Sănătate

OMBUDSMANUL PENTRU PACIENȚI ȘI CLIENȚII SISTEMULUI DE SĂNĂTATE

Scris de Daniel Solheim

Ca în orice alt sistem de sănătate, și în sistemul norvegian se pot întâmpla situații nedorite, malpraxis și așa mai departe.

Este important de știut cui te poți adresa în astfel de cazuri.

Instanța care se ocupă și procesează plângerile și reclamațiile pacienților și ai clienților din sistemul de sănătate și îngrijire se numește pasient- og brukerombudet.

Mai jos voi traduce câteva din informațiile importante de pe acest site:

Site-ul ombudsmanului pentru pacienți și clienți din sistemul de sănătate și îngrijire din Norvegia
Cum putem ajuta?

Ajutăm pacienți, clienți și apropiații acestora cu sfaturi, îndrumări și sprijin în contactul cu serviciile de sănătate. Tot ajutorul oferit de noi este gratuit și avem obligația păstrării confidențialității. Poți să fii anonim când ne contactezi.

Iată cum te putem ajuta:

  • noi clarificăm și răspundem la întrebări cu caracter general despre serviciile de sănătate
  • luăm în primire informații despre experiențele pe care le-ai avut cu serviciile de sănătate
  • oferim sfaturi și îndrumări privind drepturile tale
  • dacă dorești să fii anonim, nu înregistrăm datele tale de contact
  • oferim informații despre procedura de cerere și reclamație și te putem ajuta să scrii reclamația
  • putem contacta personalul medical și managerii de caz împreună cu tine pentru a obține răspunsuri la întrebările pe care le ai în legătură cu cazul tău.
  • îți explicăm ce poți să faci dacă ai suferit o vătămare a pacientului (malpraxis)
  • te informăm unde să te adresezi mai departe.

Aria noastră de răspundere cuprinde serviciile specializate de sănătate de stat, serviciile județene și municipale pentru sănătate dentară și serviciile municipale de sănătate și îngrijire.


Mai jos câteva exemple de cazuri care ajung la noi:

Pacientul este îngrijorat de posibilă infectare cu corona în spital

Pacientul avea programare la spital și a descoperit prin intermediul presei că în spital exista un focar de infecție cu corona.

Pacientul a contactat ombudsmanul pentru pacienți și a întrebat dacă este sigur că poate să se prezinte la programare.

Noi am vorbit cu pacientul și i-am recomandat să se gândească la cât de importantă este acea programare pentru el. În același timp, i-am recomandat pacientului să discute despre îngrijorarea sa cu secția respectivă a spitalului, astfel încât un medic să poată aprecia dacă era justificabil din punct de vedere medical să se amâne programarea.


Pacientul a experimentat un comportament neadecvat din partea personalului sanitar

Ombudsmanul pentru pacienți a fost contactat de un pacient care suferise un comportament neadecvat din partea unui medic în timpul internării în spital.

Noi am scris o reclamație în numele pacientului și am trimis-o spitalului. Acest lucru a dus la faptul că spitalul a discutat cazul cu medicul în cauză iar medicul l-a contactat pe pacient și și-a cerut scuze.


Nemulțumit de medicul de familie

Ombudsmanul pentru pacienți primește un număr mare de sesizări variate de la pacienți în legătură cu medicii de familie.

Acestea pot fi despre timpul de așteptare pentru o programare, deductibila, jurnalul medical, trimiteri, comportament, colaborarea cu medicul și așa mai departe.

Există moduri diferite de abordare pentru diferite probleme, iar ombudsmanul pentru pacienți te poate ajuta cu acest lucru.


Despăgubire în urma unei intervenții chirurgicale defectuoase

Un pacient a relatat despre faptul că a fost operat greșit în urma unei fracturi osoase. Datorită acestei intervenții el a rămas cu vătămări și a suferit pierderi economice pentru că nu a mai putut să muncească.

Am informat pacientul despre Norsk pasientskadeerstatning (npe.no). I-am oferit sfaturi și îndrumări și l-am ajutat să completeze cererea pentru despăgubire.

Ombudsmanul pentru pacienți a susținut pacientul de-a lungul întregului caz.


Aparținătorii sunt îngrijorați de mama lor care se află într-un centru de vârstnici

Aparținătorii au luat legătura cu Ombudsmanul pentru pacienți și au relatat despre faptul că mama lor vârstnică nu primea un ajutor și îngrijire corespunzătoare la un centru de vârstnici.

Am obținut acordul pacientului ți am participat, împreună cu apropiații acestuia, la o întâlnire cu conducerea centrului și reprezentanți ai municipalității. În acest fel, aparținătorii au putut să își prezinte preocupările și să intre într-un dialog bun cu cei care erau responsabili de serviciile acordate. Au fost convenite câteva puncte care urmau să fie urmărite mai departe, pentru care centrul de vârstnici și-a asumat responsabilitatea.


Refuzul de a obține o trimitere

Un pacient a fost trimis la un Centrul psihiatric districtual (DPS) în cadrul serviciilor specializate de sănătate, pentru tratamentul unor afecțiuni psihice și dependență de substanțe. Pacientul a fost refuzat cu trimiterea sa pe motivul că el nu ar avea dreptul la tratament prin intermediul serviciilor specializate de sănătate.

Ombudsmanul pentru pacienți l-a ajutat pe pacient să trimită o reclamație scrisă către serviciul respectiv. Serviciul specializat de sănătate și-a menținu decizia de refuz cu acceași motivare iar dosarul a fost trimis mai departe la Guvernator (prefect). Reclamația nu a avut succes. Guvernatorul a confirmat decizia de refuz și a concluzionat cu faptul că pacientul nu avea dreptul al acest tip de tratament în cadrul serviciului specializat de sănătate. Pacientul a fost îndrumat să solicite ajutorul municipalității sau a medicului de familie.

Chiar dacă pacientul nu a primit dreptul la tratament în cadrul serviciilor specializate de sănătate de această dată, cazul lui a putut fi evaluat de către o instanță de apel. De asemenea, pacientul a primit informații depsre faptul că el poate solicita ajutorul din partea municipalității.


Contactează-ne

Ai experințe sau întrebări pe care dorești să le discuții cu noi?

Sună la 40 50 16 00 sau ia legătura directă cu unul din birourile noastre pentru a primi sfaturi și îndrumări în legătură cu situația ta.

Birourile noastre:

Ombudsmanul pentru pacienți și clienți din serviciile de sănătate are peste 80 de angajați distribuiți în 15 locații diferite în Norvegia. Fiecare birou este condus de un ombudsman local.

Mai jos găsești informații de contact către toate birourile noastre.


Linkuri utile pentru tine dacă ești pacient, client sau aparținător

Poți să îți înregistrezi cazul pe pagina instituției (apasă pe link).

Pe site-ul Helsenorge găsești o imagine de ansamblu a drepturilor pe care le ai, în cazul în care ai nevoie de servicii de sănătate

Pe site-ul NAV găsești informații despre drepturile tale privind asigurarea socială.

Prefectul este instanța căreia i se adresează reclamațiile și sesizările din sectorul serviciilor de sănătate și îngrijire.


sursa: Ombusdmanul pacienților / Pasient og brukerombudet

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu