NAV

Alocatia pentru copii in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Daca ai in ingrijirea ta copii sub 18 ani, care locuiesc impreuna cu tine in Norvegia, poti avea dreptul la alocatie pentru copii. Un tata singur sau o mama singura poate, aditional, sa primeasca o alocatie majorata sau adaosul pentru copil mic.

Cine poate beneficia de alocatia pentru copii?
  • mama sau tatal copilului pot primi alocatia. Daca parintii au un acord in ce priveste domiciliul la ambii parinti, atunci alocatia se imparte egal intre ei.
  • Parinti adoptivi, alte persoane de ingrijire sau o institutie pentru protectia copilului poate sa primeasca alocatia copilului daca copilul locuieste acolo (peste trei luni).

Pentru a primi alocatia, copilul trebuie sa fie domiciliat in Norvegia. Daca copilul tau locuieste in Norvegia cel putin 12 luni consecutive, atunci este considerat a fi domiciliat aici.

Pentru cetatenii din spatiul SEE (Romania) sunt valabile alte regului , vezi capitolul „Spre si dinspre strainatate”.

Cine poate primi alocatia majorata?

Daca esti o mama singura sau un tata singur poti primi alocatia majorat daca locuiesti singur/singura cu copilul si

  • este separat/a, divortat/a sau vaduv/a
  • esti necasatorit/a si nu locuiesti cu celalalt parinte al copilului.
    Incheierea relatiei dintre parteneri de viata care au copii sub varsta de 16 ani in comun, trebuie sa fie confirmata prin certificat de mediere (meklingsattest).
  • ai fost in fapt separat/a cel putin 6 luni fara incuviintarea de separare (Separasjonsbevilling) sau sentinta
  • ai un sot/sotie/partener de viata care este in inchisoare cu o pedeapsa de minimum 6 luni, sau care a fost in arest preventiv cel putin 6 luni
  • ai un sot/sotie/partener de viata care a fost dat disparut pentru cel putin 6 luni
Ce suma poti primi sub forma de alocatie pentru copii?
  • alocatia normala este o suma fixa pentru un copil
  • alocatia majorata este alocatia pentru un copil in plus fata de cel cu care locuiesti in fapt (alocatie dubla)
  • Adaosul pentru copii mici este un adaos la alocatie pentru parintii/ingrijitorii singuri care au copii intre 0 si 3 ani, si care beneficiaza de alocatie majorata si prestatia completa de tranzitie (overgangstønad).

overgangsstønad: daca esti mama singura sau tata singur si ai copii sub varsta de 8 ani, prestatia de tranzitie iti va asigura venitul pe o durata de pana la 3 ani. In unele cazuri aceasta durata prestatiei poate fi prelungita.

Suma acestei prestatii de tranzitie se stabileste in functie de venitul tau.

Cata vreme poti primi alocatie pentru copii?

Poti primi alocatie din luna urmatoare datei de nastere a copilului sau din luna in care conditiile sunt indeplinite daca dreptul la alocatie aparela un moment ulterior. Alocatia se plateste pana in luna dinaintea datei in care copilul implineste 18 ani.

Daca conditiile pentru alocatia normala sau majorata nu mai sunt indeplinite, inainte ca copilul sa implineasca varsta de 18 ani, vei primi alocatia pana in luna in care conditiile nu mai sunt indeplinite.

Alocatia poate fi platita retroactiv cu pana la trei ani de la data depunerii cererii, daca conditiile pentru obtinerea alocatiei au fost indeplinite iar alocatia nu a fost platita celuilalt parinte si acesta/aceasta este un beneficiar in drepturi.

Cand exista un acord pentru domiciliu la ambii parinti (delt bosted), ambii parinti vor fi considerati ca fiind beneficiari in drepturi. De aceea este important sa depuneti cerere pentru impartirea alocatiei cand se ajunge la un astfel de acord, confor legii copiilor art. 36.

Cum depui cererea pentru alocatie?

Ca o regula, nu este nevoie sa depui cerere pentru alocatie. Daca copilul este nascut in Norvegia, mama va primi automat alocatia in curs de 2 luni de la nasterea copilului.

Trebuie totusi sa depui cerere pentru alocatie atunci cand:

  • mama nu este inregistrata cu domiciliu in Norvegia
  • copilul ete mai mare de 6 luni cand apare dreptul la alocatie
  • copilul nu este nascut in Norvegia
  • poti avea dreptul la alocatie majorata
  • tatal primeste sau a primit alocatia pentru alt copil
  • alocatia urmeaza sa fie evaluata conform reglementarilor conventiei SEE sau ale lator conventii de asigurari sociale
  • mama doreste ca tatal sa primeasca alocatia. In astfel de cazuri, tatal trebuie sa depuna cererea
  • esti tutore pentru copil. In astfel de cazuri, copilul este cel care va fi trecut ca persoana care depune cererea. Va trebui sa adugi la cerere o copie a imputernicirii de tutore sau alta documentatie care confirma ca tu esti tutorele copilului
  • esti parinte adoptiv pentru copil. Adauga la cerere documentatia care confirma ca tu ai responsabilitatea parinteasca pentru copil

Depune cererea folosind formularul „Krav om ordinær barnetrygd – NAV 33-00.07”.

Daca depui cerere pentru alocatie majorata, poti face asta folosind formularul „Krav om utvidet barnetrygd – NAV 33-00.09”.

Cand alegi formularul corect, vei vedea si ce fel de documente si anexe va trebui sa atasezi la cerere.

Spre si dinspre strainatate

Daca urmeaza sa locuiesti in strainatate si primesti alocatie de la NAV, va trebui sa verifici daca poti lua cu tine aceasta prestatie.

Trebuie sa informezi NAV despre tara in care doriti sa calatoriti si durata sederii. Daca sederea acolo dureaza mai mult decat a fost planificat, va trebui sa informezi NAV in legatura cu acest lucru.

De asemenea, trebuie sa informezi NAV daca tu sau sotul/sotia/partenerul incepeti o relatie de munca sau incheiati o relatie de munca in strainatate.

Cetatenii straini pot avea dreptul al alocatia pentru copil atunci cand toata familia locuieste in Norvegia si urmeaza sa fie domiciliata aici cel putin 12 luni. Acest lucru este valabil pentru toti cetatenii straini domiciliati in Norvegia, care sunt inregistrati in registrul populatie si care au drept de sedere sau sedere legala din alt motiv.

Daca esti cetatean al unui stat din UE/SEE si lucrezi in Norvegia, poti avea dreptul la alocatie pentru copil chiar daca vei fi domiciliat in Norvegia mai putin de 12 luni.

Citeste mai multe despre alocatia si prestatia financiara (kontantstøtte) pentru muncitori straini in Norvegia.

Raporteaza modificarile

Trebuie sa raportezi la NAV daca primesti alocatie majorata si nu mai ai dreptul la aceasta prestatie. Acest lucru este valabil daca tu

  • te casatoresti
  • ai copii cu un nou partener de viata
  • ai fost partener de viata (samboer) cu o persoana cu care nu ai in copii in comun timp de 12 luni.

Daca apara modificari in situatia familiala sau planuiesti o sedere in strainatea, acestea pot avea o importanta pentru suma beneficiului platit de catre NAV. In astfel de cazuri trebuie sa anunti NAV imediat.

Plata beneficiului

Vezi pagina datile de plata, bani de concediu de odihna si retragerea fiscala

Poti de asemenea sa verifici platile in serviciul „Utbetalingsoversikt”

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu