Sănătate

Coxor/Aspirina: „Toți” ar trebui să aibă acest medicament

Scris de Daniel Solheim

În curând, acest medicament cu potențial de a salva vieți va fi disponibil în farmacii.

Noul medicament va fi disponibil în farmaciile norvegiene începând cu data de 15 februarie 2023.

În această sătpămână, Coxor, un medicament fără rețetă, care conține acidul acetilsalicilic, a ajuns în Norvegia.

Acest medicament are efect asupra celulelor din sânge si împiedică aglomerarea lor, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.

Trebuie administrat imediat

Dan Atar, profesor în cardiologie și medic principal la Spitalul Universitar Ullevål din Oslo, fost consilier medical pentru Asamedic, vorbește despre noul medicament care poate de-acum să fie obținut fără prescripție medicală în farmaciile din Norvegia.

– S-a stabilit faptul că ASA (aspirina, acidul acetilsalicilic) trebuie să fie administrat imediat în cazul unui infarct miocardic. Până acum nu s-a discutat atât de mult despre acest subiect datorită faptului că ambulanțele sunt echipate cu ASA când sunt solicitate la un pacient care este suspectat de infarct miocardic, ne spune el.

Prima dată

Dan Atar relatează pentru DinSide.no că s-a reușit pentru prima dată în istoria de peste 100 de ani a aspirinei (Acidul acetilsalicilic) să se descopere o metodă de administrare a acestui medicament în formă lichidă.

– Principiul este ca pacientul însuși sau aparținătorul să aibă Coxor asupra sa și ca medicamentul să fie ingerat în așteptarea ambulanței. Astfel, ASA ajunge în organism mai repede. În plus, medicamentul ajunge mai repede în sânge dacă este în formă lichidă decât sub formă de pastile.

Poate fi util pentru toți

Atar crede că nu doar persoanele în grupele de risc ar trebui să cumpere acest medicament.

– De fapt, ar fi un lucru bun ca ”toți” să aibă acest medicament asupra lor, nu neapărat pentru ei înșiși, dar pentru aparținători, de exemplu, sau pentru colegi sau alte persoane.

El subliniază că ingerarea a 300 mg de aspirină nu este periculoasă în cazul în care s-ar dovedi ulterior că pacientul nu a suferit, totuși, un infarct miocardic.

Acest medicament va fi disponibil în cele mai multe farmacii norvegiene începând din data de 15 februarie 2023.

sursa: DinSide.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu