Altele Statens Vegsvesen

Circulatia in sensul giratoriu (reglementarile norvegiene)

Scris de Daniel Solheim

Cand circuli in sensuri giratorii, trebuie sa iti adaptezi viteza de mers, sa folosesti semnalizarea si sa te plasezi astfel incat ceilalati automobilisti sa inteleaga care iesire din sens o vei alege.

Aceleasi reguli sunt valabile atat in sensurile giratorii cat si in intersectiile obisnuite.

Ca si in celelate situatii din traficul rutier, trebuie sa circuli cu atentie si sa fi prudent. Astfel contribui la un trafic rutier sigur pentru toti participantii si evit impiedicarea sau deranjarea altor participanti la trafic.

Atentie! Trebuie sa respecti intotdeauna indicatoarele si marcajele rutiere. Acest lucru este valabil si cand acestea arata altceva decat ceea ce consemnam noi in acest articol.

Plasarea ta da informatii utile celorlalti participanti la trafic

Mentine o viteza redusa si plaseaza-te corect la intrarea in sensul giratoriu. Astfel este mai usor pentru ceilalti participanti la trafic sa inteleaga ce ai de gand sa faci si in ce directie vrei sa mergi.

Sens giratoriu cu benzi duble de sens atat la intrare cat si la iesire din sensul giratoriu. Ilustratie: Statens Vegvesen

Tine dreapta atunci cand urmeaza sa iesi spre dreapta

Daca ai de gand sa iesi la dreapta din sensul giratoriu, alege banda dreapta sau pozitioneaza-te pe dreapta la intrarea in sensul giratoriu.

Plaseaza-te unde se potriveste mai bine cand ai de gand sa mergi drept inainte.

Daca doresti sa mergi drept inainte, te plasezi cum este mai potrivit. Cand sunt mai multe benzi, alegi de obicei banda dreapta.

Tine stanga atunci cand urmeaza sa iesi spre stanga.

Daca vrei sa iesi la stanga din sensul giratoriu, te pozitionezi la stanga sau in banda stanga la intrarea in sensul giratoriu.

Tu ai „Cedeaza trecerea” pentru participantii la trafic care se afla deja in sensul giratoriu.

Tu trebuie acorzi prioritate participantilor la trafic care sunt deja in sensul giratoriu si trebuie sa arati clar ca ai vei ceda trecerea. Acest lucru il faci prin reducerea vitezei in timp util si, eventual, sa te opresti inaintea marcajului „Cedeaza trecerea”.

De asemenea, tu ai obligatia de a acorda prioritate si in cazul in care doresti sa schimbi banda in sensul giratoriu. Foloseste semnalizarea inainte de a schimba banda.

Sens giratoriu in care intrarea si iesirea din sens au cate o banda in directia de mers.
Ilustratie: Statens Vegvesen

Cum folosesti semnalizarea in sensul giratoriu

Semnalizeaza in timp util inainte de a vira sau de a shimba banda de mers cand esti in sensul giratoriu.

Daca iesi la prima iesire din sens:

Semnalizeaza la dreapta in timp util inainte sa intri in sensul giratoriu. Continua semnalizare la dreapta pana cand ai iesit din sens.

Daca iesi din sensul giratoriu la a doua iesire sau mai tarziu

Incepe sa semnalizezi dreapta cand ajungi in dreptul ultimei iesiri inainte de iesirea ta.

Daca iesi la stanga

Tu ii poti ajuta pe ceilalti participanti la trafic prin a semnaliza la stanga inainte de a intra in sensul giratoriu. Incepe sa semnalizezi la dreapta cand ajungi in dreptul ultimei iesiri inainte de iesirea ta.

In special in situatiile in care urmeaza sa virezi la stanga, in sensuri giratorii mai mici, dar cu vizibilitate buna, poti ajuta ceilalti participanti la trafic prin a semnaliza la stanga inainte de a intra in sensul giratoriu. Ilustratie: Statens Vegvesen.
REGULI PRINCIPALE

POZITIONARE – VITEZA REDUSA – ACORDAREA PRIORITATII – SEMNALIZARE

  • alege pozitionarea ta in timp util inainte de sensul giratoriu (vezi ilustratiile)
  • viteza redusa la intrarea in sensul giratoriu da o mai buna siguranta si o mai buna accesibilitate
  • Can urmeaza sa intri in sensul giratoriu, trebuie sa acorzi prioritate participantilor la trafic care se afla deja in sensul giratoriu
  • In cazul in care carosabilul este suficient de lat pentru doua autovehicule unul langa celalalt, sensul giratoriu are doua benzi chiar daca benzile nu sunt marcate!
  • Semnalizeaza pentru a arata in ce directie vei intra si vei iesi din sensul giratoriu (vezi ilustratiile).

sursa: Statens Vegvesen

Brosura emisa de Statens Vegvesen:

descarca apansad pe imagine

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu