Români frumoși

Gabriela Sirbu isi lanseaza cartea „Spune nespusul – o explorare a regulilor nescrise din Nordul Norvegiei”

Scris de Daniel Solheim

Toate culturile au codurile lor scrise, dar mai ales nescrise. Pentru noii veniti, pentru imigranti, asa cum suntem noi, este greu sa le descifram de la prima vedere. Ne trebuie timp, perseverenta, si mai ales interes si bunavointa sa le intelegem. Deasemenea, este nevoie si de o buna cunoastere a limbii norvegiene.

Gabriela Sirbu a scris o carte despre cele nespuse ale societatii si culturii norvegiene. Pe Gabriela o cunoasteti probabil din social media, din postarile pe diverse grupuri atat de romani, cat si grupuri de interes pentru imigranti, pentru ca scrie cu preponderenta in limba engleza.

Cartea pe care tocmai a publicat-o este deasemenea in limba engleza si se numeste: “Spune nespusul – o explorare a regulilor nescrise din Nordul Norvegiei”.

O gasiti pe Amazon atat in versiune online (Kindle) cat si paperback/pocket, la o cautare a titlului in limba engleza “Speak the unspoken – exploring the unwritten rules of North Norway”.

Aveti link aici: “Speak the unspoken – exploring the unwritten rules of North Norway”

De ce Nordul Norvegiei?

Pentru ca Gabriela locuieste de aproape 20 de ani in Tromsø. A venit in Norvegia sa studieze un master in mediere de conflict la Universitatea din Tromsø. De profesie jurnalist la momentul relocarii la Tromsø, Gabriela a fost intotdeauna curioasa mai ales cu privire la natura umana si la cum functioneaza oamenii in relatie cu ei insisi, precum si in relatie cu alte persoane.

De aceea, a observat ca disputele sau conflictele fie dintre oamenii de rand, fie dintre tari nu se poarta neaparat cu arme. Mai intai se poarta prin cuvinte si sentimente, abia apoi unii prefera sa ridice vocea, pumnii sau armele, cand simt ca nu se pot face auziti altfel.

Aceasta observatie a determinat-o sa studieze psihologie la Instituttul de psihologie si terapie gestalt din Oslo.

Concluzia in urma studiilor este ca o buna gestionare a emotiilor, duce la o buna gestionare a conflictelor si a relatiilor dintre oameni.

Cartea scrisa de Gabriela descrie subtilitati si nuante ale culturii norvegiene. Detalii de viata si de munca pe care multi dintre norvegieni nu stiu sa le descrie, deoarece pentru ei sunt de la sine inteles. Ei s-au nascut si au crescut cu ele si nu a fost nevoie niciodata sa le descrie cuiva, de aceea le este greu sa puna cuvinte pe comportamente si actiuni care pentru ei sunt naturale si firesti.

Cartea Gabrielei Sirbu este accesibila pe amazon.com

La fel cum in cultura romana exista multe detalii pe care noi nu stim sa le descriem in cuvinte pentru ca sunt implicite, ne-am nascut si crescut in ele, si de aceea nici macar nu ne gandim ca ar putea fi de neinteles pentru cei care vin din alte tari.

Multi imigranti vin in Norvegia fascinati de natura si mai ales de sistemul social. In spatele acestui sistem social, a bunastarii si a stilului de viata care se vede la prima vedere exista multi ani de traditie, planificare si actiune care nu se vede si care este greu de inteles atunci cand nu sunt explicate.

In cartea sa, Gabriela descrie in cuvinte o parte dintre aceste detalii de substanta.


Cu acordul ei, redam mai jos un fragment din capitolul despre „Arta conversatiei” din cartea „Spune nespusul – o explorare a regulilor nescrise din Nordul Norvegiei”.:

«Norvegienii au reputatia de a fi foarte diplomati, calitate naturala pentru multi dintre ei. Nu au obiceiul de a spune lucrurilor pe nume, pentru ca nu doresc sa raneasca pe nimeni, si a nu rani/jigni oamenii prin cuvinte este foarte important (…)

In alte culturi, exprimarea este directa si cateodata taioasa, cu cuvinte clare care nu lasa loc interpretarilor: economiseste timp. De multe ori, intonatia cu care se spun cuvinte si fraze este ridicata si nervoasa, sau iriata. Multi norvegieni percep aceasta intonatie ca fiind agresiva, chiar daca nu asta este intentia vorbitorului: pur si simpla asa au invatat sa vorbeasca copiind comportamentul familiei si a societatii in care au trait.

Intonatia vocii si cuvintele sunt folosite cu mare grija in cultura Norvegiana. Intrebari directe despre familie, salariu, copii, stare civila, religie sau viziuni politice nu sunt adresate direct. Fac parte din spatiul intim al unei persoane, spatiu care este nevoie sa fie respectat. De aceea, norvegienii pot fi perceputi drept reci si neinteresati. Nu este in totalitate adevarat. Chiar sunt curiosi si vor sa stie, insa nu este in natura lor sa intrebe pentru ca nu vor sa deranjeze.

De multe ori norvegienii prefera sa asculte conversatiile pe care le avem cu alte persoane si prefera situatiile in care impartasim singuri ceva din viata noastra privata. Acest lucru insa poate fi controversat in momentul in care se impartaseste mult prea mult si dintr-o data. Asta inseamna ca este posbil sa te astepti ca si ei sa impartaseasca la fel de mult despre ei insisi, lucru pe care nu multi doresc sa-l faca, si mai ales nu unor persoane pe care nu le cunosc. De multe ori, prea multa informatie personala ii indeparteaza.

De aceea este nevoie de subiecte neutre de conversatie: vreme, ce scrie in ziar sau ce s-a prezentat la stiri sau in programe TV, sau serii de televiziune populare. Nu sunt subiecte personale si toata lumea le poate aborda. Toata lumea care le citeste si priveste.

Este important sa petreci timp cu norvegienii. Nu este neaparata nevoie sa se faca conversatie. Este perfect ok sa stai in liniste impreuna cu ei. Insa aceasta tacere poate fi inconfortabila pentru oameni care vin din culturi mai vorbarete”(…)

Gabriela Sirbu

Spune nespusul – o explorare a regulilor nescrise din Nordul Norvegiei”.


In momentul de fata, Gabriela isi desfasoara activitatea pe mai multe planuri: consilier pentru educatie doctorala la Universitatea din Tromsø.

Are un cabinet de psihologie practica unde lucreaza cu precadere cu imigranti si problemle pe care relocarea dintr-o tara in alta le poate aduce.

Cabinetul fizic este in Tromsø, insa poarta sedinte si online; este mediator la Consiliul norvegian de mediere a conflictelor; tine cursuri si workshopuri de interes pentru imigranti dar si pentru localnici, pe diverse teme: comunicare multiculturala, sanatate emotionala si mentala, sau teme specifice de cultura norvegiana precum egalitatea de gender sau protectia copilului.

De ce in limba engleza?

Pentru ca daca vii in Norvegia, ai nevoie sa vorbesti macar putin limba engleza daca vrei sa te descurci. Si avand in vedere ca in Norvegia sunt foarte multi imigranti din toate tarile lumii, este important ca informatia sa ajunga la cat mai multi.

Gabriela scrie de asemenea blog pe teme de sanatate emotionala a emigrantilor/imigrantilor in general, tot in limba engleza: https://migrationofemotion.com/blog/ .

Facsimila a blogului Gabrielei Sirbu

Dupa cum probabil va dati seama si din fotografii Gabrielei ii place sa scrie, sa calatoreasca, dar si sa mearga in drumetii pe munte. Tromsø este locul perfect pentru o astfel de activitate.


Pentru cei care doresc terapie gestalt, terapie de cuplu sau coaching, vizitati pagina de contact a Gabrielei Sirbu pentru mai multe informatii/programare:

Pagina de contact a Gabrielei Sirbu

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu