, inainte de nasterea copilului.
Perioada lucrata dupa trei saptamani inainte de termenul nasterii, nu este calculata ca venit al celor 6 luni din ultimele 10.
In cazul in care stii ca vei inceta sa lucrezi mai devreme decat cu 3 saptamani inainte de termenul de nastere, poate fi de actualitate sa soliciti obtinerea Indemnizatiei pentru cresterea copilului pentru a te asigura ca ai dreptul la acest beneficiu cand depui cererea.
Acelasi lucru este valabil si daca nu mai primesti plati de la NAV o anumita perioada inainte de a primi Indemnizatia pentru cresterea copilului.
Cel mai devreme poti incepe primirea Indemnizatiei pentru cresterea copilului cu 12 saptamani inainte de termenul de nastere.
Pentru tata (sau co-mama)
Pentru tata sau co-mama (cand copilul are doua mame) calculam veniturile in perioada in care mama isi are perioada in care primeste Indemnizatia pentru cresterea copilului si pana la data in care tu, ca tata, urmeaza sa primesti Indemnizatia pentru cresterea copilului.
Tatal sau co-mama trebuie sa fi avut venituri in ultimele 6 din 10 luni, inainte de a incepe perioada in care primesti Indemnizatia pentru ingrijirea copilului.
Daca alegi sa incepi Indemnizatia pentru cresterea copilului prin amanare pentru o perioada, trebuie, de asemenea, sa indeplinesti conditiile cu privire la venituri cand depui cererea pentru acest lucru.
Daca doar tatal sau co-mama au dreptul la Indemnizatia pentru cresterea copilului.
Daca doar tatal (sau co-mama) are dreptul la Indemnizatie pentru cresterea copilului, calculam veniturile pana la data in care tatal (sau co-mama) incepe perioada de Indemnizatie pentru cresterea copiluui. Pentru a nu pierde zile cu Indemnizatie, trebuie sa incepi plata prestarii cel mai tarziu la 7 saptamani de la nastere.
Daca doresti sa ai Indemnizatie mai tarziu decat termenul de 7 saptamani de la nastere, trebuie sa depui cerere pentru amanarea platii Indemnizatiei pentru cresterea copilului inainte de saptanama a 7-a dupa nastere.
Prestatii NAV care dau dreptul la Indemnizatia pentru cresterea copilului:
- indemnizatia de concediu medical – sykepenger
- indemnizatia pentru cresterea copilului si indemnizatia de sarcina (foreldre- og svangerskapspenger)
- indemnizatia pentru clarificarea situatiei de munca – arbeidsavklaringspenger
- indemnizatia de somaj – dagpenger
- Indeminzatia de somaj tehnic – dagpenger
- indemnizatia de ingrijire – pleiepenger
Alte venituri care dau dreptul la obtinerea Indemnizatiei pentru cresterea copilului:
- indemnizatia pentru satisfacerea stagiului militar in armata sau in apararea civila
- activitatea de munca in alta tara SEE
- salariu de asteptare – venteløn
- pachetul salarial la incheierea relatiei de munca – sluttpakke
- salariu din partea angajatorului in timpul specializarii sau formarii profesionale (videre- eller etterutdanning)
2. Am avut un venit minim de 53.200 – venitul brut pe an trebuie sa corespunda cu minimun 0,5 G (suma de baza pentru calcululul asigurarii sociale).
Pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului trebuie sa fi avut un venit minim care sa corespunda cu miminum 53.200 (ceea ce inseamna jumatatea din valoarea sumei de baza pentru calculul asigurarii sociale, asanumita „G”).
Suma de baza pentru calculul asigurarii sociale este fixata la 1. mai 2021 la suma de 106.399 de coroane.
Exista familii in care nici unul din parinti nu indeplineste cele trei conditii expuse la inceputul acestui articol.
De aceea poti verifica daca ai dreptul (si indeplinesti conditiile) la Idemnizatia pentru cresterea copilului sau poti beneficia de Prestatia unica – Engangsstønad.
Acest lucru il poti verifica aici, cu ajutorul indrumatorului (apasa pe link).
In functie de raspunsurile pe care le dai, afli daca indeplinesti conditiile pentru a obtine indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru Prestatia unica, sau nici una din ele.
Intrebarile puse sunt:
Esti angajat, liber profesionist, ai firma proprie sau primesti plati de la NAV?
Ai alte surse de venit?
Locuiesti in Norvegia?
Atat tatal cat si mama pot sa verifice daca au dreptul la unul din aceste beneficii.
3. Eu locuiesc in Norvegia
Daca locuiesti in Norvegia, esti in mod normal membru cotizant (prin contributia la asigurarea de sanatate retinuta din salariu).
Calitatea de membru al asigurarii sociale este cheia pentru obtinerea drepturilor pentru prestatiile NAV.
In Norvegia poti fi membru al asigurarii sociale prin faptul ca esti domiciliat in Norvegia sau ca angajat. Poti fi membru al asigurarii sociale si in timpul sederii in strainatate.
Pentru ce perioada primesti Indemnizatia pentru cresterea copilului?
Tu poti alege sa primesti Indemnizatia pentru cresterea copilului consecutiv sau sa o combini cu munca sau concediu. Tu poti folosi Indemnizatia pana inainte ca copilul sa implineasca varsta de 3 ani. Daca asteptati inca un copil trebuie sa folositi Indemnizatia pentru cresterea copilului (dreptul la acest beneficiu) inainte de a incepe o noua perioada de Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru urmatorul copil.
Cand ambii parinti au dreptul la Indemnizatia pentru cresterea copilului, perioada de indemnizatie este alcatuita din cota mamei, cota tatalui si perioada comuna, pe care cei doi o pot imparti intre ei.
Puteti folosi planificatorul pentru parinti (apasati pe link) pentru a putea face planuri pentru ce perioada puteti fi acasa, fiecare, cu copilul
Asa arata planificatorul, am completat doua nume aleatorii pentru a putea ilustra situatia in care copilul se va naste la 1.10.2021 si ce optiuni vor avea parintii:
Dupa completarea primelor date, apasati pe „GÅ VIDERE”
La urmatoarea pagina aveti optiunea duratei Indemnizatiei pentru cresterea copilului:
- 49 de saptamani cu Indemnizatie 100 %
- 59 de saptamani cu Indemnizatie 80 %
Alegand prima optinune, timpul de Indemnizatie pentru cresterea copilului va arata astfel:
Perioada comuna este de 16 saptamani si este flexibila, adica mama sau tatal poate avea mai multe saptamani, daca se dorese acest lucru.
Apasand pe „LAG FORSLAG TIL PLAN” – FA O PROPUNERE DE PLAN – veti obtine un plan al perioadei:
Alegand a doua optiune, durata indemnizatiei arata astfel:
Perioada totala de ingrijire a copilului, este impartita in trei perioade:
- Perioada mamei
- Perioada comuna (flexibila)
- Perioada tatalui
Daca tatal alege sa foloseasca zile /saptamani din perioada comuna va trebui sa prezinte documente care fac dovada ca mama este in activitate de munca in acele zile din perioada comuna.
Cat poti primi ca Indemnizatie pentru ingrijirea copilului?
Indemnizatia acopera venitul pe care il ai de obicei pana la suma plafon de 638 394 coroane (6 x G – suma de baza pentru calculul asigurarii sociale).
Poti folosi calculatorul NAV pentru a calcula suma Indemnizatiei pentru ingrijirea copilului la care ai dreptul.
Pentru angajati, Indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza in mod normal din media venitului realizat in ultimele 3 luni calendaristice inainte de a incepe perioada de Indemnizatie.
Apasand pe diversele categorii prezentate mai sus veti afla diversele conditii si modul de calcul al venitului realizat pentur stabilirea sumei Indemizatiei pentru ingrijirea copilului.
Termenele de depunere a cererii pentru Indemnizatia pentru cresterea copilului
Mama – poate sa depuna cerere pentru Indemnizatia de ingrijire a copilului, cel mai devreme incepand cu saptamana a 22-a a sarcinii. Daca ai primit o programare pentru o nastere prin cezariana, folosesti data respectiva ca termen de nastere pentru cerere.
Recomandam sa depui cererea cu 4 – 6 saptamani inainte de data la care ai nevoie de Indemnizatia pentru ingrijirea copilului.
Trebuie sa depui cerere cel mai tarziu la 3 luni dupa data la care ar fi trebuit sa inceapa plata Indemnizatiei, pentru a te asigura ca nu pierzi zile de indemnizatie. Daca depasesti acest termen, pierzi zile de plata a indemnizatiei.
Tatal sau co-mama – poate sa depuna cerere pentru Indemnizatie cel mai devreme la nasterea copilului. Exceptia este daca mama este bolnava sau internata in spital sau alta institutie de sanatate. In acel caz, cererea trebuie trimisa prin posta.
Recomandam depunerea cererii cu 4 – 6 saptamani inainte de a primi indemnizatia. Trebuie sa depui cererea cel mai tarziu inainte de ultima zi de indemnizatie a mamei. Daca depui cererea mai tarziu, pierdeti zile de indemnizatie.
sursa:
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator