Skatteetaten

Cardul fiscal – accesarea si modificarea lui pe site-ul www.skatteetaten.no

Scris de Daniel Solheim

Buna dragilor,

Am primit o serie de intrebari din partea mai multora dintre voi in legatura cu cardul fiscal.

Acesta a fost deja trimis fiecaruia dintre voi (ati primit o notificare prin e-mail) in decembrie si a fost accesibil pentru angajatori de la inceputul anului 2022.

Unii dintre voi, cei care ati venit in 2021 ati platit PAYE tax in Norvegia (PAY AS YOU EARN tax) – adica impozitare la sursa.

La aceasta forma de impozitare nu aveti de completat sau corectat declaratia fiscala, nu aveti de platit restante sau de recuperat bani de la fisc, iar in iunie primiti doar o chitanta cu venitul realizat pe 2021 si suma/procentul perceput ca impozit pe venitul realizat.

Acest tip de impozitare are un procent de 25 la suta de impozit pe salar si este conceput pentru cei nou-veniti in Norvegia care incep sa munceasca si pentru cei care vin sezonier sau in anumite perioade ale anului si pleaca regulat inapoi in tara lor.

Trecerea de la acest model de impozitare la impozitarea prin tabel sau procente o puteti face voi insiva.

Impozitarea dupa tabel sau procente poate fi modificata in functie de mai multi parametri, principalul parametru fiind suma estimata a veniturilor pentru 2022.

In filmuletul de mai jos am incercat sa explic atat modul prin care accesati cardul fiscal, care sunt componentele de pe cardul fiscal si ce puteti sa modificati.

Sper sa va fie de ajutor si sa clarifice o serie de intrebari pe care le-ati avut pana acum.

Apasati pe imaginea de mai jos pentru a viziona filmul:

Filmul il gasiti pe canalul nostru Yotube: „Angela si Dan”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu