Media Români frumoși Youtube

Roxana – fermier roman in Norvegia – scurt interviu si articol despre noua ei initiativa: „Inn på tunet”

Scris de Daniel Solheim

In vara i-am facut o vizita Roxanei, fermiera romanca din Prestfoss.

Nu există nicio îndoială că Roxana este ocupată, mai ales primavara, vara si toamna. Chiar si iarna are provocarile ei, desi Roxana ne spune ca iarna este anotimpul cand se poate relaxa.

Ea ne marturiseste ca este mandra de ceea ce face, nu ii este rusine sa spuna ca are vaci si se ocupa de cresterea lor.

La finalul interviului ne dezvaluie viitorul ei proiect: Inn på tunet, o oferta pe care o va face institutiilor, scoli, gradinite, centre de ingrijire si reabilitare.

Pentru video, apasati pe imaginea de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=qUKyg-KWwD8

Mai jos articolul publicat pe site-ul sigdal.no despre Roxana si proiectul ei de la ferma Ramstad:

Roxana incepe „Inn på tunet” la Ramstad

(Inn på tunnet – inseamna „in ograda”, in acest context in ograda fermei)

Roxana Stangebye este o adevarat muncitoare si combina agricultura cu un loc de munca cu norma intreaga la Sigdal Kjøkken – fabrica de mobilier pentru bucatarii din Sigdal. In curand, ea spera sa fie in plina desfasurare cu proiectul „Inn på tunet” la ferma Ramstad.

Fara indoiala ca Roxana este ocupata. Tanara din Romania ne ofera un interviu dupa incheierea programului de munca de la Sigdal Kjøkken. Sotul ei, Oddvar Stangebye, este cel care ne deschide usa si ne invita sa intram. Ne spune ca tocmai au servit cina si ca Roxana s-a dus sa se schimbe. Pana vine ea, o putem astepta in bucatarie.

Dupa nici doua minute, Roxana vine in fuga, val-vartej.

– De fapt uitasem ca vii azi, recunoaste tanara energica si vesela, in varsta e 28 de ani, in timp ce ne arata drumul spre sufragerie.

Sunt multe lucruri pe care Roxana le tine sub control. Locul de munca cu norma intreaga de la Sigdal Kjøkken, ferma si intretinerea hambarului si o pozitie destul de recenta ca manager al Cooperativei fermierilor din Sigdal si Eggedal (Sigdal og Eggedal Bondelag).

Roxana nu a lipsit din atentia presei in ultima vreme. In 2021, vacile Roxanei au ajuns in fruntea listei efectivelor cu cea mai mare productie de lapte. Asta este o realizare care impune respect.

Certificatul de acreditare „Inn på tunet” a fost obtinut

De parca toate acestea nu ar fi suficient de multe, ea a primit recent aprobarea pentru ferma ei, ca sa poata oferi servicii sub egida „Inn på tunet”.

„Inn på tunet” inseamnå servicii de bunastare personalizate si de calitate asigurata in agricultura. Fermele care ofera servicii „Inn på tunet” au o acreditare speciala din partea fundatiei „Norsk Mat”.

Fermele „Inn på tunet” ofera activitati prin care participantii pot sa aiba o ocupatie semnificativa in care sa poata avea sentimentul de a reusi, sa dezvolte abilitati noi si bunastare.

Beneficiarii „Inn på tunet” pot fi copii si tineri, persoane dependente de sustante psihoactive, persoane cu dizabilitati sau varstnici. Iar clientii pot fi persoane private, municipalitati sau NAV.

– Am muncit mult cu acreditarea „Inn på tunet” inca din aprilie anul trecut. In 24 februarie am primit, in sfarsit, dovada scrisa ca putem oferi clientilor „Inn på tunet” aici la ferma Ramstad. A fost nevoie de multa munca. Am fost si la cursuri si am avut si inspectii KSL aici la ferma, ne spune Roxana.

KSL (Kvalitetssystem i landbruket) inseamna „Sistem de calitate in agricultura” si consta in mai multe liste de verificare si indramatoare care sunt utilizate in revizia proprie la ferma. Cand aplici pentru a deveni o ferma „Inn på tunet” cu oferte de servicii in sanatate si ingrijire, se cere o runda suplimentara de verificari KSL, efectuata de revizori externi.

– Deoarece urmeaza sa ofer servicii persoanelor care sufera de diverse afectiuni, printre altele dementa sau probleme psihice, am avut in vizita un expert care urma sa verifice ferma. Nu este suficient doar cu o revizie KSL interna, spune Roxana.

Cu dovada acreditarii primita de la Fundatia Norsk Mat, tanara fermiera abia asteapta sa poata spuna „Bun venit” celor care doresc sa experimenteze viata de fermier.

Sociabila si dornica sa ajute

– Eu sunt socibila si imi place sa ajut oamenii. De aceea ma bucur sa pot incepe cu acest proiect „Inn på tunet” aici la ferma. Acum pot primi, de exemplu, copii de la gradinita, clase de elevi, elevi de la SFO, adolescenti satui de scoala, persoane care merg la terapie si altele. Si persoanele private ma pot contacta daca doresc sa petreaca o zi la ferma, sau doresc sa ofere cuiva un card cadou cu o experienta la ferma, ne spune Roxana.

– Am fost foarte energica

– Ai timp sa iti mai iei si liber, din cand in cand? o intrebam noi gandindu-ne ca probabil este o intrebare nepotrivita, avand in vedere toate activitatile pe care le face.

– Da, imi mai iau cate putin liber, din cand in cand.

Vara imi iau o saptamana de concediu.

Roxana

– Imi place sa ies la drumetie in padure sau pe munte, preferabil de la o cabana la alta. Anul trecut am fost la Prekestolen, ne spune Roxana.

– Dar sunt foarte energica si imi place sa am multe de facut. Incep proiecte noi inca inainte de a-l termina pe cel cu care am inceput deja. Trebuie sa faci multe cat esti tanar si esti plin de energie, zambeste Roxana.

Rezultate ale acestei energi exhuberante sunt printre altele construirea unui grajd rece, exluza pentru izolare in cazul contaminarii si a mai si turnat fundatie pentru noul gard din grajd. Acasa in Romania, Roxana a muncit timp de trei ani in constructii, deci bormasina nu-i este necunoscuta. Cu toate acestea, pentru ea este important sa sublinieze ca a primit multe indrumari bune de la Oddvar.

De asemenea, ea subliniaza ca motivul pentru care reuseste sa faca atatea lucruri este pentru ca intr-adevar ii place ceea ce face.

– Trebuie sa ma concentrez la lucrurile care imi plac, spune ea.

A tras capsunii cu discuitorul

Multi ani la rand, ferma Ramstad s-a ocupat de capsuni.

De fapt, asa a ajuns Roxana pentru prima data in Sigdal – la cules de capsuni in vara anului 2013. Din 2015 a locuit la Ramstad. Ulterior i s-a increditat raspunderea pentru productia de capsuni, organizarea culegatorilor si toate celelalte aspecte care apartin de aceasta activitate.

– Mi s-a facut lehamite de capsuni. Imi placea sa-i culeg si eram buna la cules. Dar toata organizarea – a fost prea stresant, suspina ea.

– Acum am renuntat de tot la cultivarea capsunilor.

Nu am mai rezistat si am bagat discuitorul in ei, spune ea si zambeste smechereste.

Cand Roxana e prin apropiere, faptele urmeaza repede in urma cuvintelor.

Buna la stiintele naturii si la limbi straine

Nu exista indoiala ca ii place mult sa fie fermier. Dar cu ce s-ar fi ocupat daca ar fi trebuit sa faca altceva in viata?

– Atunci cred ca ar fi trebuit sa fie ceva cu stiintele naturii., Imi plac. Am fost buna la chimie si la biologie cand eram inca eleva in Romania. In clasa a X-a am fost la o olimpiada de chimie unde am luat primul loc pe judet si am mers mai departe la olimpiada nationala, ne spune ea. La liceu a ales un profil tehnologic cu specializare ca tehnician de mediu si protectia mediului.

Roxana este talentata la limbi straine.

LImba norvegiana a invatat-o pe cont propriu, iar la scoala in Romania a invatat franceza, engleza si latina.

– Romana si norvegiana sunt foarte diferite. Dar imi place sa invat limbi straine si pot sa vorbesc si un pic de spaniola si italiana. Spaniola am deprins-o uitandu-ma la seriale tv, spune ea si isi aduce aminte cu ea si colegele ei vorbeau spaniola in clasa.

Este apreciata de multe ori

Chiar daca Roxana a locuit in Sigdal in ultimii sapte ani, exista in special un aspect care face diferenta intre viata muncii de aici si cea din tara ei natala.

– Ceea ce am observat eu aici in Sigdal este ca sunt apreciata de multe ori si primesc feedback-uri frumoase cand fac o treaba buna, zambeste Roxana.

– In Romania era mai mult ceva in genul „bine, ti-ai facut treaba, hai la urmatoarea”. Erai mai mult ca un robot, povesteste Roxana gesticuland.

Manager al Cooperativei Fermierilor – Bondelaget

In octombrie anul trecut, Roxana a devenit managerul Cooperativei Fermierilor iar la inceputul anului, cooperativa a intrat ca actionar in compania Sigdal Utvikling AS. Roxana este convinsa ca este o alegere buna si ca astfel colaborarea poate duce la cresterea cunostintelor despre agricultura pe plan local.

– Trebuie sa prezentam mai mult agricultura. Printre altele, noi din cadrul Cooperativei vom analiza modul in care magazinele pot face si mai vizibile produsele alimentare norvegiene si locale. De asemenea, dorim sa organizam in asa fel incat scoli si gradinite sa poata asiste la diverse aspecte, cum ar fi fatatul mieilor, mai adauga managera Cooperativei.

– Sunt atatea posibilitati in jurul nostru!

– Suntem norocosi ca locuim intr-o comuna atat de frumoasa precum Sigdal. Iubesc ferma asta si am facut asta de cand am venit aici prima data. Ramstad este unul din cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut vreodata, si sunt atatea posibilitati in jurul nostru. Asta ma motiveaza sa continui sa fac o treaba buna ca fermier, incheie Roxanda.

Daca doresti sa afli mai multe despre „Inn på tunnet” – Ramstad poti vizita pagina de facebook Inn på tunet Ramstad gård.

sursa: Sigdal.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu