NAV

Indemnizatia de somaj tehnic „permittering”

Scris de Daniel Solheim

Reglementarie pentru indemnizatia de somaj tehnic sunt modificate temporar in perioada 19. februarie – 30 septembrie 2021.

Daca ai epuizat perioada maxima de indemnizatie de somaj pe parcursul perioadei dintre 1. noiembrie 2020 si 19 februarie 2021, poti avea dreptul din nou la indemnizatie de somaj. Pentru a obtine beneficiul trebuie sa depui cerere din nou.

Care este marimea sumei de indemnizatie pentru somaj tehnic?
  • 80 % din veniturile tale sub 304.053 coroane ( echivalentul a 3G)
  • 62,4 % din veniturile tale in intervalul dintre 304.053 (3G) si 608 106 coroane (6G)

De la 1. octombrie 2021 vei primi 62,4 % din veniturile tale pana la 608 106 coroane (6G)

*G = suma index pentru calcularea sumei de baza pentru beneficiile asigurarii sociale (in momentul de fata 1 G = 101.351 coroane, suma va fi indexata in mai vezi articolul aici .

Pe site-ul NAV poti calcula (aproximativ) suma indemnizatiei de somaj tehnic la care ai dreptul :

un exemplu de calcul:

venitul anual brut: 350.000

suma sub 3G 304.053 coroane x 80 % = 243 242 coroane

intre 3G si 6 G 45.947 coroane x 62,4 % = 28 671 coroane

Total = 271 913 coroane

Asta inseamna o suma pe saptamana (bruta) = 5 229 coroane

*Nota: Sumele sunt brute, adica inainte de plata impozitului. NAV procedeaza la fel ca un angajator, retine impozitul in functie de datele inregistrate la autoritatea fiscala.

Datorita faptului ca, fiind in somaj tehnic trebuie sa completezi cardul electoric de notificare (meldekort), vei primi indemnizatia de doua ori pe luna, adica la cateva zile dupa ce ai trimis notificarea.

Cat timp poti primi indemnizatia de somaj tehnic /somaj?

In notificarea de la NAV, pe care o primesti dupa ce ai depus cererea pentru indemnizatie de somaj (Decizia de acordare a indemnizatiei de somaj este la „Dine saker” – te loghezi cu credentialele tale pe pagina ta de profil la NAV), sta si perioada maxima in care poti beneficia de aceasta indemnizatie.

In somaj tehnic, poti primi indemnizatie de somaj tehnic pana la 49 de saptamani de-a lungul unei perioade de 18 luni.

In legatura cu situatia provocata de pandemia corona, exista mai multe reglementari temporare care fac ca sa ai dreptul la indemnizatie de somaj tehnic pana in septembrie 2021, indiferent de durata in care ai primit indemnizatie de somaj din ultimele 18 saptamani.

De la 1. iunie 2021 se introduce o noua perioada de 1 saptamana cu drept la salariu din partea angajatorului pentru toti cei care au primit indemnizatie de somaj timpt de 30 de saptamani sau mai mult.

** Guvernul a anuntat la 2 mai 2020 intr-un comunicat de presa ca planul de introducere a acestei perioade de 1 saptamana (arbeidsgiversperiode II) nu se va realiza datorita situatiei multor firme care au situatii cu angajatii in somaj tehnic de lunga durata si care, in cazul introducerii unei astfel de reglementari ar avea si mai mult de suferit.

Cand intri in somaj tehnic poti avea dreptul la urmatoarele:
  • Salariu (de la angajator) pentru primele 10 zile.

primele 2 saptamani din permittering (somaj tehnic), adica 10 zile lucratoare, primesti salariu de la angajatorul tau. Aceasta perioada se numeste arbeidsgiversperiode I (perioada I a angajatorului).

Daca ai intrat in somaj tehnic intre 20. martie si 31. august 2020 au primit salariu de la angajator in primele 2 zile in care ai fost in somaj tehnic iar dupa aceea, ai primit compensatie salariala de la NAV pana la a 20.a zi.

Termenul pentru a depune cerere pentru compensatia salariala a expirat la 31. decembrie 2020. Trimite un mesaj pe „Ditt NAV” pentru a solicita o noua evaluarea a datei pentru indemnizatia de somaj.

  • Indemnizatie de somaj timp de 30 de saptamani.

Tu primesti indemnizatie de somaj tehnic de la NAV timp de 30 de saptamani

  • Salariu timp de 5 zile (din partea angajatorului) Arbeidsgiversperiode IIaceasta se anuleaza

Primesti salariu din partea angajatorului pentru 1 saptamana (5 zile lucratoare). Aceasta este perioada II a angajatorului, care urma sa fie introdusa de la 1 iunie, insa este anulata de catre guvern.

  • Indemnizatie de somaj tehnic pentru o perioada de 19 saptamani

Primesti indemnizatie de la NAV pentru inca 19 saptamani fara intrerupere, si fara saptamana de la punctul anterior. Indemnizatia de somaj tehnic merge mai departe fara intrerupere.

sursa: NAV

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu