NAV

UFØRETRYGD – PRESTAȚIA DE INVALIDITATE (NAV.no)

Scris de Daniel Solheim
Pe scurt despre prestația de invaliditate (uføretrygd)

Uføretrygd sau prestația de invaliditate este menită să îți asigure un venit în cazul în care capacitatea ta de a obține venituri este permanent redusă datorită unei boli sau accident.

Prestația de invaliditate poate fi de actualitate pentru tine dacă

 • suferi de o boală sau rănire permanentă și nu poți să muncești
 • ai capacitate de muncă redusă datorită unei boli sau răniri permanente
 • ai suferit un accident în timpul muncii, formării profesionale sau efectuării serviciilor de salvare sau serviciului militar
Cine poate beneficia de prestația de invaliditate?

Pentru a avea dreptul la prestație de invaliditate, trebuie ca boala și/sau rănirea să fie cauza principală pentru care ți-a fost redusă capacitatea de muncă sau de obținere a veniturilor.

În plus, trebuie, ca regulă generală, să îndeplinești următoarele condiții:

 • să ai vârsta între 18 și 67 de ani
 • trebuie să fi fost membru cotizant al asigurării sociale în ultimii 5 ani înainte de a te îmbolnăvi/răni
 • Trebuie să ai capacitatea de muncă sau de obținere a veniturilor redusă cu minim 50 %

De asemenea, posibilitățile tale de a râmâne activ în câmpul muncii trebuie să fie clarificate. Asta înseamnă că trebuie să fi efectuat

 • tratament corespunzător care să poată îmbunătăți capacitatea ta de muncă
 • măsuri orientate spre muncă pentru a îți îmbunătăți capacitatea de a obține venituri și pentru a clarifica cât poți să muncești

Scutire de la cerința pentru capacitatea de obținere de venituri redusă cu 50 %

Unele situații au cerințe mai mici legate de cu cât trebuie să fie redusă capacitatea ta de a munci.

Dacă primești indemnizația de clarificare a situației muncii (arbeidsavklaringspenger) cand depui cererea pentru prestația de invaliditate, este suficient ca capacitatea ta de a obține venituri să fie redusă cu minim 40 %.

Dacă incapacitatea ta de muncă se datorează unei boli profesionale sau unui accident profesional, este suficient ca capacitatea ta de a obține venituri să fie redusă cu minim 30 %.

Cât poți obține (ca prestație de invaliditate)?

Pentru a calcula prestația de invaliditate, folosim venitul tău realizat în ultimii ani înainte de a te îmbolnăvi sau de a te răni:

Indemnizația de invaliditate reprezintă 66% din media venitului tău de pensie pentru cei mai buni 3 ani din ultimii 5, înainte de îmbolnăvire. Veniturila din anii precedenți sunt ajustate pâna la valoarea actuală.

Doar venitul anual de până la 6 ori valoarea de bază a asigurării sociale naționale (G) este luat în considerare atunci când se calculează prestațiile de invaliditate. Suma de 6 x G este echivalentă cu 668.862 coroane în acest moment.

Alocația de îngrijire și alocația pentru plasamentul maternal sunt considerate venituri.

Alte condiții care sunt importante pentru prestația de invaliditate

Perioada de cotizație la asigurarea socială, munca de îngrijire nerenumerată sau dacă prestația de invaliditate se datorează unui accident profesional, pot fi importante atunci când se calculează prestația de invaliditate.

 • Perioada asigurărilor sociale
  • prestația de invaliditate este ajustată pentru perioada în care ai avut asigurare socială, adică perioada în care ai fost membru cotizant în asigurarea socială națională. Se face distincție între perioadele actuale și viitoare de asigurare socială.
  • perioada reală de asigurare socială este perioada de la momentul în care ai împlinit 16 ani și până în momentul în care ai devenit invalid. În plus, se calculează o perioadă viitoare de asigurare socială pentru perioada din momentul în care ai devenit invalid și până inclusiv anul în care împlinești vârsta de 66 ani.
  • Perioada completă de cotizație la asigurarea socială este de 40 de ani. Dacă ai trăit toată viața în Norvegia, ai de regulă o perioadă completă de asigurare socială.
 • Munca de îngrijire nerenumerată
  • dacă ai avut perioade muncă de îngrijire nerenumerată, de exemplu îngrijirea copiilor sub 6 ani sau îngrijirea persoanelor bolnave, în vârstă sau cu dizabilități, acest lucru poate fi important când se calculează prestația ta de invaliditate.
 • Accident profesional sau boală profesională
  • ai primit prestații de invaliditate din cauza unui accident profesional sau a unei boli profesionale recunoscute? Într-un astfel de caz, prestația de invaliditate este calculată conform propriilor reguli, dacă este mai profitabil pentru tine.
Dreptul la beneficii minime

Dacă ai venituri mici sau deloc, ai în continuare dreptul la o rată minimă a prestației de invaliditate, dacă aceasta îți oferă o plată mai mare decât cea pe care ai dobândit-o prin munca prestată.

Prestația minimă pe are o poți primi depinde dacă ești singur sau locuiești cu un soț/soție, partener sau concubin. Prestația minimă este redusă dacă perioada de cotizație la asigurarea socială în Norvegia este redusă.

Dacă locuiești cu soț/partener/concubin, ți se garantează o indemnizație anuală de invaliditate de 2,28 ori valoarea G (valoarea de bază a asigurării naționale). 2,28 x G este echivalent cu 254.168 coroane în acest moment.

Dacă locuiești cu soț/partener/concubin și ai o prestație de invaliditate care este de fapt o conversie a pensiei de boală, ți se asigură o prestație de invaliditate de 2,33 ori valoarea G. 2.33 x G este echivalent cu 259.741 coroane în acest moment.

Dacă ești singur/singură, prestația anuală de invaliditate este de 2,48 ori valoarea G, echivalent cu suma de 276.463 coroane în acest moment.

Prezentare generală a tarifelor minime

Tarifele pentru prestația minimă anuala pentru persoanele care beneficiază de prestația de invaliditate. Tarifele se aplică începând cu 1 mai 2022.

Pensie de invaliditate din altă parte decât NAV

Dacă ai fost anterior membru cotizant al unui sistem public de pensii ocupaționale, poți avea dreptul și la o pensie de invaliditate dacă ți se acordă prestațiile de invaliditate.

Astfel vei primi două plăți separate, una de la NAV și una de la schema de pensi pe care o ai prin intermediul angajatorului tău, de exemplu SPK (Statens Pensjonskasse) sau KLP (Kommunal Landspensjonskasse).

Combinarea muncii cu prestația de invaliditate

Chiar dacă beneficiezi de prestația de invaliditate, ai posibilitatea să muncești atât cât poți.

Există o limită pentru venitul pe care îl poți obține înainte ca plata indemnizației de invaliditate să fie redusă (ajustată în jos). Cu toate acestea va fi mai atractiv să muncești pentru că prestația de invaliditate combinată cu venitul obținut prin muncă sunt mai mari decât prestația de invaliditate singură. Rata prestației de invaliditate se ajustează din nou în sus dacă venitul tău din muncă este redus din nou.

Înregistrează-te pe NAV.no și utilizează calculatorul pentru venituri pentru a vedea cum influențează venitul plata prestației de invaliditate.

 • poți să ai venituri de până la 0,4 G pe an fără ca acestea să influențeze rata prestației de invaliditate. 0,4 x G este echivalent cu 44.591 coroane.
 • dacă ai o prestație graduală de invaliditate (parțială), vei avea o limită stabilită individual pentru venitul suplimentar pe care îl poți obține din muncă
 • dacă ți s-a aprobat măsura muncii facilitate permanent (varig tilrettelagt arbeid), limita de venit este egală cu G, echivalentul a 114.477 coroane în acest moment.
 • dacă beneficiezi de alocație de îngrijire sau alocație pentru plasament maternal, acestea sunt considerate venituri. Același lucru este valabil și pentru alte prestații în numerar sau alte activități care reprezintă un venit de pensie.

Dacă obții un venit peste limita admisă, îți vei păstra venitul, dar rata prestației de invaliditate va fi redusă. De regulă, vei rămâne cu mai mult, deoarece doar o parte din venitul peste limita admisă duce la o plată redusă a prestației de invaliditate.

Când ar trebui să raportezi venitul pe care te aștepți să îl realizezi?

Pentru a te asigura că primești plata corectă a prestațiilor de invaliditate, trebuie să te conectezi la nav.no și să raportezi la NAV atunci când

 • te aștepți să obții un venit anual mai mare decât limita de venit
 • venitul tău anual se modifică față de ceea ce ai raportat anterior
Ce se întâmplă dacă declari un venit prea mare sau prea mic?

Dacă ți s-a plătit prea puțin sau prea mult ca prestație de invaliditate, NAV efectuează o decontare ulterioară . Acest lucru se întâmplă în fiecare toamnă a anului următor când decontarea fiscală este gata.

Cum pot afecta venitul suplimentele la prestația de invaliditate?

Venitul poate afecta completările la prestația de invaliditate:

 • Dacă câștigimai mult decât limita de venit, alocația de urmaș este redusă .
 • Mărimea alocației pentru copii depinde de venitul total al familiei.

Suplimente și scheme curente atunci când beneficiezi de prestația de invaliditate
Supliment pentru copii

Dacă ești întreținător pentru copii sub 18 ani, este posibil să ai dreptul la alocație pentru copii.

Cerințe de rezidență (domiciliu înregistrat în Norvegia)

Pentru a avea dreptul la alocație pentru copii, trebuie

 • să locuiești în Norvegia, în zona SEE, sau într-o altă țară cu care Norvegia are un acord de securitate socială
 • copilul pe care îl întreții trebuie să fie rezident și să locuiască în Norvegia, în zona SEE sau în altă țară cu care Norvegia are un acord de securitate socială
Ce poți obține?

Poți primi alocație pentru copii cel mai devreme din luna după nașterea copilului. Alocația pentru copii încetează cel mai târziu începând cu luna de după împlinirea vârstei de 18 ani inclusiv.

Pentru fiecare copil, poți primi până la 0,4 ori suma de bază de asigurări naționale în alocație pentru copii pe an. Acest lucru este echivalent cu 44.591 coroane în acest moment .

În perioada 1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2022, prestația combinată de invaliditate și alocația pentru copii nu putea depăși 95% din venitul pe care îl aveai înainte de a deveni invalid. Această regulă a fost eliminată de la 1 iulie 2022.

Perioada ta de asigurări sociale este importantă pentru alocația pentru copii. Dacă nu ai o perioadă completă de asigurări sociale, alocația pentru copii va fi redusă în funcție de perioada de asigurări sociale .

Reține că, dacă un copil are propriul venit anual peste 1 G, care astăzi corespunde cu 111.477 NOK , copilul este considerat auto-susținător. Atunci nu ai dreptul la alocație de copii pentru copilul respectiv. Atât salariul (venitul de pensie), cât și dobânda/randamentul (venitul din capital) sunt considerate venituri pentru copil. 

Aveți datoria să raportați acest lucru către NAV.

Venitul total al familiei afectează alocația pentru copii

Alocația pentru copii este testată în funcție de resurse. Dacă copilul locuiește cu ambii părinți, trebuie să se țină seama de venitul ambilor părinți. În cazul în care veniturile cumulate ale părinților depășesc o anumită sumă, mărimea alocației pentru copii este redusă sau este desființată cu totul. În principal, acestea vor fi venituri din muncă, venituri din afaceri, venituri din străinătate, pensii din altele decât asigurările naționale și din străinătate.

Limita pentru ceea ce puteți câștiga înainte ca alocația pentru copii să fie redusă se numește cuantum de scutire. Alocația pentru copii se reduce cu 50 la sută din venitul care depășește suma gratuită. Dacă, de exemplu, venitul este cu 30.000 NOK mai mare decât suma gratuită, alocația pentru copii este redusă cu 15.000 NOK pe an. În cazul în care prestația de invaliditate este redusă ca urmare a lipsei perioadei de securitate socială în Norvegia, suma gratuită este redusă în mod corespunzător.

Când copilul locuiește cu ambii părinți

Alocația pentru copii se reduce atunci când venitul cumulat al ambilor părinți este mai mare decât suma gratuită de 4,6 ori cuantumul de bază al asigurării naționale. Acest lucru este echivalent cu 512.794 NOK astăzi .

Suma gratuită crește de 0,4 ori valoarea de bază a asigurării naționale pentru fiecare copil suplimentar. Acest lucru este echivalent cu 44.591 NOK astăzi .

Dacă nu ai acumulat timp întreg de asigurări sociale, sumele gratuite vor fi mai mici.

Când copilul locuiește cu un părinte

Alocația pentru copii se reduce atunci când venitul tău este mai mare decât suma gratuită de 3,1 ori cuantumul de bază al asigurării naționale. Acest lucru este echivalent cu 345.579 NOK astăzi .

Suma gratuită crește de 0,4 ori suma gratuită de asigurare națională pentru fiecare copil suplimentar. Acest lucru este echivalent cu 44.591 NOK astăzi . Doar venitul tău contează pentru alocația pentru copii.

Dacă nu ai acumulat perioada integrală de asigurări sociale, sumele gratuite vor fi mai mici.

Astfel depui cererea

Odată ce ți s-a acordat indemnizația de invaliditate, poți aplica digital pentru alocația pentru copii pentru indemnizație de invaliditate.

Solicită aici alocația suplimentară pentru copii la indemnizație de invaliditate

Alocația pentru copil se plătește împreună cu indemnizația de invaliditate, vezi capitolul Când se plătesc banii?

Decontarea ulterioară

Când decontarea fiscală este gata, NAV efectuează o decontare ulterioară. Dacă ți s-a plătit prea puțină alocație pentru copii, vei fi plătit cu restanțe. Dacă ți s-a plătit prea mult alocația pentru copii, trebuie să o plătești înapoi. Vezi mai multe despre decontarea ulterioară .


Prestația de invaliditate în străinătate

Dacă te muți în străinătate, acest lucru poate afecta cât de mult ești plătit de NAV. Dacă te muți într-o altă țară SEE sau într-o țară cu care Norvegia are un acord de securitate socială, vei primi, ca regulă generală, prestația de invaliditate integrală.

Dacă ai drepturi în calitate de tânăr cu handicap, prestația de invaliditate poate fi redusă dacă te muți în străinătate. Acest lucru se aplică și dacă te muți într-o țară din SEE.

Înainte de a te muta, poți solicita NAV să evalueze dacă poți lua cu tine prestația de invaliditate sau dacă aceasta va fi redusă.

Despre reședința în străinătate și apartenența la asigurările naționale

Calitatea de membru cotizantla asigurările naționale este cheia drepturilor de la NAV. Regulile din Legea privind asigurările naționale sau acordurile de securitate socială pe care Norvegia le are cu alte țări stabilesc dacă ești sau nu membru.

Sedere temporara

Când stați în străinătate mai puțin de 12 luni, sunteți în continuare membru al asigurărilor naționale norvegiene .

Dacă începeți să lucrați în străinătate sau pe o navă înmatriculată în străinătate în această perioadă, calitatea de membru va înceta. Puteți citi mai multe despre calitatea de membru și excepțiile din Legea asigurărilor naționale .

Dacă alternați între a fi în Norvegia și în străinătate, trebuie să rămâneți în Norvegia cel puțin 6 luni în fiecare an calendaristic pentru a nu vă pierde calitatea de membru. Timpul efectiv în care stați în străinătate, indiferent de locul în care sunteți înregistrat, este baza atunci când evaluăm dacă mai sunteți membru al asigurărilor naționale.

Dacă primești alocație pentru copii, există reguli separate pentru cât timp poți păstra această alocație atunci când stai în străinătate. Aflați mai multe despre alocația pentru copii și cerințele de ședere .

Rezidentiat in strainatate

Când urmează să fii în străinătate mai mult de 12 luni, conform regulii principale a asigurării naționale, ești considerat rezident în străinătate și nu mai este membru al asigurării naționale. Același lucru este valabil și dacă veți fi în străinătate mai mult de 6 luni pe an timp de 2 sau mai mulți ani calendaristici consecutivi.

Calitatea de membru voluntar în afara zonei SEE

Dacă doriți să vă păstrați calitatea de membru la asigurările naționale în afara zonei SEE, puteți aplica pentru calitatea de membru voluntar la asigurările naționale. Citiți mai multe despre calitatea de membru voluntar la asigurările naționale norvegiene .

Calitatea de membru voluntar în zona SEE

Dacă urmează să vă stabiliți în zona SEE sau în Elveția, aveți drepturi în țara de reședință și nu sunteți membru al asigurării naționale. În anumite cazuri, vi se poate acorda calitatea de membru voluntar la asigurările naționale. Citiți mai multe despre calitatea de membru voluntar pentru pensionarii norvegieni care locuiesc într-o altă țară din UE/SEE.

Acoperirea serviciilor de sănătate

Există reguli diferite în interiorul și în afara zonei SEE. Citiți despre serviciile de sănătate atunci când locuiți în străinătate la helsenorge.no.

Solicitați prestații de invaliditate din străinătate

Dacă ați locuit sau lucrat anterior în Norvegia, aveți libertatea de a solicita prestații de invaliditate din Norvegia, indiferent de țara în care locuiți. Dacă locuiți într-o țară SEE, cererea trebuie trimisă autorităților de securitate socială din țara SEE. unde locuiesti.

Certificat de viață

La fel ca majoritatea celorlalte țări, NAV utilizează certificate de viață atunci când verificăm persoanele care primesc pensie și indemnizații de invaliditate și sunt rezidente în străinătate. Controlul reduce riscul plăților incorecte în caz de deces.

Dacă urmează să trimiteți un certificat de viață către NAV, veți primi un certificat de trai și o scrisoare de informare prin poștă.

Alte beneficii de la NAV și șederea în străinătate

Dacă urmează să rămâneți în străinătate și să primiți alt sprijin financiar de la NAV, trebuie să verificați dacă puteți lua sprijinul financiar cu dvs.


Raportează modificări

Trebuie să anunțați NAV dacă

 • aveți venituri norvegiene sau străine în plus față de prestația de invaliditate
 • vă așteptați să primiți un venit anual mai mare decât limita de venit
 • starea dvs. civilă se schimbă
 • soțul sau concubinul dvs. primește modificări ale veniturilor
 • vei fi admis într-o instituție de stat cu masă și cazare gratuite 
 • executați pedeapsa în închisoare sau într-o altă instituție 

Dacă ați fost plătit prea mult pentru că nu ne-ați spus, de obicei va trebui să plătiți banii înapoi. Dvs. sunteți responsabil pentru a fi informat cu privire la banii care vin în contul dvs. și trebuie să ne raportați orice erori.

Șederea în străinătate

Trebuie să anunțați NAV dacă

 • vă muți în străinătate
 • veți rămâne în altă țară mai mult de 12 luni
 • trebuie să stați în altă țară mai mult de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic timp de 2 sau mai mulți ani consecutivi
 • începeți să lucrați în străinătate sau pe o navă înmatriculată în străinătate
 • copilul/soțul pe care îl întrețineți se va muta în altă țară sau va rămâne în altă țară mai mult de 90 de zile pe o perioadă de 12 luni
 • vă mutați înapoi în Norvegia

Ne puteți trimite un mesaj despre modificări. Ne puteti contacta si telefonic .   

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu