Skatteetaten

Declarația fiscală pe venit pentru anul 2022 – câteva recomandări

Scris de Daniel Solheim

În perioada 14. martie – 31. martie, Autoritatea Fiscală emite declarația fiscală pe venit și avere pentru anul 2022.

Expertul în materie de economie al site-ului Dine Penger, Hallgeir Kvadsheim

Atunci primești calculul fiscal preliminar și vezi dacă ai plătit prea puțin sau prea mult impozit pe venit.

– Toți ar trebui să intre pe site-ul skatteetaten.no ca să își verifice declarația fiscală, spune expertul economist de la Dine Penger, Hallgeir Kvadsheim.

– Declarația va fi emisă oricum, dar toți ar trebui să verifice dacă este sau nu corectă.

Datele emise de Skatteetaten arată că 10 % din populație nu își verifică niciodată propria declarație pe venit.

Consultantul senior Roar Lyby, de la Skatteetaten, este de părere că există în special o grupă mare de persoane care ar trebui să facă aceste verificări.

– Toți cei care călătoresc între domiciliu și muncă trebuie să facă modificări. Noi nu am înregistrat numărul de zile și numărul de kilometri pe declarația fiscală pentru 2022, deoarece nu știm câte zile a lucrat fiecare de acasă sau a fost la locul de muncă, spune Roar Lyby în dialog cu Dine Penger.

O deducere fiscală generoasă pentru călătorii

Pentru cei care au o oarecare distanță de la domiciliu până la locul de muncă există un avantaj în plus anul acesta: deducerea pentru călătorii a crescut destul de mult, spune Kvadsheim.

Această deducere se acordă tuturor, indiferent de modul în care ajungi la locul de muncă, cu mașina, barca, calul, bicicleta sau pe jos.

– Pentru 2022 se acordă o deducere pentru cheltuielile de călătorie care depășesc 14.000 de coroane. Dar, pentru a obține această deducere, trebuie să ai o distanță de la domiciliu până la locul de muncă peste 19 km într-o direcție.

– 2022 a fost, de asemenea, un an în care mulți au devenit navetiști din nou, după doi ani cu birou la domiciliu. Cei care sunt în această situație ar trebui să verifice deducerea pentru navetă cu atenție, spune Kvadsheim.

Când primești tu declarația fiscală pe venit

Momentul în care tu primești declarația fiscală este aleatoriu, indiferent dacă o primești pe hârtie sau digital. Încă mai există aproximativ o jumătate de milion de persoane care își primesc declarația fiscală pe hârtie.

Dacă primești declarația fiscală în format digital, vei fi notificat prin email.

După ce ai primit notificarea, poți accesa declarația fiscală pe pagina ta (Min Side) pe site-ul skatteetaten.no folosind credențialele de acces.

Autoritatea fiscală a avertizat în cursul lunii martie despre tentativel de înșelăciune apărute în legătură cu emiterea declarației fiscale din acest an.

– Noi nu trimitem link-uri de acces prin email sau SMS și nici nu solicităm utilizatorului informații bancare sau informații ale cărților de credit pe aceste canale. Nu te lă sa indus în eroare, pentru că aceste acțiuni sunt înșelăciuni, a declarat directorul de securitate Ragna Fossen de la Skatteetaaten într-un comunicat de presă.


Noi cote de impozitare

  • deducerea de bază a impozitului pe avere a fost majorată, acum este de 1,7 milioane NOK (sau 3,4 milioane NOK pentru soți)
  • Cota impozitului pe avere a fost majorată la 0,95 %. Pentru bunurile care depășesc 20 milioane NOK (40 milioane NOK pentru soți), rata de impozitare este de 1,1 %
  • Evaluarea acțiunilor și a activelor operaționale a crescut de la 55 % la 75 %.
  • cota de impozitare a dividendelor a fost modificată în data de 6. octombrie
  • Locuința de domiciliu primară este evaluată la 25% din valoarea reală asumată. Partea din valoarea locuinței primare care depășește 10 milioane de NOK este evaluată cu 50 %.
  • Deducerea pentru călătorie – pragul pentru deducere a fost redus de la 23.900 la 14.000 – mult mai multe persoane vor avea dreptul la această deducere
  • Evaluarea locuințelor secundare este majorată la 95 %
  • Valoarea fiscală de avere a proprietăților de vacanță a fost ajustată la 25 %
  • Deducerea pentru contribuția la sindicate a fost majorată la 5.800 de coroane
  • Deducerea maximă pentru donații către organizații umanitare a fost redusă la 25.000 de coroane

Cele mai frecvente greșeli

Roar Lyby spune că una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii este de a se mulțumi cu faptul că primesc bani înapoi de la calcularea fiscală, fără să verifice cu atenție declarația fiscală.

– Declarația pe venit și avere pe care noi o emitem este aproape completă, fiecare trebuie însă să o finalizeze. Ar trebui ca toți să verifice că datele înregistrate acolo sunt corecte, să verifice dacă lipsește ceva – atât la venituri cât și la deduceri. Verifică atât averea cât și împrumuturile – și gândește-te dacă s-a întâmplat ceva anul trecut care ți-a influențat economia privată în anul trecut, spune el.

Lyby continuă:

– Dacă ți-ai schimbat locul de muncă, ți-ai cumpărat locuință, ți-ai pierdut partenerul de viață, ai copii care au început la grădiniță, ai trecut de la viața de student la viața de muncă – ar trebui să verifici tot ceea ce este trecut pe declarația ta de venit și avere.

Consultant senior la Skatteetaten, Roar Lyby.
Unde se fac cele mai multe greșeli

Lyby spune că din experiența sa știe că cele mai multe greșeli apar acolo unde trebuie să completezi tu însuți diverse date. Poate, de exemplu, să fie vorba de vânzarea impozabilă a unei locuințe, chirie, investiții în criptovalută sau relații economice în străinătate.

Acestea sunt domenii cu care Skatteetaten a lucrat activ și a pus la dispoziție mai multe ghiduri pe site-ul skatteetaten.no pentru a-i ajuta pe cei care au întrebări legate de astfel de chestiuni.

– Primim multe întrebări, după emiterea declarației fiscale, despre motivul pentru care unii au restanțe fiscale, de la înregistrarea deducerii de călătorie, transferul deducerilor între soți și parteneri de viață până la întrebări legate de venituri realizate din închiere de spații locative și criptovalută – tot spectrul. Avem impresia că mulți sunt preocupați ca declarația fiscală să fie corectă.

Când vin banii?

Dacă primești declarația fiscală devreme și o verifici și o trimiți rapid înapoi, poți primi surplusul fiscal la începutul lunii aprilie. Dacă dorești să primești surplusul fiscal cât mai repede, trebuie să predai declarația fiscală în mod digital. Dacă ești căsătorit, trebuie ca ambii soți să predea declarația fiscală, pentru a primi surplusul fiscal cât mai repede.

– 9 din 10 persoane vor primi decontul fiscal în cursul lunii iunie. La modul general putem spune că decontul fiscal vine atunci când Skatteetaten a finalizat procesarea declarației fiscale. Dacă există sitații complicate, sau declarația fiscală a fost selectată pentru control sau s-au făcut modificări care trebuie verificate manual, atunci procesarea va dura mai mult timp, spune Lyby.

El mai adaugă la final:

– Noi (skatteetaten) te anunțăm când este finalizat decontul tău fiscal. Când primești notificarea de a te loga și de a verifica decontul fiscal, de obicei banii intră în contul tău după o zi sau două, sau maxim trei săptămâni.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu