Skatteetaten

Impozitarea tabelară sau procentuală a salariului – material informativ

Scris de Daniel Solheim

Nu ești sigur ce înseamnă tabelul de impozitare și procentul de impozitare?

Mai jos ai o introducere a celor două opțiuni precum și modul în care poți face modificări ale modului în care ți se deduce impozitul pe venit la salariu.

Norvegia are un sistem de impozitare progresivă, ceea ce înseamnă că cu cât câștigi mai mult, cu atât cota de impozitare este mai mare. Angajatorul poate deduce impozitul pe salariu în două moduri:

  • impozitarea prin tabel – care reține din ce în ce mai mult impozit, în funcție de cât câștigi de la o lună la alta
  • impozitarea procentuală – care este un procent fix – indifernt de modificările venitului obținut de la o lună la alta.

ATENTIE:

Este important de reținut că impozitarea vizează atât veniturile realizate cât și beneficiile materiale obținute de la angajator (cazare, masă, transport, telefon de serviciu, mașină de serviciu).

Și acestea sunt impozabile!


Impozitarea venitului prin tabel

Reținera impozitului pe venit prin tabel are drept scop a te asigura că plătești suficient impozit pe tot parcursul anului, astfel încât să eviți impozitul rezidual, sau restanța fiscală în anul următor.

Acest mod de a reține impozitul pe venit ține cont de sistemul progresiv de impozitare prin variarea automată a cotei de impozitare în funcție de venitul realizat (salariu).

Dacă câștigi mai mult la sfârșitul anului decât la începutul acestuia, tabelul va ajusta suma de impozitare pentru a evita impozitul rezitual.

Sistemul tabelar constă din tabele cu diferite numere. În care dintre aceste tabele ești plasat, depinde de câte adaosuri sau deduceri sunt preconizate în cursul anului fiscal.

Dacă, de exemplu, ai un venit mic și plătești dobânzi pentru un credit ipotecar, asta va oferi deduceri fiscale care vor duce la o cotă de impozitare mai mică.

Astfel vei fi plasat într-un tabel cu o cotă de impozitare mai mică decât alte persoane cu venituri mai mari și deduceri mai mici.

Doar angajatorul principal poate folosit tabelul de impozitare – adică angajatorul de la care primești cea mai mare parte a venitului tău. Pentru alți angajatori secundari și veniturile obținute de la aceștia, se va folosi întotdeauna un procent fix de impozitare. Acest lucru este necesar petnru a evita ca cheltuielile privind dobânzile și deducerile să fie socotite de două sau mai multe ori, ceea ce ar rezulta în deduceri fiscale eronate, cu consecința de a avea un impozit rezidual mai târziu.

Cota de impozitare tabelară se ajustează automat în funcție de modificările din salariu.

Este important de menționat că toate celelalte informații (legate de tabelul în care ești plasat) se bazează pe informații vechi de un an sau doi.

Multe lucruri pot să se fi modificat între timp, de aceea este important să verifici dacă informațiile sunt corecte.

Poate fi vorba de ajustarea dobânzilor la împrumuturi, moștenire/avere, formare profesională, dividende, schimbarea locului de muncă, modificări în situația familială sau schimbarea domiciliului.

Modificări ale factorilor de mai sus pot da efecte asupra cotei de impozitare și trebuie, din acest motiv, să fie rectificate. După rectificarea cardului de impozitare, angajatorul tău va primi automat acces la el.

Impozitarea venitului prin procente

Impozitarea procentuală are ca punct de pornire alternativa cea mai mare de la următorii doi factori:

  • salariul raportat în luna octombrie a anului precedent
  • informațiile privind sitația salarizării în perioada ianuarie – octombrie a anului precedent

Asta rezultă întru-un procent de impozitare fix, care se deduce la fiecare plată a salariului.

Eventuale deduceri fiscale sau alți factori care se referă la avere/proprietate sunt corectați conform prognozelor Ministerului de Finanțe.

Deoarece cardurile de impozitare sunt emise în perioada octombrie-noiembrie, prognozele accesibile la acel moment sunt luate în considerare la calcularea procentului de impozitare.

În cazul în care au existat modificări ulterioare acestei perioade, acestea pot duce la un procentaj de impozitare eronat.

Cum îți modifici cardul de impozitare

Dacă tu, datorită unor noi informații, dorești să reduci procentul de impozitare pe venitul tău, poți să faci asta simplu prin modificarea cardului de impozitare, accesând site-ul Skatteetaten.no.

După ce ai făcut modificările necesare, vei primi o nouă notificare privind cardul de impozitare pe Altinn.no în următoarele cinci zile lucrătoare.

Angajatorul tău va primi automat acces la noul card de impozitare, deci tu nu ai nimic de făcut.

Înainte de a face modificări la cardul de impozitare, pregătește-ți următoarele informații/documente pentru a putea face rectificările necesare:

  • fluturaș de salariu de la angajatorul tău.
  • documentație de la NAV sau alte instanțe care fac plăți ale pensiei
  • documente de la bancă din care reiese împrumutul tău, dobânzile pe care le plătești și, eventual, avere/proprietate.

În cazul în care dorești să majorezi procentul de impozitare pe venitul tău, poți să faci acest lucru în două feluri:

sau

  • poți solicita responsbilului cu salarizarea de la angajatorul tău să rețină un procent mai mare de impozitare a salariului.

sursa: karrierestart.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu